Members Pedro36 Napisano 7 Sierpnia 2018 Members Napisano 7 Sierpnia 2018 Witam szanowne ForumMój problem z włosami zaczął się około 3 lata temu po dość traumatycznym wydarzeniu którego doświadczyłem. Od tego czasu włosy zaczęły bardziej wypadaćzrobiły się cienkie i bardzo wolno rosną. Prawe zakole idzie zdecydowanie mocniej niż lewe a czubek zaczyna lekko się przerzedzać. W rodzinie z żadnej ze stron nie było problemu z włosami. Mój ojciec po 60-tce ma takie same włosy a może i nawet lepsze, tyle że więcej siwych. Tak więc jestem pierwszym przypadkiem. Natomiast odkąd pamiętam miałem problemy z łojotokiem do tego stopnia że włosy muszę myć 2 razy dziennie. Zacząłem od stosowania nizoralu na zmianę z szamponamidziegciowymi plus minox Lipogaine. Jako że stan moich włosów nie byl tragiczny pomyślałem że to załatwi sprawę chociaż na jakiś czas. Niestety po 4 m-c brak bylo jakich kolwieksymptomów że coś działa. Włosy ani nie zgęstniały ani nie było lnienia nic. W związku z tym przerzuciłem się na piankę Rogaine. Po kolejnych 2 m-c braku reakcji poszedłemdo dermatologa-trychologa. Doktorek zlecił kupę badań krwi oraz pobrał próbki włosów. Kazał odstawić wszystko mówiąc ze minox na taki łój tylko szkodzi. Zapisał kurację na 4 tyg na przemian:1.Squamax - emulsje salicynowo- mocznikową2.Elocom emulsje plus pirolam- krople przeciwgrzybicze3. Cerkogel30-żel mocznikowyKazał odstawić nizoral i zapisał kolejny szampon z dziegciem i szampon przeciwłupieżowy bez keto. Miało to złagodzić łojotok i złuszczyć skórę głowy. Po 4 tyg. kolejna wizyta. Oczywiściebrak poprawy łojotok jeszcze mocniejszy plus łupież. Lekarz stwierdził że czasem silny stres może spowodować nadwrażliwość mieszków na dht i początek łysienia androgenowegoNo i teraz jego propozycia:1 mg Nezyr codziennie przez okres 2 lat ( WTF ? myślałem że to już do końca życia) plus minox 50 na 50 z kroplami na jaskrę ( słyszał ktoś z Was o tym?! - to ma działać jako booster minoxa)do tego codziennie 30 mg izoteku prze 1 m-c potem 20 mg na zmniejszenie łojotoku. I teraz zaczynają się moje wątpliwości: Oba leki FIN i IZOTEK to nie są witaminy - to ciężki kaliber i nie wiemczy mój organizm tak to sobie bez problemu zniesie. Nie wiem czy na fina już nie jestem za stary slyszałem że najlepiej działa tak do 30 a potem jego moc spada a skutki uboczne są większe. Piłem przedtem przez prawie 3 miesiące wierzbownicę i bardzo zle się czułem ( wahania nastroju spadek libido i mega rozstępy na brzuchu) Z drugiej strony Fin też łagodzi łojotok więc po co go łączyć z Izotekiem? NIe wiem czy najpierw nie przeleczyć sie izotekiem odsatwić jak łojotok ustąpi i wtedy włączyć resztę kuracji, a może nie brać fina tylko razem z Izo używać np Ru + Minox. Byłbym wdzięczny za jakąś sugestięBtw badanie pobranych włosów wykazało łysienie telogenowe w fazie odrostu ( pewnie jednak ten Rogaine coś zdziałał) oraz początek andreogenowego. 69% wołosów w fazie anagenu 29% telogenu i 2% dystroficznych Cytuj
Members MyszkaMiki Napisano 23 Maja 2020 Members Napisano 23 Maja 2020 Przecież na zdjęciach zero łysienia. Jak to teraz wygląda? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi