Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Zauważyłem pewne zjawisko w zachowaniu mojego organizmu. Wraz z wzrostem mojego zarostu, na twarzy pojawiają się pryszcze, głownie w miejscach gdzie rośnie broda, na skroniach i na czole. Gdy zgolę brodę, pryszcze zaczynają wysychać i na drugi dzień już prawie ich nie ma. Później znowu jak broda trochę odrośnie to zaczynają się pojawiać, aż znowu się ogolę i tak w kółko. Wraz z pojawianiem pryszczy mam wrażenie że zwiększa się wydzielanie sebum.

Miejsca pojawiania się pryszczy są mniej więcej zawsze takie same. Notorycznie na skroniach, na czole i pod szczęką, rzadko na policzkach. Ale na skroniach obowiązkowo.

Podobna sytuacja ma miejsce na głowie, gdy włosy trochę odrosną to pojawiają się pryszcze i zwiększa się swędzenie, do czasu ogolenia. Ponadto skóra głowy jest zaczerwieniona na znacznych obszarach, również z tyłu i po bokach.

Dlaczego moja skóra tak reaguje na wzrost owłosienia i na jego golenie?

• Members
Napisano

Ponieważ masz dużo receptorów łojowych i wzmorzony łojotok. Przy kuracjach tego typu np. w łzs zaleca się ścięcie jak najkrócej. Skóra się mniej poci czy coś i łatwiej ją pielęgnować.

Może zmiana trybu życia, albo dieta coś tu zmieni. Trądzik ma też podłoże hormonalne więc finasteryd (poczytaj lepiej)...