Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano (edytowane)

Cześć,

Planuję przeszczep w sierpniu i chcę się podzielić przebiegiem, ale najpierw proszę o porady/opinie. Przede wszystkim, po 4 miesiącach czekania na ostatnią chwilę odwołano mi wizytę u prof. Rudnickiej i szukam specjalisty na konsultację w Katowicach/Krakowie/Rzeszowie ewentualnie w Warszawie na teraz, zanim podejmę ostateczną decyzję.

Wiek 40 lat, od 4 miesięcy biorę 1mg finasteryd i na głowę minox (i kapsułki Kerabione), szampon DS Labs Revita. Nie badałem niestety DHT przed rozpoczęciem kuracji, lekarz nie widział potrzeby (klasyk). Obecnie mam 220. Estriadol, SHBG, prolaktyna, testosteron, kortyzol w normie.

Zaczęło się kilkanaście lat temu od zakoli i ogólnego przerzedzenia na górze. Brałem przez około rok fina i na oko pomagało, ale przestałem. Bardzo powoli stan się pogłębiał i po drodze doszła korona, która najbardziej z tego mi przeszkadza, ale nie ma psychicznie dramatu. Zawsze mam opcję na zero, bo mam normalny kształt głowy :) 

Na dzień dzisiejszy nie widać wypadania na co dzień. Po minoxie zostają na ręce 2-3 włosy. Jak testowo umyłem 2x głowę w umywalce to zostawało po 20 włosów.

Po konsultacji na żywo z dr Altanem w marcu w Warszawie propozycja jest by przeszczepić ok 3k graftów, jak poniżej, choć pewnie będę chciał trochę więcej na koronę niż 700 kosztem przodu. Pewnie kiedyś byłaby powtórka (wtedy więcej na koronę, a mniej na środek/przód). Zakola mi niespecjalnie przeszkadzają, a jak będą trochę mniejsze to będzie super. Zdjęcia z krótko ściętymi bokami i tyłem.

Jakieś rady i obserwacje? Dodatkowe badania, środki etc? Szczególnie zależy mi na tej konsultacji u specjalisty. Dzięki!image.thumb.png.8a2d0a0f5806dda2090aee0e5fd301d4.png

Tu po wcześniejszej konsultacji u Damiana:

image.thumb.png.14cc8e6dbcf1c9225ca760974df8cbe0.png

image.thumb.png.c3c6e1a416e98b5514af3de2c79f50a6.png

image.thumb.png.5c219d1dfd100a2750cfe410501f462a.png

image.png.da67b3a77f0e8ab574df66e3e35694bf.png

image.png.4fd05bad0bda0ea3a62c854ce4281571.png

Edytowane przez Ferchar
  • Members
Napisano

Ja ze swoje strony powiem że nie robiłem żadnych badań przed zabiegiem, początki łysienia miałem od ok 28 lat - teraz mam 38. U mnie było NW 2,5-3.
Zacząłem robić większy research w kliniach i też wybór padł na Aestepool. Przed zabiegiem mocno suplementowałem się i chwile wcześniej wjechał minox 5% wcierka.

Mój wątek znajdziesz tutaj

Miesiąc po przeszczepie zrobiłem sobie komplet badań + DHT które wyszło 385,0 pg/ml (wszystko inne w normie, no może poza D3 która była extremalnie niska). DHT zbadałem bo chce sprawdzić za pół roku jak się zmieni wynik po suplementacji palmy sabałowej (na razie nie chce wchodzić w finasteryd)

Jestem już 4 miesiace po zabiegu, zmieniłem minoxa na wersje doustną 5mg, dalej leca suplemety + masaże.

Nie chce popadać w samozachwyt ale efekt jej wow, szczególnie że finalnie przeszczepiono tylko 2,5k graftów, bo na miejscu Doktor zasugerował że nie ma potrzeby brać aż tyle graftów na pierwszy zabieg jak dramatu nie ma na głowie. W razie czego jak nastąpiłby agresywny progress łysienia będzie z czego wybierać :)

Ze swojej strony mogę powiedzieć że śmiało możesz zaufać Dr Altanowi i jego zespołowi.

AestePool - 06.02.2024 - 2500 graftów (zdjęcia + relacja + timeline)
Minoxidil - oral 5mg
Suplementy (2x dziennie): Saw Pamello, Kerabione Booster, Revalid, skrzyp, pokrzywa

• Members
Napisano

Dzięki! Widziałem Twój wątek. Ja mam przerzedzone włosy wszędzie na górze, więc pierwsze podejście nie będzie pewnie docelowo. Ale oceniając relacje tutaj różnica przed i po powinna być bardzo duża.

• Members
Napisano

Hej. Jesteśmy w podobnym wieku z podobną sytuacją na głowie i podobnie cienkimi włosami, wyniki badań jakie robiłeś również w normie jak u mnie + u mnie dodatkowo DHT w odpowiednim przedziale. Używamy też tej samej świetnej Revity ;) Nie do końca rozumiem po co Ci wizyta u specjalisty skoro jesteś po konsultacji z Doktorem + po fotkach wyraźnie widać, że masz typową androgenówkę. Ale to Twoja decyzja oczywiście.

Jeśli się zdecydujesz na przeszczep warto zrobić jeszcze w PL badania zakaźne, które i tak są robione przed zabiegiem szybkim testem. Czyli HIV, HCV i coś tam jeszcze.

Na koniec ze swojej strony mogę naprawdę polecić ci Aestepool. Masz tam nie tylko sam zabieg na naprawdę dobrym poziomie, ale także jak się zdecydujesz zabiegi wspomagające po przeszczepie w naprawdę niskich cenach w partnerskim punkcie u trychologa w Warszawie. Panie mają dużą wiedzę i dobrze dobierają też suplementację.

• Members
Napisano

Dobre pytanie :) Przez ogólnie przerzedzanie się włosów na górze mam lekkie wątpliwości czy to tylko łysienie androgenowe, ale raczej to jeden z jego wariantów. Gdybym miał badanie DHT przed powrotem na fina to pewnie wątpliwości by nie było. Poza tym mam wrażenie, że ktoś kto się naprawdę zna na temacie powinien jeszcze spojrzeć zanim polecę.

Nie wiem też czy coś robić z tym, że teraz DHT mam poniżej normy.

A jak u Ciebie sytuacja po 4 miesiącach?

• Members
Napisano

Efekty u mnie możesz sprawdzić w wątku, który aktualizuję co miesiąc z fotkami. Sam zabieg i fakt ładowania w to wszystko niemało kasy powoduje też większe zwracanie uwagi na dietę i kosmetyki. Ale owocuje to wszystko dobrymi mam wrażenie efektami ;) 

Co do twojego przerzedzania się włosów to pamiętaj też, że na ten stan mają wpływ często i błahe rzeczy takie jak stres, niedobór witamin czy nawet zła dieta.

• 2 weeks later...
  • Members
Napisano

Szybki update: zrobiłem jeszcze raz badanie dht po 5 dniach przerwy od finasterydu. Podskoczył do 360 z 220. Na chłopski rozum myślałem że będzie jeszcze wyższy, ale różnica jak na tak krótki czas i tak jest wyraźna. 

• 1 month later...
  • Members
Napisano (edytowane)

No I pojechałem w sierpniu, żeby się załapać na starą taryfę. Wszystko przebiegło wzorowo, oprócz obu opóźnionych lotów LOTu.

Część logistyczna z Aestepool jest tu dobrze znana, więc nie będę się rozwodził. Po podpisaniu umowy zdalnie pojawiła się grupa na WhatsApp z dr Altanem, Dominiką i Damianem. Od razu dostałem materiały o zaleceniach przed, po, nagranie jak trafić z samolotu do kierowcy i z powrotem. Ślepy szympans by się nie zgubił.

Z samolotu do punktu, gdzie odprowadzili mnie do kierowcy, z nim do hotelu, błyskawiczne zameldowanie i spać, bo już wybiła północ przez opóźniony lot. Dostałem pokój 3 osobowy dla siebie, wszystko super.

Rano typowe śniadanie kontynentalne w hotelu, przed 8 wyjazd do klinik z Dominiką, która i na żywo i na Whatsappie odpowiadała na wszystkie pytania.

Ok 8:30 konsultacja z doktorem Altanem, wywiad, pytania i odpowiedzi, wszystko przejrzyste jak na dłoni. Na koniec płatność. Około 9 przechodzimy do sedna. Badanie krwi, pomiar ciśnienia, wyznaczanie linii przez doktora. Dostałem do wyboru dwie opcje, dość podobne i były to dokładnie takie warianty, jak sobie wyobrażałem. Po krótkim namyśle wybrałem jedną. Priorytetem jest korona i linia. Doktor ocenił że damy radę wyciągnąć 3000-3300 graftów. Wrzucałem już zdjęcia u Damiana, a teraz tuż przed zabiegiem.

1564911449_Screenshot2024-08-20at17_51_35.thumb.png.7f5fc0cd5f599642ace0a6e27d4162fc.png1883556200_Screenshot2024-08-20at17_51_17.thumb.png.4cc9c5de2c0bacfce20783fab47420c3.png

432056275_Screenshot2024-08-21at09_42_17.png.6c3d70725119294775ece31bac2685df.png

Pobieranie graftów. Tu jest najtrudniejszy moment, czyli znieczulenie w strefę zbiorczą, ale aż tak bardzo nie bolało. Chyba trikiem jest tym bardziej się rozluźnić im bardziej boli :P Pobieranie trwało ok 2h, kilka razy trzeba było poprawić znieczulenie jak czułem wycinanie graftów. Całość robią super profesjonalne techniczniki, wszystko szło bardzo sprawnie. Z nudów zacząłem liczyć i z zaskoczeniem stwierdziłem, że gdzieś w połowie głowy było już 2000 graftów. Gdy zajrzał doktor to potwierdził, że jednak wyjdzie graftów więcej niż się wydawało, nawet ponad 4000. Ostatecznie wyszło 4200. Skąd ta różnica: na taki ubytek może wejść większa liczba graftów, więc brane jest tyle ile pozwala strefa biorcza. Techniczki mają wytyczne, według których pobierają grafty tak, żeby nie wziąć ich za dużo i nie ryzykować uszkodzeniem tej strefy. A ja mam tak cienkie włosy, że wydawało się, że będzie tych graftów mniej.

Przerwa obiadowa a potem otwieranie kanałów, czyli najpierw kolejne badanie ciśnienia i znieczulenie strefy zbiorczej, mniej bolesne bo boli tylko pierwsze kilka nakłóć. Do pracy siada dr Altan i robi 4200 nacięć i musi od razu rozplanować całość tak, żeby była różna gęstość w różnych strefach, by było naturalnie i żeby nie wyszło tych kanałów ani za dużo ani za mało :) To trwało ok 2h i patrząc po rezultatach zrobił dokładnie tak jak sobie to wyobrażałem i jak rozmawialiśmy. Teraz dodał, że mamy więcej graftów niż przewidywaliśmy więc wystarczy na sensowne pokrycie wszystkich obszarów, w tym na koronę ok 1300-1500. Być może kilka razy na chwilę odpłynąłem w tym czasie :) 

Wszczepianie graftów. Dwie, potem trzy techniczki jednocześnie instalują grafty w kanałach. To zajęło około 2.5h. Pewnie bym zasnął, ale słuchałem podcastu. Na koniec zdjęcia, opatrunek i oglądanie rezutaltów. 10/10.

1848968841_Screenshot2024-08-20at17_50_52.png.662823bc1eb1485074130735a3d8ab21.png35372458_Screenshot2024-08-20at17_50_20.thumb.png.0bc715e00148ce2f8a5af3bb7a4968c7.png1538670863_Screenshot2024-08-20at17_49_57.thumb.png.a569911efc1dfaac18b434da9af3d7fa.png

Szybki instruktaż jak przetrwać noc i jazda z Dominiką do hotelu, która odpowiada na wszelkie pytania. Jestem na miejscu chyba ok 18. Był jednocześnie drugi pacjent z Polski, ale wszystko szło sprawnie i “na zakładkę”, więc oceniam, że gdybym był sam to cała procedura poszłaby tylko 1-1.5h szybciej. Kilka razy zaglądała Dominika, pytała czy wszysko ok, jak się czuję, czy podać kocyk :)

Noc to masakra, nie przez ból, bo nie ma żadnego, ale starając się spać na plecach nie dotykając strefy zbiorczej. Rano idę na mały spacerek do sklepu i żałuję bo zaraz nienaturalnie podskakuje mi tętno. Nie wiem jak i czemu na różnych filmikach widać gości zwiedzających Stambuł dzień po. Lepiej po śniadaniu czekać na taksówkę.

O 12 wymeldowanie i wyjazd do kliniki. Okazuje się, że ok 13 było już jeden pacjent po zabiegu. Raz, że był jedyny tego dnia, a dwa, że miał tylko 2000 graftów co praktycznie skraca czas o połowę w porównaniu ze mną. Zdjęcie opatrunku, mycie z instruktarzem, wyprawka z leków i kosmetyków, doktor ogląda rezultaty i jest zadowolony :) Jeszcze łapię się na obiad w stołówce kliniki, gdzie dosiada się doktor i chwilę rozmawiamy o tym jak maksymalnie dbać teraz o włosy i rezultaty.

Tego dnia jest też Damian, który przeleciał z moim towarzyszem niedoli z dnia poprzedniego. We trzech jedziemy na lotnisko i mamy tam jeszcze trochę czasu, zwłaszcza ja dodatkowe kilka godzin. Damian ocenia rezultaty i rozmawiamy też o pracy i doświadczeniu dr Altana, jak dobiera i szkoli swój zespół, jakie mają dalsze plany (spoiler: jak Wam zależy na kasie to się spieszcie :P) i że w razie choćby złego wyniku ciśnienia wolą zrezygnować i oddać pieniądze pacjentowi niż ryzykować jego zdrowiem i niezadowolonym klientem. I raz na jakiś czas tak się dzieje.

Pierwsze 3 noce w domu to dalej męka i niedospanie, ale znów nie przez ból, ale wolę nie ryzykować, że się coś uszkodzi. W sumie dla mnie to trudniejszy czas niż sam zabieg, ale potem jest z górki. Minimalny obrzęk szybko schodzi, brak krwawienia czy większego zaczerwienienia. Donor chyba dość szybko się goi i niewielkie strupki na strefie biorczej zaczynaja schodzi już po kilku dniach.

Stan po 5 dniach:

564723988_Screenshot2024-08-21at09_35_23.thumb.png.1b28bc3c27121b64fb28be4438bf6b29.png1051440234_Screenshot2024-08-21at09_35_09.png.e297720d577236c8447a30354d2c6ec7.png

11 dnia, przy pierwszy porządnym myciu schodzą wszystkie pozostałe skórki i prawie wszystkie strupki, zostają dosłownie pojedyncze.

1258031878_Screenshot2024-08-21at09_40_03.thumb.png.fd917a3078beb17739c17ed4f3173a8b.png1026469120_Screenshot2024-08-21at09_39_45.thumb.png.266bac21cbb9667ae00c19fe4f272458.png1839942697_Screenshot2024-08-21at09_39_26.thumb.png.0f8cb4813a9b953df76b87ee8a6cbf47.png407560734_Screenshot2024-08-21at09_38_53.thumb.png.fe90d1e269c2474ee53794d5e2e2faf7.png1627279261_Screenshot2024-08-21at09_38_21.thumb.png.764fbf69ec43b02d680249e90bfcec29.png1545694005_Screenshot2024-08-21at09_37_58.thumb.png.952bd5d5e9d222ae4c71336e1cce9147.png

Podsumowując:

Dr Atan 10/10

Jego ekipa 10/10

Dominika 10/10

Damian 10/10

Moje wredne i cienkie włosy 8/10 :P 

Rezultaty na ten moment 10/10

Aestepool to jakiś jednorożec i wiem, że gdybym nie trafił na taką ofertę - tzn bardzo dobra cena i super opinie plus konsultacja osobiście z doktorem w Warszawie - to nie zdecydowałbym się na zabieg wcale. I wszystko przebiegło idealnie, zgodnie z tą reputacją. Załapałem się na starą cenę, która od września rośnie mniej więcej tyle, co wzrosła przez ostatnie 4 lata. Największym zaskoczeniem było pozyskanie aż 4200 graftów, oczywiście na plus. A wszystko w mniej niż 48h w Turcji.

Edytowane przez Ferchar
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Members
Napisano

Lepiej trafic nie mogłeś.

Gdybym był na twoim miejscu dokłądnie tak samo bym to rozplanował (liczba grafów i ich umiejscowienie).

Jak będzeisz brał bloker (plus minoksa - ale to chyba lepiej wersje doustną IMHO) to efekt winien byc bardzo spoko.

Do efektu kozackiego (stety czy niestety) wg mnie za 2/3/4lata (a może i za 7-10 nawet - zalezy jak zadziałają medykamenty)  2,5-3k na dogęszczenie (kombinacja skalp + broda jak się da)

Trzymam kciukasy !!!

• Members
Napisano (edytowane)

Dzięki! Biorę fina i najwyraźniej wypadanie już się zatrzymało, zresztą przez ostatnie lata było powolne. Będę też kontynuował minoxa (choć może raz dziennie), tylko czemu polecasz wersję doustną?

Nie potrzebuję kozackiego efektu, ale jakby co, to następnym razem można wyciągnąć połowę tego co teraz czyli będzie ok 2100. I jeśli miałbym się na to decydować to raczej szybciej niż później, zanim cena będzie +100%;)

Edytowane przez Ferchar
  • Members
Napisano
29 minut temu, Ferchar napisał:

Nie potrzebuję kozackiego efektu, ale jakby co, to następnym razem można wyciągnąć połowę tego co teraz czyli będzie ok 2100. I jeśli miałbym się na to decydować to raczej szybciej niż później, zanim cena będzie +100%

Nie przywiązuj takiej wago do ceny. Tak $$$ jest ważna - ale to nie jest 10 USD za graft, zatem nie jest ona, a tym bardziej nie powinna być, najważniejszym czynnikiem determinującym wybór.
2,1k z donoru + 1k z brody (jeśli twoja broda się nadaje) powinno dac fajne zagęszczenie.

31 minut temu, Ferchar napisał:

Będę też kontynuował minoxa (choć może raz dziennie), tylko czemu polecasz wersję doustną?

Im więcej "walisz" tego na skalp, tym bardzeij wysuszasz i "prowokujesz" skórę. Poza tym dużo jeb..nia się z tym. Suszenie, wcieranie itp ... WYbór nalezy do każdego + na każdego co innego inaczej działa.

Wyobraź sobie natomiast sutyację, że wstajesz sobie, jesz śnadanie, a po śniadaniu bierzesz kilka tabsów (fin, minox, jakieś biotyny, omega, d3 + multi), zajmuje to 15 sekund i .... masz wy..ane do końca dnia :)

• Members
Napisano

Prawda, choć doustnie minox (jak wszystko) mocniej wpływa na cały organizm. Co do ceny to dodam, że jeśli byłaby wyższa niż 150% tego co teraz (czyli powiedzmy od 4000 euro w górę) to pewnie nigdy nie zdecydowałbym się na zabieg nawet przy tak dobrej reputacji. Zamiast tego przeszedłbym na fryzurę zero :P 

A na brodzie mam 2x grubszy włos więc raczej dziwacznie by to wyglądało ;) 

• Members
Napisano
2 godziny temu, Ferchar napisał:

A na brodzie mam 2x grubszy włos więc raczej dziwacznie by to wyglądało ;) 

Poka.

Przy dobrych proporcjach i umiejętnym wmiksowaniu 1k grubych brodaczy na koronę + środek powinno dac fajna iluzje gęstości. Z czasem (1-2 lata) powinny się bardzeiej dopasować do nowego środowiska => mniej sie odróźniać.

Raczej chodzi o różnice w kolorze i strukturze broda vs skalp.
Czasami szatyni czy bruneci mają ... RUDE brody ... wtedy to "ni-dy-rydy"

• Members
Napisano
17 minut temu, harrybobo napisał:

Przy dobrych proporcjach i umiejętnym wmiksowaniu 1k grubych brodaczy na koronę + środek powinno dac fajna iluzje gęstości

Czy Aestepool przeszczepia grafty z brody na skalp?

• Members
Napisano

Na stronie doktora (nie wiem czy jest aktualna) jest temat przeszczepów z brody, ale w Aestepool nigdzie nie było to wspomniane.

Kolor brody mam taki jak włosów + więcej siwych, ale nawet nie będę o tym myślał jak dopiero miałem zabieg ;) 

• Members
Napisano

Wygląda na bardzo fajną profesjinalną pracę! 13go września jadę na konsultacje do dr Altana do Warszawy. Zabieg będę mógł wykonać dopiero w styczniu 2025. Będę obserwował Twój wątek bo problem mam podobny. 

P.s powiedz mi o ile ma wzrosnąć cena zabiegu od wrzesnia? Trochę mnie tym zaskoczyłeś bo na zabieg byłem juz.zdecydowany a tu taka informacja:-(

• Members
Napisano

To bardzo duża podwyżka. Nie mniej mają dobre opinie i mogą widocznie sobie na to pozwolić .

Powiedz mi jeszcze czy Dr Altan Cis wspominał, że odrost na koronie może być dłuższy i gęstość może być mniejsza niż np na lini włosów? 

• Members
Napisano
3 godziny temu, Ferchar napisał:

ale chyba nie, że będzie gorszy. 

12 godzin temu, Rafal77 napisał:

odrost na koronie może być dłuższy i gęstość może być mniejsza niż np na lini włosów? 

Chodzi o to, że na koronie nie będzie takiego buszu jak na przodzie głowy ;)

• Members
Napisano

Na przodzie jest gęstsze upakowanie :) Ale porównując 100 graftów z przodu i 100 na koronie, jak rozumiem, na koronie mogą rosnąć wolniej ale (oby) tak samo urosną. 

• Members
Napisano

Rozumiem:-) Jak narazie wygląda to już y Ciebie super choć jeszcze daleka droga przed Tobą. Trzymam kciuki i aktualizuj chociaż raz na miesiąc swoje efekty. 

• Members
Napisano
W dniu 21.08.2024 o 16:33, feegloo napisał:

Czy Aestepool przeszczepia grafty z brody na skalp?

Mi Dominika na miejscu w Turcji wyjaśniła, że z brody robi się w ostateczności, kiedy zwykły donor nie wystarcza. Ale z tego co wiem, to oni z brody nie robią?

• Members
Napisano
W dniu 23.08.2024 o 22:32, ad7 napisał:

Mi Dominika na miejscu w Turcji wyjaśniła, że z brody robi się w ostateczności, kiedy zwykły donor nie wystarcza. Ale z tego co wiem, to oni z brody nie robią?

ad7 a Ty kiedy wrzucisz w swoim wątku kolejną aktualizacje ? Czekam z niecierpliwością:-)