Members mala mi Napisano 22 Maja 2024 Members Napisano 22 Maja 2024 Cześć, przeczytałam tu wiele postów i ostatecznie już zupełnie nie wiem jak zaplanować dla siebie pomoc… Moja historia: pierwszy duży wypad i przerzedzenie włosów nastąpiło u mnie po dłuższym zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych a potem ich odstawieniu. Stosowałam loxon wtedy i źle to wspominam, koszmarne linienie, niewiele odrostu, swędzenie skóry i pieczenie. Potem w ciąży i przy karmieniu się dosyć odbudowały i odrosły, potem powoli znowu zaczynały się przerzedzać. Teraz już jestem po 40, po kolejnej ciąży i w czasie karmienia znowu włosy się odbudowały, i to przerzedzanie postępuje dosyć wolno ale jednak idzie do przodu – klasycznie czubek i przód, plus włosy coraz cieńsze i sporo krótkich, szerszy przedziałek. Zdarzają się uczucia napięcia i swędzenia na skórze głowy. Stosuje zoxin. Rozważam coś we wcierkach ale bez minoxidilu – nie przeżyję linienia, pisaliście o wcierkach z finem – pytanie czy będzie linienie i jak to rozmieszać lub gdzie kupić, czy nie będzie mnie podrażniać? Zastanawiam się też nad tym, czy może to wpływać na nastrój. RU odrzucam - zbyt mało badań, boję się. A może estrożel? Ktoś stosował, wiadomo jak się sprawdza u kobiet?Rozważam również terapie zastępczą hormonalną, pytanie kto ją rozsądnie dobierze? Czytałam też o dermapenie – czy czegoś nie uszkodzę, czy samo takie działanie pomaga? Czy wywołuje linienie? A może coś zupełnie innego warto rozważyć? Mój główny cel – oby nie było gorzej, gdybym uzyskała 5% odbudowy i 5% grubości byłabym happy. P.S niebawem jestem w Turcji, może tam można dostać coś fajnego i sprawdzonego? Pozdrawiam wszystkich, mała mi. Ogólnie jakoś mało informacji od kobiet jest Cytuj
Members Andrew3 Napisano 22 Maja 2024 Members Napisano 22 Maja 2024 3 godziny temu, mala mi napisał: Cześć, przeczytałam tu wiele postów i ostatecznie już zupełnie nie wiem jak zaplanować dla siebie pomoc… Na początek proponuje udać się do dobrego trychologa, aby ustalić dokładną przyczynę łysienia. Cytuj
Members mala mi Napisano 23 Maja 2024 Autor Members Napisano 23 Maja 2024 Jakieś namiary na dobrego? Ale nie wiem czy nie jest to strata czasu. Objawy wyraźnie wskazują na andro: osłabia się górna część, włosy przez te lata stają się cieńsze i więcej baby hair, poszerzający się przedziałek. Choroby tarczycy oraz ginekologiczne wykluczone. Wyniki ogólne prawidłowe. Fakt poprawy w okresach rozrodczych też by na to wskazywał, chroniły mnie estrogeny. Cytuj
Members emptybox Napisano 23 Maja 2024 Members Napisano 23 Maja 2024 Trzeba skonsultować się z dermatologiem i pewnie zbadać porządnie hormony. U pań łysienie to nieco bardziej złożona sprawa, ponieważ prawdopodobnie nie tylko DHT jest winowajcą. U kobiet dobrze sprawdza się spironolakton. Finasteryd działa ale kobiety reagują dopiero na wyższe dawki niż mężczyźni. Co do estrożelu nie jestem pewny czy będzie miejscowo działać na tyle mocno by dać efekt doustnych estrogenów. 2 Cytuj
Members Andrew3 Napisano 23 Maja 2024 Members Napisano 23 Maja 2024 Godzinę temu, emptybox napisał: Trzeba skonsultować się z dermatologiem i pewnie zbadać porządnie hormony. Tak, właśnie. U kobiety bez nadzoru lekarskiego będzie trudniej coś uzyskać. Łysienie androgenne u kobiet jest mechanizmem bardziej złożonym. Trzeba zrobić szereg badań, aby być pewnym i zdecydować którą drogę obrać. Tych dróg jest wiele, ważne aby szybko działać i nie czekać. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi