Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Cześć, po dłuższych próbach farmakologicznych, utrzymania mojej fryzury i niestety powolnej porażce, decyduję się na przeszczep. Rozważam Turcję i Polskę. W Polsce we Wrocławiu byłem już w Skyclinic na konsultacji, z polecenia znajomego który miał tam przeszczep rok temu. Cenowo jednak, wiadomo Turcja wychodzi taniej. Boję się tylko o całą opiekę po zabiegową i co będzie w przypadku odrzucenia graftów czy jakichś powikłań. Wiem od wyżej wspomnianego znajomego, że opieka po zabiegowa w Skyclinic wygląda naprawdę obiecująco, był bardzo zadowolony, wizyty kontrolne, zawsze pod telefonem itd. O Turcji słyszałem za to niekiedy okropne historię czasami. Stąd pytania: Jeżeli Turcja, to gdzie? Czy cena jest warta utraty komfortu po operacji? Czy macie jakieś doświadczenia które mogą mi pomóc w decyzji?

• Members
Napisano

Przez 6msc, finasteryd (1 raz dziennie) + minoksydyl(rano i wieczorem), praktycznie bez efektów.

• Members
Napisano

No to nie takie dłuższe próby jak tylko pół roku. Z mojej marginalnej wiedzy po wpisach kolegów z forum, to wychodzi na to że jak w Polsce zrobią udany przeszczep to przez przypadek ( wyjątek potwierdzający regułę że w pl to dużo drożej i dużo gorzej). Bardzo dobre opinie jak pewnie sam zauważyłeś czytając forum na tą chwilę ma dr. Altan z Aestepool. Ale pamiętaj że przeszczep bez blokera to słaby pomysł, łysienie będzie postępować ( zakładam że to wiesz i jesteś świadom konieczności stosowania chociażby fina). Z farmakologii masz jeszcze trochę armat, np. dut, Ru, minox oral, flut, ......kokos 🫢. Do wyboru do koloru. Dodam tylko że ja na kombinowanej farmakologii miałem okres wyraźnej poprawy przez 1,5 roku+ może troszkę dłużej.

• Members
Napisano
19 minut temu, styers2 napisał:

No to nie takie dłuższe próby jak tylko pół roku. Z mojej marginalnej wiedzy po wpisach kolegów z forum, to wychodzi na to że jak w Polsce zrobią udany przeszczep to przez przypadek ( wyjątek potwierdzający regułę że w pl to dużo drożej i dużo gorzej). Bardzo dobre opinie jak pewnie sam zauważyłeś czytając forum na tą chwilę ma dr. Altan z Aestepool. Ale pamiętaj że przeszczep bez blokera to słaby pomysł, łysienie będzie postępować ( zakładam że to wiesz i jesteś świadom konieczności stosowania chociażby fina). Z farmakologii masz jeszcze trochę armat, np. dut, Ru, minox oral, flut, ......kokos 🫢. Do wyboru do koloru. Dodam tylko że ja na kombinowanej farmakologii miałem okres wyraźnej poprawy przez 1,5 roku+ może troszkę dłużej.

Dobra, dzięki za odpowiedź, jestem świadomy że po przeszczepie będę musiał kontynuować farmakologie. Pytanie, czy myślisz że na razie odpuścić sobie przeszczep i próbować dalej finasterydy lub inne? Faktycznie może za szybko się poddałem. Poczytam chętnie o twojej rekomendacji, ale dalej jestem bardzo sceptyczny odnośnie Turcji i mocno przemawia do mnie komfort posiadania specjalistów na miejscu nawet za wyższą cenę. 

• Members
Napisano
2 minuty temu, Ak91 napisał:

Dobra, dzięki za odpowiedź, jestem świadomy że po przeszczepie będę musiał kontynuować farmakologie. 

I git 

2 minuty temu, Ak91 napisał:

Pytanie, czy myślisz że na razie odpuścić sobie przeszczep i próbować dalej finasterydy lub inne? Faktycznie może za szybko się poddałem. 

Zależy jaki masz stan, zapodaj zdjęcia to i ludzie interesujący się tematyką przeszczepów będą mogli się konkretniej wypowiedzieć. To nie mój konik, ale zdroworozsadkowo, im bardziej masz nw dalej posunięte to przeszczep jest bardziej uzasadniony, im mniej to walczyłbym tabsami i wcierkami, chyba że jesteś hipohondrykiem, albo łatwo sobie wkrecasz różne rzeczy.

7 minut temu, Ak91 napisał:

Poczytam chętnie o twojej rekomendacji, ale dalej jestem bardzo sceptyczny odnośnie Turcji i mocno przemawia do mnie komfort posiadania specjalistów na miejscu nawet za wyższą cenę. 

I tu jest cały problem z fachowością polskich specjalistów. W Aestepool bodajże mają punkt w Warszawie i po przeszczepie nie jesteś pozostawiony sam sobie. Poczytaj wątki kolegów, którzy zdecydowali się na przeszczep tam. I od razu poczytaj wątki odnośnie polskich klinik, sam wyrobisz sobie opinię.