Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam, lekarz zapisał mi minoxidil w tabletkach. Tabletki są robione w aptece. Czy to bezpieczne i skuteczne rozwiązanie? W załączniku przesyłam zdjęcie przedstawiające skład tabletek. Pozdrawiam

minoxidil.jpg

• Members
Napisano (edytowane)

@tommek86Dawka minoxidilu to 5 mg/tabletka - poniżej stosowanych w leczeniu nadciśnienia. 

Na czas trwania kuracji powinno hamować wypadanie włosów i wzrost nowych - WSZĘDZIE na ciele.

Żaden lek nie jest w 100% bezpieczny. Mogą wystąpić efekty uboczne, lecz dawka jest naprawdę niska w porównaniu do tych stosowanych kiedyś bądź do tych stosowanych doustnie. Nie ma się czego bać.

Dodatkowo przemyśl dodanie jakiegoś blokera androgenów w zależności od stopnia zaawansowania łysienia jeżeli chciałbyś zapewnić wyższą skuteczność.

Edytowane przez Patryk668
Brak zawołania autora, rozwinięcie tematu.

Mam dostępne RU58841/ FIN topical

t.me/haircarepatryk

• Members
Napisano

@tommek86 Zależy od tego jak długo Twoja kuracja będzie trwała. Ale ogólnie, włosy które wyrosły dzięki minoxidilowi po zaprzestaniu przyjmowania minoxa mogą wypaść z uwagi na to że będą niedożywione.

Mam dostępne RU58841/ FIN topical

t.me/haircarepatryk

• 3 weeks later...
  • Members
Napisano

Diagnosta, specjalista ds wypadania włosów oraz przeszczepów. Myślę że może również wystawić receptę przez neta. Sam zaproponował. Była to wizyta prywatną. Mogę podać namiar

• 10 months later...
  • Members
Napisano
W dniu 5.06.2022 o 20:28, tommek86 napisał:

Witam, lekarz zapisał mi minoxidil w tabletkach. Tabletki są robione w aptece. Czy to bezpieczne i skuteczne rozwiązanie? W załączniku przesyłam zdjęcie przedstawiające skład tabletek. Pozdrawiam

minoxidil.jpg

Dałbyś namiary na lekarza, który wystawił Ci tę receptę?

• 5 months later...
  • Members
Napisano (edytowane)

Cześć.

Ja stosuję minoksydyl od ponad pół roku. Najpierw przez dwa miesiące w dawce 2mg, a potem 5mg. Lek robiony recepturowo w aptece. Efekty są na prawdę bardzo dobre. O wiele lepsze niż po wcierkach zawierających minoksydyl. Zawierają alkohol, który często podrażnia skórę. Przy rozpoczęciu terapii miałem robioną trichoskopię, potem po czterech miesiącach, żeby zobaczyć reakcje organizmu i efekty - na skalpie pojawiło się wiele nowych mieszków z włosami! 
Przede mną jeszcze terapia miejscowym finasterydem, żeby zablokować miniaturyzację mieszków i wypadanie. Wszystkim, którzy się zastanawiają nad terapią minoksydylem i chcą zachować włosy - polecam. Warto wydać te 250-300 zł u dermatologa-trychologa, a potem kontynuować leczenie długofalowo i poprosić o receptę na lek lekarza rodzinnego. Polecam od trychologa poprosić o kartę z wizyty i diagnozą łysienia, żeby dać ją lekarzowi POZ - wtedy będzie miał podstawę, że może wypisać recepte na minoksydyl, a wy oszczędzacie kasę za kolejną wizytę u trychologa ;-)

Edytowane przez Michal_
  • Members
Napisano (edytowane)
Cytat

na skalpie pojawiło się wiele nowych mieszków z włosami! 

włosów, nie mieszków - z tego sformułowania można wywnioskować, że pojawiły się nowe mieszki - a to nie jest możliwe.

Cytat

Przede mną jeszcze terapia miejscowym finasterydem

no to będziesz miał problem, żeby ocenić, czy finasteryd działa - skoro zacząłeś od minoxidilu i będziesz miał dalej dobre efekty - skąd będziesz wiedział, że finasteryd cokolwiek daje i wystarczająco blokuje DHT?

PS. Nie to, że się czepiam, po prostu prostuję te "rewelacje". Pozdrawiam :)

Edytowane przez feegloo
  • Members
Napisano
W dniu 7.10.2023 o 11:24, Michal_ napisał:

Cześć.

Ja stosuję minoksydyl od ponad pół roku. Najpierw przez dwa miesiące w dawce 2mg, a potem 5mg. Lek robiony recepturowo w aptece. Efekty są na prawdę bardzo dobre. O wiele lepsze niż po wcierkach zawierających minoksydyl. Zawierają alkohol, który często podrażnia skórę. Przy rozpoczęciu terapii miałem robioną trichoskopię, potem po czterech miesiącach, żeby zobaczyć reakcje organizmu i efekty - na skalpie pojawiło się wiele nowych mieszków z włosami! 
Przede mną jeszcze terapia miejscowym finasterydem, żeby zablokować miniaturyzację mieszków i wypadanie. Wszystkim, którzy się zastanawiają nad terapią minoksydylem i chcą zachować włosy - polecam. Warto wydać te 250-300 zł u dermatologa-trychologa, a potem kontynuować leczenie długofalowo i poprosić o receptę na lek lekarza rodzinnego. Polecam od trychologa poprosić o kartę z wizyty i diagnozą łysienia, żeby dać ją lekarzowi POZ - wtedy będzie miał podstawę, że może wypisać recepte na minoksydyl, a wy oszczędzacie kasę za kolejną wizytę u trychologa ;-)

Możesz wrzucić jakieś fotki zanim zacząłeś kurację oraz w trakcie zażywania minoxa ? 

• Members
Napisano
W dniu 4.05.2023 o 11:47, komandos2137 napisał:

podbijam pytanie, ma ktoś może sprawdzone źródło tabletek z minoxem? Lekarz którzy przypiszę, albo jakieś zamówienia zza granicy?

Ja dostałem na receptę - dermatolog z Krakowa Małgorzata Fuchs - lekarz ma bardzo dużą wiedzę i sporo wiedział np. o tym, żeby Minoxidil działał to w skórze głowy musi być enzym sulfotransferazy. Mało który dermatolog (w sumie chyba jeszcze nie trafiłem) miał taką wiedzę. Jeszcze nie stosowałem, bo waham się z kilku powodów, ale też jestem ciekaw osób, które przyjmują jak z efektami - zwłaszcza w porównaniu z płynem, czy jest zauważalna różnica?

• 3 months later...
  • Members
Napisano
W dniu 4.05.2023 o 11:47, komandos2137 napisał:

podbijam pytanie, ma ktoś może sprawdzone źródło tabletek z minoxem? Lekarz którzy przypiszę, albo jakieś zamówienia zza granicy?

Są dostępne za granica, wysyłka droga. Ktoś się składa  na wspólne zamówienie? Ewetualnie może ktoś ma dostępne w PL?

• 6 months later...
  • Members
Napisano

Mam minoksidil  w tabletkach,przepisany od dermatologa .Chciała bym odzyskać chociaż część kosztów jezeli byłby ktoś zainteresowany. Syn nie może ich zażywać,ponieważ źle na niego dzialaja.Druga recepta też jest.

• Members
Napisano
W dniu 28.01.2024 o 20:48, kamska napisał:

Są dostępne za granica, wysyłka droga. Ktoś się składa  na wspólne zamówienie? Ewetualnie może ktoś ma dostępne w PL?

Ja mam na zbyciu bo syn nie może ich brac

• Members
Napisano
8 godzin temu, Viola690 napisał:

Mam minoksidil  w tabletkach,przepisany od dermatologa .Chciała bym odzyskać chociaż część kosztów jezeli byłby ktoś zainteresowany. Syn nie może ich zażywać,ponieważ źle na niego dzialaja.Druga recepta też jest.

A ile płaciłaś za ten lek i jaki lekarz ci go przepisał ?

• 5 weeks later...