Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Cześć. Pierwsze oznaki łysienia pojawiły się w wieku 19lat. Pamiętam, że wtedy zaczęły bardzo mocno lecieć mi włosy i przetłuszczać się. Niestety nigdy nie podjąłem żadnego leczenia, a przez ostatni rok wypadanie mocno się nasiliło. Czy jestem w stanie jeszcze coś zdziałać? 

IMG20241104105400.jpg

IMG20241104105427.jpg

• Members
Napisano
Godzinę temu, unnamed1993 napisał:

Cześć. Pierwsze oznaki łysienia pojawiły się w wieku 19lat. Pamiętam, że wtedy zaczęły bardzo mocno lecieć mi włosy i przetłuszczać się. Niestety nigdy nie podjąłem żadnego leczenia, a przez ostatni rok wypadanie mocno się nasiliło. Czy jestem w stanie jeszcze coś zdziałać? 

Kolego, zawsze jest odpowiedni czas. Ważne abyś zaczął i był konsekwentny. Na początek proponuje Finasteryd i Minoksydyl

Napisano

Ja bym nie pakował się w minoxa. Podejrzewam, że skoro lysiejesz dwanaście lat to zakola pojawiły się na początku. Bardzo mała szansa, żeby je odzyskać po tylu latach. Minox mógłby dać jakiś delikatny odrost, ale i tak jest wiele opinii, że nie jest to lek do długoterminowego stosowania więc potem by po prostu wypadło to co odrośnie. 

Ja myślę, że powinieneś zagęścić to co masz finem lub dutem i pomyśleć ewentualnie o przeszczepie jeśli przeszkadzają Ci zakola : )

Ja jeszcze polecam Ru. Tylko, że to raczej na utrzymanie, a nie odrost na zakolach. 

Aktualna Kuracja (data rozpoczęcia)

RU 5% w KB 2 ml dziennie ( 9.08.12)

Biotyna 10 mg (22.01.14)

MSM 1.5g (15.01.18)

• Members
Napisano
2 godziny temu, fighter napisał:

Masz włosy w podobnym stanie co moje.

przeszczepie jeśli przeszkadzają Ci zakola : )

Chłop ma przerzedzone na całym czubku głowy, pewnie tak jak mi mu nie obniżą linii czoła tylko będę chcieli zagęszczać, żeby starczyło.

Ja bym nie pakował się w minoxa.

Czemu? Odrosnąć może i nie, ale zatrzyma łysienie na 2 lata.

Napisano

Wydaje mi się, że skoro nigdy nic nie stosował to jest spora szansa zagęścić górę samym finem lub dutem. Ewentualnie ru. 

W kontekście przeszczepu miałem na myśli tylko i wyłącznie zakola, bo myślę, że bo farmakologii raczej mu i tak nie odrosną.

Minox oczywiście pomoże, ale to zabawa krótkoterminowa według mnie. Co to są 2 lata.... ja walczę już prawie 15 lat. Zresztą autor wątku pisał o minoxie pisząc o zakolach. 

Podsumowując: zacząłbym od fina lub duta. Jeśli po pół roku nie będzie poprawy to dopiero wtedy pomyśl o minoxie :) jeśli jednak zagęści się to co masz na samym finie lub ducie to wtedy postaraj się utrzymać i z czasem zrób przeszczep na same zakola. Taka moja rada

Aktualna Kuracja (data rozpoczęcia)

RU 5% w KB 2 ml dziennie ( 9.08.12)

Biotyna 10 mg (22.01.14)

MSM 1.5g (15.01.18)

• Members
Napisano
41 minut temu, unnamed1993 napisał:

Jaki finasteryd i w jakiej dawce na początek? Lekarz rodzinny wypisze mi receptę?

Jak z nim dobrze pogadasz to jasne, że wypisze. Dawka na łysienie to 1mg dziennie.

• Members
Napisano
11 minut temu, unnamed1993 napisał:

Lekarz rodzinny bez problemu wystawił mi receptę na finamef 5mg. Mogę dzielić tabletkę na 4 części i brać 1,25mg dziennie?

Jak Ci wystawił receptę to tez powinien poinformować o dawkowaniu. Jeśli to nie dotyczy problemów urologicznych tylko łysienia to oczywiście, ze możesz dzielić na 4 części. Nie przejmuj się tym czy gilotynka tnie równo czy z jakimś marginesem błędu.