free web hit counter Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, zyga15 napisał:

Znajdę minoxa bez alkoholu?

Można kupić sobie Minoxidil powder i przygotować własną wcierkę, bez alko. Można też spróbować minoxa w pince, jest o wiele lepszy w stosowaniu jak na bazie alkoholu, ale kosztuje odpowiednio więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup w trichosolu z Farmacia Andorra, trichosol nie ma alkoholu. Aczkolwiek u mnie wywołuje lekkie podrażnienie skóry (choć nie mam pewności czy to nie inny dodatek we wcierce). A co do proszku, ciężko kupić za rozsądną cenę, bo na 1ml trzeba 50mg aby uzyskać stężenie 5%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, feegloo napisał:

Kup w trichosolu z Farmacia Andorra, trichosol nie ma alkoholu. Aczkolwiek u mnie wywołuje lekkie podrażnienie skóry (choć nie mam pewności czy to nie inny dodatek we wcierce). A co do proszku, ciężko kupić za rozsądną cenę, bo na 1ml trzeba 50mg aby uzyskać stężenie 5%

Do wcierek z trichosolu dodają rożne składniki, aby była dobra penetracja w głąb skóry głowy. Może to być gliceryna, ale zdarza się często i glikol propylenowy. Niektórzy ludzie są uczuleni na te dodatkowe składniki. Dlatego trzeba dokładnie sprawdzać, co dany producent wlewa.

Co do minoxa w proszku, to można kupić za 100 euro 100 gram, myślę, że to bardzo rozsądna cena. Wtedy można sobie przygotować swoją własną wcierkę. Ważne to jest dla tych, którzy są uczuleni na rożne dodatki. Ludzie często rezygnują z kuracji, bo skutki uboczne przeważają nad zyskami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glikol propylenowy jest popularny i tani, ale to trochę szmelc. Wysusza skórę, łuszczy, a na dłuższą metę to skóra aż pęka od podrażnień. Zwłaszcza we wcierkach 50/50 (alkohol/glikol).
Stąd niektórzy stosują coś do łagodzenia efektów - aloes, emu oil.

Lepszy jest tutaj DMI - Dimethyl Isosorbide, ale droższy i słabiej rozpowszechniony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Lion2 napisał:

Glikol propylenowy jest popularny i tani, ale to trochę szmelc.

Jestem uczulony na PG. Jak naleję to gówno na głowę to drapię się już po 2 godzinach. Nie pomaga żaden aloes ani nic. Wszędzie jest napisane, że PG to taki super składnik i niby niealergiczny. Ale często ludzie mają jednak na niego uczulenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PPG to po prostu jest gówno. Nawet jak nie jesteś uczulony, to i tak swędzi/wysusza - u różnych ludzi w różnym stopniu, ale zawsze w jakimś.
Jedyne "rozwiązanie", to zmniejszać stężenie, np 50% alkohol, 30% PPG, 20% woda. Im mniej tego gówna, tym mniej podrażnień skóry.
Dlatego jak jest dostępna jakaś alternatywa, to lepiej stosować dla niego alternatywę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi