Members Pupsik Napisano 9 Września 2013 Members Napisano 9 Września 2013 Witam, tak jak w temacie... po jakim czasie i na jak długo powinno się zrobić przerwe w łykaniu proscaru ? Cytuj
Members Pupsik Napisano 19 Października 2013 Autor Members Napisano 19 Października 2013 chodzi mi o to , że od grudnia 2012 łykam fina ... no i gdzieś wyczytałem , że powinno się zrobić przerwe - po jakim czasie kuracji i na jak długo ? Cytuj
Gość Napisano 20 Października 2013 Napisano 20 Października 2013 Nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale jak zrobisz przerwę to ryzykujesz, że wszytko ci poleci - wszystko to, co jest trzymane na Proscarze.Znane są nawet przypadki, że po odstawieniu finasterydu nastąpiło radykalne przyspieszenie przebiegu łysienia. Co ma pewnie związek z wyczulaniem się receptorów androgenowych brodawki mieszka włosowego (tzw upregulacja) oraz powrotem poziomu DHT do normy lub nawet (przejściowo) powyżej normy. Innymi słowy: organizm podnosi poziom testosteronu kiedy jesteś na finasterydzie (bo zrównoważyć niedobór DHT), a kiedy nagle finasteryd odstawisz, nastąpi zwiększona konwersja do DHT i nasilone działanie na wyczulone receptory androgenowe mieszków włosowych, zanim to wszystko się unormuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi