free web hit counter Skocz do zawartości
chłop

Masaż głowy po zabiegu - po co?

Rekomendowane odpowiedzi

Co ma na celu masowanie głowy począwsze 2 tyg. od zabiegu przez okres roku? Takie zalecenia dostałem.

Kolejna sprawa czy serio nie wolno się golić maszynką nawet z nakładką przez okres pół roku? Dlaczego skoro takie golenie maszynkąz nakładką to jest jak ten pożądany masaż?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zalecenia od Meditravel to jest na serio odlot :D

Jak za 9 miesięcy ktos będzie miał ch..wy odrost ... to powiedzą, że za mało masowania, albo, że po pół roku wyszedłeś na słońce (chyba chca by unikac rok :D LOL)

A teraz moje 3 grosze (nie jestem lekarzem ani ekspertem)

"Co ma na celu masowanie głowy począwsze 2 tyg. od zabiegu przez okres roku?"
W teorii pewnie poprawe krążenia i przepłytu krwi. Itp itd ..
Zwykłe pierd..lenie. Jak dobrze źle zabieg to nawet masowanie ciepłym fiutem ruchem okrężnym przez 17,5 minuty nic nie da. Ja bym olał ciepłym moczem.

"Kolejna sprawa czy serio nie wolno się golić maszynką nawet z nakładką przez okres pół roku?"
Zależy czy mówisz o obszarze dawczym (donor), czy biorczym (tam gdzei ci wszczepieli).
Zależy od lekarza, ale w skrócie po miesiący możesz opier..ac nawet na zero po miesiącu.
Zrób sobie zapas i po 2-3 miesiącach tnij strefę biorczą maszynka jak chcesz. Donor to możęsz maszynka na zero nawet po 7 dniach ... ale też poczekaj np do miesiąca. Po tym czasie śmiało do fryzjera możesz śmgac kiedy chcesz

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że podstawą jest dobrze wykonany zabieg, lecz wykonywanie masażu jak zostało już napisane poprawia krążenie skóry głowy, ma to znaczenie nie tylko w kontekście przeszczepu ale jest ogólnie promotorem dobrego wzrostu włosa. Azjaci twierdzą, że bez masażu możesz zapomnieć o pięknych włosach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do golenia, wydaję mi się tylko że jest ryzyko doprowadzenia do bliznowacenia przez co nowe włosy mogą nie wyrosnąć, lepiej zaczekać aż wszystko się pięknie wygoi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masowanie w celu poprawy krążenia tak jak napisał harrybobo. Co do golenia tył możesz spokojnie po 2 miesiącach maszynką golić. Przodu nie musisz, bo odrostów i tak jeszcze nie ma w tym okresie :)

Kuracja : Proscar 1/4 tabletki dziennie

Zabieg : Aestepool 4500 graftów 3.10.2023

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A macie jakieś porady w kwestii przeprowadzania takiego masażu? Jakiej techniki użyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Rafal77 napisał:

A macie jakieś porady w kwestii przeprowadzania takiego masażu? Jakiej techniki użyć?

Kładziesz opuszki palców na skórę głowy i przesuwasz na boki. Tak przez 10 minut w rożnych miejscach. To pozwoli na lepsze ukrwienie skóry głowy. Od dawna uważa się, że łysienie jest spowodowane słabym ukrwieniem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie jestem jeszcze przed pszeszczepem i wcierając login używam takiego "urzadzenia". Ale czy po zabiegu nie uszkodzi on wszczepionyxh mieszków włosowych? I po jakim czasie od zabiegu można w ogóle zacząć masaże?

Screenshot_20240730_130122_Samsung Internet.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.07.2024 o 13:04, Rafal77 napisał:

Obecnie jestem jeszcze przed pszeszczepem i wcierając login używam takiego "urzadzenia". Ale czy po zabiegu nie uszkodzi on wszczepionyxh mieszków włosowych? I po jakim czasie od zabiegu można w ogóle zacząć masaże?

Screenshot_20240730_130122_Samsung Internet.jpg

osobiście nie używałbym po przeszczepie takich urządzeń nawet cały rok 

Kuracja : Proscar 1/4 tabletki dziennie

Zabieg : Aestepool 4500 graftów 3.10.2023

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również odradzam tego typu zabawek 🙈 masaż skalpu, opuszki palców dociskasz mocno do skóry głowy i wykonujesz ruchy okrężne (dociskasz bez odrywania, przypadkiem nie trzyj). Taką czynność powtarzasz w różnych miejscach, aż stwierdzisz, że już cała głowa została wymasowana, 10 min i fajrant.   

• Like 2
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dziękuję. A czy aktualnie tj będąc przed przeszczepem mogę tego używać? Bardzo fajnie masuje głowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dziękuję. A czy aktualnie tj będąc przed przeszczepem mogę tego używać? Bardzo fajnie masuje głowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Ci to odpowiada i nie szkodzi to raczej śmiało możesz używać, ale nie zapominaj o umiarze...   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi