Members HappyPatient Napisano 8 Stycznia Members Napisano 8 Stycznia (edytowane) Cześć, Chciałem podzielić się z Wami moim doświadczeniem z dwuetapowym zabiegiem korekcyjnym, który został przeprowadzony w klinice BHR w Belgii. Piszę o tym, aby dać nadzieję osobom zmagającym się z podobnymi problemami po nieudanym przeszczepie. Ze względu na nieudany przeszczep 2000 graftów w maju 2022 roku musiałem poddać się zabiegowi poprawkowemu. Po rozważeniu różnych opcji skupiłem się na czterech chirurgach: 1) Dr. Feriduniego - Był moim pierwotnym wyborem. Podczas konsultacji online stwierdził konieczność wykonania zabiegu poprawkowego oraz usunięcia nieprawidłowo wszczepionych graftów. Ma renomę jednego z najlepszych specjalistów, ale dużym minusem była wysoka cena (10 euro za usunięty graft) oraz długi czas oczekiwania – około roku od momentu rezerwacji terminu. 2) Dr. Bisangę - Kolejny chirurg z dużym doświadczeniem w zabiegach korekcyjnych. Na plus można zaliczyć stałą opłatę („flat fee”) za usunięcie graftów, co jest korzystne przy usuwaniu kilkuset graftów w jednej sesji. Czas oczekiwania na zabieg wynosił około 3 miesięcy, a konsultację można było odbyć osobiście w ciągu miesiąca od rezerwacji. Spotkałem się z nim osobiście kilka miesięcy przed zabiegiem. Jego diagnoza była bardzo podobna do opinii Dr. Feriduniego. Dr Bisanga prowadzi także kanał na YouTube, na którym szczegółowo omawia przypadki korekcyjne, co było dodatkowym atutem. 3) Dr. Przybylskiego - Chyba jedyny polski lekarz który ma jakieś sensowne rezultaty (przynajmniej z tych którzy je publikują). Odbyłem z nim konsultację. Na duży plus wydawało mi się podejście. Wytłumaczył mi zabieg i technikę zabiegu oraz co zamierza zrobić najdokładniej ze wszystkich. Opinia co do stanu zastanego również bardzo podobna co pozostali lekarze. 4) Dr. Pekinera - Wysłałem zdjęcia asystentowi. Ze względu na skomplikowanie mojego przypadku trafiłem na listę rezerwową. Dr niestety dość rzadko robi bardziej skomplikowane przypadki i ma bardzo długie terminy. Nie zmienia to faktu że osiąga często bardzo dobre rezultaty. Nie byli to jedyni lekarze, z którymi się konsultowałem, ale ostatecznie wybrałem tych czterech ze względu na ich renomę, lokalizację i koszty. Mój wybór Po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowałem się na klinikę BHR. Diagnoza Dr. Bisangi Opinia na temat mojego przypadku w skrócie: Zbyt mała gęstość włosów. Nieodpowiednie kąty wszczepienia graftów. Efekt „anteny” na skroniach, czyli włosy sterczące na boki. Źle dobrana grubość włosów w okolicach linii włosów. Nieprawidłowa linia włosów, niewspółmierna do mojego wieku i płci. Plan naprawczy Plan leczenia obejmował dwa etapy: Pierwszy zabieg – Usunięcie nieprawidłowo wszczepionych włosów i przeszczepienie ich za linią włosów w celu jej wzmocnienia. Drugi zabieg – Usunięcie pozostałych źle wszczepionych włosów (nie można usunąć wszystkich w jednej sesji ze względu na ryzyko powstania blizn oraz cykl wzrostu włosów). Następnie wykonanie standardowego przeszczepu metodą FUE, aby uzupełnić linię włosów, przy użyciu około 1400 graftów. Poniżej zdjęcia Przed pierwszym zabiegiem Front Strony Donor i korona Po wygoleniu obszaru Po zabiegu Na blizny polecono mi maść do smarowania. Smarowałem ją ok 3 tygodnie - efekt jest bardzo dobry bo po blizny są praktycznie nie widoczne. ok. 3 Miesiące po zabiegu przyszedł czas na kolejny zabieg. Już po pierwszym zabiegu czułem się dużo lepiej - zniknęły prawie wszystkie dziwnie rosnące włosy. Przed drugim zabiegiem. Front Strony Po drugim zabiegu Po tygodniu Po ok 2 tygodniach (zejście strupków) Po ok 1 miesiącu (shedding) - straciłem ok 50-60% włosów. Po ok 3 miesiącach Po ok 6 miesiącach Po ok 9 miesiącach Stan obecny po ok 15 miesiącach. Ostatecznie jestem bardzo zadowolony. Nie oczekiwałem cudów a wyszło bardzo dobrze. W drugim zabiegu miałem przeszczepione 1507 graftów. Cena za zabieg nr 1: 3000 Euro Netto. Cena za zabieg nr 2: 4 Euro Netto za graft. Moje doświadczenia z BHR są bardzo pozytywne. Niestety, po tym, co przeszedłem, nie zamierzam jednak rekomendować żadnej konkretnej kliniki. Zachęcam, abyście sami, na podstawie wielu recenzji, zdecydowali, która klinika będzie dla Was odpowiednia. Jeśli chodzi o aspekt techniczny to wciąganie graftów wykonuje w 100% dr Bisanga. Podczas zabiegu FUE standardowego Dr Bisanga tworzy nacięcia, Dr Kostis pobiera włosy. Następnie implantacji dokonują technicy, czasami - tak jak w moim przypadku część włosów implantował również dr Bisanga. Proszę o nie skupianie się na pierwszym zabiegu oraz na doktorze który go wykonał oraz nie wymienianie nazwisk żadnych chirurgów które nie padły w tym wątku. Edytowane 8 Stycznia przez HappyPatient Cytuj
Members marcinek38 Napisano 10 Stycznia Members Napisano 10 Stycznia Fajnie że poprawiłeś to co źle było zrobione Jak długo bo wyjęciu tych źle włożonych graftów się goiła skóra ? Ciekawe czy dr Przybylski usuwa grafty też ? Cytuj
Members HappyPatient Napisano 13 Stycznia Autor Members Napisano 13 Stycznia W dniu 10.01.2025 o 19:29, marcinek38 napisał: Fajnie że poprawiłeś to co źle było zrobione Jak długo bo wyjęciu tych źle włożonych graftów się goiła skóra ? Ciekawe czy dr Przybylski usuwa grafty też ? Skóra to sprawa mocno indywidualna. U mnie rany zagoiły się po ok 1,5 miesiącu. Potem było zaczerwienienie. Tuż przed zabiegiem (3 miesiące po) miałem bardzo lekkie zaczerwienienie. Podejrzewam, więc że ok 4 miesiące żeby zagoiło się do 0 powinno wystarczyć. Dr Przybylski usuwa grafty, nie wiem czy robi takie sesje jak Dr Bisanga, gdzie usuwa kilkaset graftów na raz - tak jak w moim przypadku. Musiałbyś zapytać. 1 Cytuj
Members dandinho Napisano 16 Lutego Members Napisano 16 Lutego Czy moglbys pokazac zdjecia zz wlosami calkowicie zaczesanymi do tylu ? tak samo jak na tych 2 zdjeciach po 15 miesiacach tylko zaczesane cakowicie do tylu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi