Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

prawie miesiąc temu miałem mały wypadek czego efektem była niestety rana cięta na czole. Zszyli mi to i teraz mam bliznę (ok. 2/2.5cm długości i raczej taka kreska wąska).

Naczytałem się już wiele na temat "usuwania" (bardziej można rzec sprawienia, ze blizna jest prawie niewidoczna): są maści/plastry silikonowe, maści z cebuli typu Cepan, dermarollery, biooile i lasery frakcyjne z ostrzykiwaniem fibryna bogatopłtykową.

Czy ktoś z Was korzystał z laserów? Pierwszy chirurg, u którego byłem stwierdził, że na blizny pomaga tylko czas i ochrona przed UV (ew. Cepan może lekko przyspieszyć ten proces), a lasery to jest scam i może nawet zaszkodzić.

Drugi chirurg za to powiedział, że lasery bardzo pomagają (sam miał w ofercie lasery- pierwszy chirurg u którego bylem nie miał, aczkolwiek nie wydawał się osobą, która nie poleca, bo sam nie ma w ofercie). Także drugi chirurg zalecił po miesiącu od wypadku laser frakcyjny z ostrzykiwaniem i po każdym takim zabiegu po wygojeniu plastry lub maść silikonowa.

Co Wy sądzicie? W internecie są różne opinie. Niektórzy zachwalają, że lasery dużo dają, ale są też opinie że nie tylko nic nie dały, ale pogorszyły stan i oszpeciły jeszcze bardziej (może to też zależy od osoby, która to wykonuje). Jak wiemy na naszym forum nie ma miejsca na scam reklamowy więc pytam czy ktoś może coś powiedzieć z własnego doświadczenia lub osób, które widziały na żywo przed i po zabiegu?

Myślicie, że MSM w dawce 3g dziennie może spowodować nadmiar kolagenu za czym idzie powstanie bliznowca?

Pozdro

Aktualna Kuracja (data rozpoczęcia)

RU 5% w KB 2 ml dziennie ( 9.08.12)

Biotyna 10 mg (22.01.14)

MSM 1.5g (15.01.18)