Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Drodzy Forumowicze, 

spłacając dług, jakimi było uzyskanie cennych informacji publikowanych na tym forum będę na bieżąco prezentował historię swojego zabiegu w Aestepool.

Jestem po 50-tce, stan włosów jak na fotkach (wykonane przez p. Damiana podczas konsultacji). I tak lepiej  to wygląda, niż u ojca i dziadka ;-).

NIe brałem żadnych farmaceutyków, zdecydowałem się na zabieg przeszczepu i po lekturze forum wybrałem Aestepool.

Pierwszy kontakt z p. Dominiką w połowie listopada'24. Następnie konsultacja u dr. Ahmeda Altana miesiąc później w Wawie.

Efekt - propozycja:

STREFA 1 (linia czołowa, zakola) – około 2000-2300 mieszków włosowych zostanie rozplanowana na strefie 1, czyli odtworzenie linii czołowej. 

STREFA 2 (część ciemieniowa głowy) – około 300-500 mieszków włosowych. 

STREFA 3 (korona głowy) – około 700 mieszków włosowych. 

Oczywiście ustalone zostanie wszystko na miejscu, bardziej zależy mi na strefie 2 i 3, aniżeli 1.

W rezultacie - zabieg zaplanowany na początek czerwca, brałem opcję, w której pojedyncze mieszki są wybierane i sprawdzane pod mikroskopem, a dr. Altan wykonuje cały zabieg.

Postanowiłem także przyjechać dzień wcześnej i wyjechać dzień później, od standardowego pobytu z dwoma noclegami. Wszystko ogarnie p. Dominka z Aestepool.

Pod koniec stycznia z p. Damianem dograliśmy umowę i teraz oczekuję na ciąg dalszy, o którym będę informował.

Zatem cdn ;-)

forum1+.jpg

forum2+.jpg

forum3+.jpg

forum4+.jpg

• Members
Napisano
11 godzin temu, Rutra napisał:

bardziej zależy mi na strefie 2 i 3, aniżeli 1.

Uwierz mi, że nie :D
"Młody jestes - zrozumiesz" :)

Serio - fajny front to podstawa.

PS
Jestes po 50tce, domniemuję, zę nie planujesz kolejnych zabiegów.
Zatem postraj sie wycisnąc tę cytryne => wpakuj 4,5k - 4,6k.

Na serio - twój donor wytrzyma - a przyda ci sie 1,5k na koronie (absolutne minimum).

No i oczywiście - trzymam kciukasy !!!

• 1 month later...
  • Members
Napisano

CD raportu ;-)

Podczas konsultacji wstępnej w Wawie, panie trycholożki wskazały zakres badań, jakie powinienem zrobić na ok. 2 m-ce przez zabiegiem, a dodatkowo zaleciły suplementację omega3 i hepaset pro. Zakres badań jest dosyć spory, ale to normalne. 

Suplementacja wdrożona, badania wykonam za ok. 1-2 tyg.

Bilety lotnicze kupione, umowa z Aestepool podpisana, część należności opłacona.

Pozostaje czekać, zgodnie z info p. Damiana w odpowiednim czasie zostanie założona na WhatsApp grupa osób wykonujących zabieg w podanym okresie.

Zatem cdn ...

• Thanks 1
  • Members
Napisano

Jestem po przeszczepie w Aestepool niedawno, myślę że najpierw będą chcieli się skupić na strefie 1, bo to da Ci najlepszy efekt wizualny, a z tego co mi tłumaczyli efekty w na froncie są szybsze i lepsze, gdyż skóra głowy jest bardziej ukrwiona. 

Co do suplementacji jeśli nie masz specjalnych wskazań po wynikach morfologii lub innych obciążeń to ja bym się zastanowił na braniem hepasetu. 

A co do grupy to u mnie utworzyli równo miesiąc przed przeszczepem, przesłali wszystkie materiały typu jak spać, myć głowę, w pdfie zalecenia przed i po przeszczepie, odpowiadali na wszelkie pytania, choć miałem ich tylko kilka, bo przesłane materiały w większości wyczerpują temat. 

Ja póki co jestem bardo zadowolony, a Pan Doktor i Panie wykonujące zabieg miłe i moim zdaniem do bólu profesjonalne i już doświadczone w temacie transplantacji włosów. 

Trzymam kciuki za udany zabieg i powodzenia. 

• 2 months later...
  • Members
Napisano

Czas realizować obietnice. Jestem już po ;-)

Logistyka:

Trzeba przyznać, że cała obsługa transferów itp. jest bardzo dobra. Po przylocie, nawet gdy okazało się, że firmowa skoda jest w naprawie, to do hotelu odwieziono nas maybachem :-) Bardzo jasne i wyczerpujące materiały informacyjne od kliniki dostaje się na whatsupie. Dzięki temu nie ma właściwie pytań.

Sam hotel – typowo konferencyjny, choć na śniadaniach pełno wycieczek z Azji, lata świetności ma za sobą, ale w pełni wystarczający. Śniadania dobre.

Zabieg

Nie powtarzając tego, co inni pisali, a szczególnie ad7 w swym wątku https://pokonajlysienie.com/topic/5992-022024-w-aestepool/

(dzięki za te wpisy, bo to zadecydowało, że wybrałem Aestepool i dr. Altana) piszę subiektywnie z perspektywy gościa 50+ z nadciśnieniem.

Dużo wiedziałem wcześniej i byłem gotowy, ale trochę zaskoczyła mnie liczba personelu (miałem prakiet premium, więc byłem sam). Było to aż 5-6 kobiet plus dr Altan. Młody, sympatyczny i rozgadany personel. Sprawnie im szło układanie graftów, kontrolowanie pod mikroskopem itp.

Warto znać swoje priorytety, bo przed zabiegiem podejmowane są ostateczne decyzje. Moim priorytetem był przód, potem korona i na końcu środek. Wiedzieliśmy, że będzie to ok. 3-3,5 tys graftów i trzeba było to rozsądnie rozdzielić. Z uwagi na wiek uważałem, że nie ma co silić się na obniżanie linii czoła i dlatego podnosiliśmy ją parę razy do góry. Dzięki temu można było działać gęściej na mniejszej powierzchni.

Doktor cierpliwie rysował. 

A potem golenie.

Oto rezultaty tych działań ;-)

fz1.jpg

fz2.jpg

fz3.jpg

fz4.jpg

fz5.jpg

fz6.jpg

fz7.jpg

• Members
Napisano

Zabieg, wiadomo 3 fazy. Pierwsze i znieczulanie strefy dawczej. Nie nazwę tego dyskomfortem, u mnie było to 10 min bólu, ale wiadomo było, że on się skończy. Potem obiad, szpitalny ale pożywny. Generalnie w klinice otoczenie spokojne.

W drugiej fazie - znieczulanie przodu i to był już tylko dyskomfort ;-) To jednak kwestia indywidualna, bo rozmawiałem w hotelu z Bartkiem, który był dzień po mnie i u niego było odwrotnie. Dopiero wtedy poczuł ból.

Drugą fazę – nacięcia robił dr. Altan. Trzecią, trzy jego pomocnice. Wówczas spokojnie można posłuchać sobie czegoś na słuchawkach.

Doceniam, że dr. Altan analizował kwestie związane z moim nadciśnieniem (zazwyczaj 140/90) i tego dnia dał mi inne, niż moje tabletki, kilkukrotnie mierzyliśmy ciśnienie, więcej wody itp. itd.  Pewnie przez to trwało to dłużej, bo wyjeżdżałem z hotelu o 8:00, a wróciłem ok. 16:30.

Ogółem wyszło 3580 graftów, dostałem zestawienie – na fotce, podobnie dostałem też fotki graftów.

Miałem poważne obawy co do okresu po zabiegu, bo widziałem kolegę, który wrócił po zabiegu w innej klinice w Turcji i jemu na twarzy rozlały się wszystkie kolory. Dlatego starałem się przestrzegać wszystkich zaleceń, a p. Dominika uspokoiła mnie, że takie rzeczy to indywidualne przypadki, ale im się taki nie zdarzył. Tym niemniej dbałem o nawodnienie i starałem nie pochylać się głowy.

Klinika zapewnia środki przeciwbólowe, lecz w moim przypadku były one zbędne. Po zabiegu nic nie bolało, super. To także indywidualne, bo Bartek opowiadał, że jemu tabletki się przydały. Może te 20 lat różnicy miało znaczenie ;-)

Spanie, to kwestia indywidualna, ja nie umiem spać na plecach, choć próbowałem się tego nauczyć. Wykorzystałem sposób jednego z forumowiczów i połowę nocy przerywanie przekimałem na fotelu.

Następnego dnia mycie, wszystko ok. Efekt na fotach.

Organizacyjnie wszystko wyszło bardzo dobrze.

liczby.jpeg

PHOTO-2025-06-02-13-19-21 2.jpg

f1z1.jpg

f1z3.jpg

f2z2.jpg

• Members
Napisano

Po powrocie do Polski myślę, że pewien kryzys to 5-6 dzień, tak jak pisali inni forumowicze. Sięgnąłem wówczas po przeciwbólówki z kliniki (dwa dni po jednej tabletce) przed snem. Nie odczuwa się bólu, ale takie podrażnienie i dobrze zrobiłem, bo lepiej spałem, bez ryzyka drapania itp.

Oto efekt po 15 dniach. Dzięki wpisom na formum starałem się zadbać, by nie pyło strupów itp. Stale pozostaje efekt lekkiego ucisku na głowę (tak, jakby znajdowały się na niej cięższe okulary), ale cierpliwie czekam jeszcze miesiąc, bo tylko podobno może to potrwać.

Na razie jestem zadowolony, ale by wspomóc te efekty, już umówiłem się (termin miesiąc po zabiegu) na osocze i planuję 3 takie zabieg w miesięcznych odstępstwach, a potem zobaczę, co współpracujące z Aestepool trycholożki mi zalecą.  

Ze spokojem oczekuję kolejnych miesięcy, a dzięki innym forumowiczom mam nadzieję ze spokojem przetrwać faze wypadania ;-)) i z nadzieją patrzyć na fazę wzrostu. Czując się Waszy dłużnikiem będę informował o dalszych losach.

f15z1.jpg

f15z2.jpg

f15z3.jpg

f15z4.jpg

f15z5.jpg