Members GagGag Napisano 21 Października 2024 Members Napisano 21 Października 2024 (edytowane) Witam mam 22 lata, jeszcze 2 lata temu nie spodziewałem się że będę miał jakiś problem z łysieniem. Miałem bardzo bujne włosy mocno kręcące się. Miałem pewność że z włosami wdałem się w stronę mojej mamy ponieważ miałem skopiowane włosy od niej 1 do 1. Też cała rodzina po stronie matki ma włosy do teraz. Mój ojciec ma zakola oraz rzadkie włosy na czubku, brat tak samo( od dzieciaka on miał bardziej włosy od ojca proste nie kręcące się). W ciągu 2 ostatni lat włosy zaczęły wypadać ale nie tylko na głowie (na głowie też bardzo przerzedziły się włosy na bokach) a na całym ciele, w pokoju wszędzie mam włosy. Na głowie włosy stały się bardzo suche jak siano, też mam problem z jakąś chorobą skóry głowy która przechodzi po scalpingu i nawilżeniu ale wraca po paru tygodniach (czasami w uszach mam czerwoną skórę i łuszczącą się naskórek jak i za uszami). Też przez ten okres 2 lat miałem problem z jelitami, ostatnio wykonałem badania i wyszła helicobacter pylori. W listopadzie zaczynam erydekcje bakterii, zastanawiam się czy jest możliwe że wypadanie włosów było cały czas winą bakterii i po usunięciu bakterii odczekać jakiś czas i zobaczyć czy włosy odrosną? Czy zacząć brać finasteryd, byłem u trychologa i mówił że niby nie mam wypadania włosów androgenowego ponieważ by wyglądały całkowicie inaczej pod mikroskopem. Zdjęcie z włosami bujnymi jest z 3 lat temu ale cały czas aż do 2 lat temu miałem takie same. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez GagGag Cytuj
Members GagGag Napisano 21 Października 2024 Autor Members Napisano 21 Października 2024 Dodaje tu bo nie mogę edytować Wykonałem dużo badań wszystkie były w porządku jedynie witamina d była niska. DHT 333,9 pg/mL Mężczyźni 250-990 pg/ml Testosteron 3,59 ng/mL 2,40 — 8,71 Witamina d 21,27 ng/ml 20 - 30 - Stężenie niewystarczające 30 - 50 - Stężenie optymalne 50 - 100 - Stężenie wysokie. Cytuj
Members ad7 Napisano 21 Października 2024 Members Napisano 21 Października 2024 Trochę dziwna sprawa. Na twoim miejscu na początek poszedłbym tropem choroby przewodu pokarmowego. Na pewno uruchomiłbym do diety laktoferynę + prebiotyki (jeśli wgl do tej pory tego nie miałeś?). Jeśli będziesz zabijać heliko antybiotykiem to na pewno otrzymasz też osłony w prebiotykach. od lekarza. Od zaraz włączyłbym suplementację, zobacz sobie u mnie w wątku o przeszczepie co stosuje, może coś ci podpasuje. Pomyśl też o porządnym szamponie do włosów (bez SLS). Zastanów się też nad swoją obecną dietą - czy wcinasz żywość przetworzoną, czy opierasz się głównie na warzywach, owocach? Btw. też mierzyłem się przez kilka lat z bólami brzucha, wyszła wtedy heliko, ale nie tylko. Czy miało to wpływ na wypadanie? W pewnym stopniu myślę, że tak, aczkolwiek stosowałem też wtedy RU i minoxa i w jakiś tam sposób wyhamowało. Po odstawieniu oczywiście wszystko się posypało. Cytuj
Members GagGag Napisano 22 Października 2024 Autor Members Napisano 22 Października 2024 O bakterii dowiedziałem się gdzieś niecały miesiąc temu, zacząłem stosowanie probiotyku by przygotować się do ekstradycji ( mam pylere, emanere i helicogastrin przygotowany do brania). Dwa tygodnie temu brałem antybiotyk który działa też na ta bakterie i przez tydzień nie miałem żadnych problemów od strony bakterie ale po tym jak problemu wróciły zauważyłem że nagle pojawił mi się mocny łupież oraz dużą suchość skóry( czyli pewnie to bakteria powoduje). Szampon stosuje jakiś co trycholog przepisała. Myślałem by teraz zacząć suplementować: Olimp Gold Omega 3 D3 + K2 30 Magnez Kompleks witamin B Witaminę C Olej z wiesiołka Do końca roku i dodatkowo probiotyk kontynuować do listopada bo wtedy zacznę ekstradycję. I zobaczyć czy w nowym roku się coś zmieni a jak nie to wejść właśnie w kierunek ku przeszczepu włosów. Też przestałem jeść słodkie oraz staram się ograniczać jedzenie przetworzonego jedzenia. Cytuj
Members Razor17111 Napisano 22 Października 2024 Members Napisano 22 Października 2024 Androgenowe, mam taki sam przypadek. Ja w takim stadium zacząłem już brać finasteryd, obecnie duta. Nie zastanawiaj soe dwa lata jak ja to zrobiłem. Fin ani dut nie spowoduje odrostu z takiego stanu a jedynie zatrzymanie. Także działaj. Cytuj
Members Andrew3 Napisano 22 Października 2024 Members Napisano 22 Października 2024 (edytowane) 22 godziny temu, GagGag napisał: Witam mam 22 lata, jeszcze 2 lata temu nie spodziewałem się że będę miał jakiś problem z łysieniem. Miałem bardzo bujne włosy mocno kręcące się. Miałem pewność że z włosami wdałem się w stronę mojej mamy ponieważ miałem skopiowane włosy od niej 1 do 1. Też cała rodzina po stronie matki ma włosy do teraz. Mój ojciec ma zakola oraz rzadkie włosy na czubku, brat tak samo( od dzieciaka on miał bardziej włosy od ojca proste nie kręcące się). W ciągu 2 ostatni lat włosy zaczęły wypadać ale nie tylko na głowie (na głowie też bardzo przerzedziły się włosy na bokach) a na całym ciele, w pokoju wszędzie mam włosy. Na głowie włosy stały się bardzo suche jak siano, też mam problem z jakąś chorobą skóry głowy która przechodzi po scalpingu i nawilżeniu ale wraca po paru tygodniach (czasami w uszach mam czerwoną skórę i łuszczącą się naskórek jak i za uszami). Też przez ten okres 2 lat miałem problem z jelitami, ostatnio wykonałem badania i wyszła helicobacter pylori. W listopadzie zaczynam erydekcje bakterii, zastanawiam się czy jest możliwe że wypadanie włosów było cały czas winą bakterii i po usunięciu bakterii odczekać jakiś czas i zobaczyć czy włosy odrosną? Czy zacząć brać finasteryd, byłem u trychologa i mówił że niby nie mam wypadania włosów androgenowego ponieważ by wyglądały całkowicie inaczej pod mikroskopem. Zdjęcie z włosami bujnymi jest z 3 lat temu ale cały czas aż do 2 lat temu miałem takie same. A ja na Twoim, miejscu trzymałbym się tego co powiedział trycholog. Skoro owłosienie wypada z całego ciała i z boków głowy to wątpię aby to było androgenowe. Skupiłbym swoją uwagę na tej chorobie skóry głowy.Idź do dobrego dermatologa, bo ta czerwona skóra za uszami może być objawem poważnej choroby skóry, która doprowadza do łysienia. Wątpię, że Helicobacter pylori przyczynia się do łysienia. Na pewno suplementacja witaminą D jest w Twoim przypadku bardzo wskazana. Edytowane 22 Października 2024 przez Andrew3 Cytuj
Members GagGag Napisano 22 Października 2024 Autor Members Napisano 22 Października 2024 Sprawdzę co to za choroba skóry i pozbędę się bakterie i jak to nie pomoże do jesieni w następnym roku tylko będzie się pogarszać to wejdę na finasteryd i pojadę na zabieg. Polecacie jakiegoś dermatologa z Rzeszowa ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi