Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam grupę. Niestety zauważylem, że wykluwają mi się zakola. Lewe już całkiem spore, prawe niewidoczne prawie. Mam 28 lat.

Niestety z twarzy jestem jak to się mówi "niewyjściowy" i włosy to jedyny mój atut. 

Idę do dermatologa jedynego w moim mieście, stare dziadzisko i obawiam się, że nie przepisze mi finasterydu, a chciałbym go zacząć stosować w formie wcierki.

Podpowie ktoś jak go podejść, żeby mi wypisał receptę na finasteryd tak, żeby apteka recepturowa mi go zrobiła w formie wcierki?

Druga sprawa jest taka, że ktoś polecił mi polaris nr.11, ale opinii w internecie na temat tego produktu nie ma za wiele. Ktoś poleci/odradzi ten środek? 350 złotych miesięcznie to jest cena, którą przełknę w zamian za ładną linię włosów. 

Pozdrawiam was i powodzenia w walce. 

• Members
Napisano

Szkoda czasu bawić się w jakieś wcierki. Lepiej wytoczyć skuteczniejsze i bardziej przebadane działa - lek doustny. Im szybciej rozpoczniesz walkę, tym większe masz szanse na zwycięstwo.

Też się bałem skutków ubocznych, kupiłem fina w formie wcierki (Polaris nr.10), i kilka dni później załatwiłem sobie receptę na fina w tabletkach. Najprawdopodobniej zmotywował mnie brak skutków ubocznych po wcierce lub po prostu nabrałem odwagi. Zawsze można zacząć od 0,5mg albo nawet 0,25 i jak po tygodniu nic się nie będzie działo to wjechac na 1-1,25mg.

Jeśli trafi się lekarz przygłup to raczej nic nie wymyślisz. Jak podczas prywatnych wizyt próbuję wyciągnąc od lekarza receptę na jakiś nowy lek to często stosuję taktykę "już kiedyś stosowałem" albo "dostałem z kraju w którym lek jest OTC" (tak robiłem w przypadku kremu z adapalenem). Lekarze NFZ chyba maja jakiś lepszy wgląd w stosowane leki więc nie wiem czy to przejdzie. Zawsze możesz ogarnąć receptę online. I tak nie ma żadnych sensownych badań czy ważnych przeciwwskazań przed rozpoczęciem leczenia finasterydem. Chyba jedyną rzeczą do której może sie przydać dermatolog jest skuteczniejsza ocena przyczyny łysienia - czy na 100% jest to łysienie androgenowe. W razie czego powiedz wprost, że wolisz stosować lek pod opieką lekarza niż na własną ręke.

Jakbyś przed rozpoczęciem leczenia też chciał przetestowac wcierkę z finasterydem to chętnie się pozbędę mojego Polarisa nr. 10 :D Mimo, że zużyłem zaledwie 1,25ml to mało jest chętnych na odkupienie otwartego produktu. Trochę szkoda go wywalać i fajnie jakby chociaż część pieniędzy się zwróciła...

• Members
Napisano

Jeśli dopiero zaczynasz walkę, to moim zdaniem zacznij od minoxa 5%. Strzelanie od razu z takiej armaty jest za wczesne, tym bardziej że z czasem organizm się przyzwyczaja do minoxa.

• Members
Napisano

nie baw sie w wcierki, nie ma sensu

o ile nie masz ogromnego pecha, to 1mg fina nie da ci zadnych ubokow, co najwyzej bedziesz mial bardziej wodnistą spermę

moge ci sprzedac fina z jakąś lekką przebitką, ale IMO to nie ma sensu, kazdy przyzwoity dermatolog a nawet ogolny ci to wypisze jak powiesz ze to na łysienie - gorzej moze byc z tabletkami 5mg ktore sie duzo bardziej oplacaja, 1mg kosztuja tyle samo za 5razy mniejszą ilosc a piątki mozna sobie pokroic na 4 czy 5 czesci

• Members
Napisano
2 godziny temu, pogromcapolskichaptek napisał:

nie baw sie w wcierki, nie ma sensu

o ile nie masz ogromnego pecha, to 1mg fina nie da ci zadnych ubokow, co najwyzej bedziesz mial bardziej wodnistą spermę

moge ci sprzedac fina z jakąś lekką przebitką, ale IMO to nie ma sensu, kazdy przyzwoity dermatolog a nawet ogolny ci to wypisze jak powiesz ze to na łysienie - gorzej moze byc z tabletkami 5mg ktore sie duzo bardziej oplacaja, 1mg kosztuja tyle samo za 5razy mniejszą ilosc a piątki mozna sobie pokroic na 4 czy 5 czesci

Dlaczego wcierki nie mają sensu? 

• Members
Napisano (edytowane)

Byłem u dermatologa dziś. Stwierdził łysienie androgenowe pierwszego stopnia + przetłuszczającą się skórę głowy. 

Na to drugie zalecił mi stosowanie szamponu, natomiast na łysienie androgenowe bez problemu przepisał mi finasteryd do stosowania miejscowego i kazał wykonać badanie PSA teraz, oraz za 3 miesiące przy następnej wizycie. 

W recepcie finasteryd 0,25% + minoxidil 5% 100 ml. do stosowania raz dziennie 1 ml. 

Mam nadzieję, że uda się zahamować łysienie, a jakby kilka włosów więcej się pojawiło to byłoby super. 

Edytowane przez AntyDHT