Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam. Mam 21 lat. Od roku narażony jestem na stres. Zaczęły mi się przerzedzać włosy, stąd wykonałem badania testosteronu i DHEA-S. Mój poziom testosteronu to 5.66 ng/ml przy wartościach referencyjnych 3.0-10.6 ng/ml dla mężczyzn. Poziom DHEA-S to 6.1 ug/ml dla wartości referencyjnych 0.25-4.5 ug/ml dla mężczyzn. Martwi mnie podwyższony poziom DHEA-S. W styczniu poziom tego hormonu wynosił jeszcze 4.8. Poziom testosteronu jest niski. Jestem drobny i wyglądam bardzo młodo. Proszę o interpretację wyniku.

Czy podwyższony wynik dhea-s może świadczyć o łysieniu?

Od roku cierpiałem na depresję, i odruchowo zahaczałem o nie ręką, być może trochę wyrywałem. Zakola mam od dzieciaka, z takimi się urodziłem. Jednakże włosy trochę mi się przerzedziły i nadal wypadają. Miałem łupież i skóra na głowie się bardzo łuszczyła. Przestałęm używać szamponów z detergentami i zacząłem myć włosy żółtkiem jajka z dodatkiem cytryny, przez to łupież zmalał a skóra przestała się tak łuszczyć. Jednak włoski trochę nadal wypadają. Po jednej stronie zakola mam trochę przerzedzone.

Dodam, że przeglądałem swoje zdjęcia jeszcze z 2014 roku i zakola miałem podobne, z jednej strony trochę przerzedzone jak teraz. Czy taki mój urok, czy mogę łysieć?

Mój jeden brat łysieje, drugi (bardzo do mnie podobny) ma bujną czuprynę i ma 26 lat. Mój ojciec jest łysy, ale dziadkowie mieli gęste włosy.

Martwi mnie wynik DHEA-S.

Dziękuję za ewentualne komentarze.

EDIT:// Dodam, że mimo, że od zawsze mialem zakola, to włosy miałem grube i gęste. Teraz są trochę cieńsze.

Odżywiam się raczej zdrowo.