Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Łagodzenie podrażnień skóry: Aloes, olejek Jojoba, Emu Oil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym poruszyć temat łagodzenia podrażnień i suchości skóry, z czym wielu się zmaga. Szczególnie jak stosuje się obficie wcierki bazujące na alkoholu i/lub glikolu propylenowym (PPG).

Jednymi ze sposobów zaradzenia temu są np.: zmiana bazy (np. zmiana PPG/Propylene Glycol na DMI/Dimethyl Isosorbide), czy rezygnacja z tabletek rozpuszczanych we wcierkach (które zawierają wypełniacze) i zastąpienie ich czystymi substancjami.

Inny sposób to stosowanie od czasu do czasu substancji, które sprzyjają gojeniu się skóry. Takimi substancjami są:

Aloes - łagodzi podrażnienia, sprzyjania gojeniu się zaczerwienień i nawilża skórę. Nie jest przy tym tłusty, więc można go stosować nawet w dzień. Warto zaopatrywać się w produkty z certyfikatem IASC (International Aloe Science Council). Sam stosowałem ten tutaj, ale jest wiele innych źródeł

Olejek Jojoba - zapobiega wysuszaniu i pękaniu skóry. Niestety jest tłusty, więc nie nadaje się do stosowania przed wyjściem. Jest tani i łatwo dostępny - np tutaj

Emu Oil (olej z Emu) - mój absolutny faworyt. Jego zdolności regeneracyjne skóry mnie po prostu zdumiewają i to nie tylko na głowie, ale wszędzie tam gdzie jest wysuszona, popękana skóra (np dłonie). Posiada on ponadto działanie lekko przeciwzapalne i sprzyja wchłanianiu się substancji czynnych, stąd czasem stosowany jest jako baza do wcierek lub jako dodatek bazy do wcierek.

BTW: Jako jedyny, poza sterydami, łagodzi także np objawy łuszczycy.

Osobiście stosuję teraz Emu Oil m.in. na niewielkie zaczerwienienia, które zostały mi jeszcze po przeszczepie włosów. Uważam, że każdemu się on w tym celu przyda po zakończeniu gojenia (tj po 10-14 dniach od zabiegu), zarówno na miejsce biorcze jak i dawcze. Trochę mnie nawet dziwi, że tego nie polecają.

Napisano
a jak z olejkami? np coś takiego:

http://allegro.pl/olejek-zapachowy-aloe ... 30180.html

A skąd mam wiedzieć co to wogóle jest ?

Co do Aloesu i Emu to są one szeroko i od dawna stosowane na forach na całym świecie, a ich działanie jest potwierdzone przez licznych użytkowników (sam stosowałem, nawet chirurdzy polecają). Jojoba rzadziej, ale też ma pozytywne opinie i raczej nie zawiera chemicznych dodatków, sam się też nie utlenia/nie psuje.

Co do reszty to nie wiem. Może to coś dobrego, a może ma właściwości oleju hmm.... stołowego + perfum i tylko natłuszcza Eksperymentuj we własnym zakresie i zdaj relację.

Może trochę nie w temacie,ale nie mogę znalezc ,w jakiej temp.przechowuje się emu oil?

Ja trzymam po prostu w lodówce jak wszystko. Na 30 minut przed użyciem, zaś wyjmuję, bo inaczej jest zastygnięty i nie nadaje się za bardzo do użycia.

• Members
Napisano

czy mozna kupic gdzies na polskiej stronie internetowej albo gdzies w aptece Emu Oil ? bardzo by mi sie przydał na tą chwile bo mam problem ze skora na glowie pozdrawiam

RU KB Solution 5% 1,2,5ml dziennie ( 21.11.13 ) zaczne w tym tyg spowrotem

Saba Gel Betha 1x dziennie przez miesiac codzien od 10.11.14

Olejek arganowy,olejek rycynowy,sawpalmetto

Szampon z keto 2-3 x w tyg w dni bez saba

Napisano

Kiedyś była strona emuoil.pl i tam kupowałem. Strona jednak długo nie zaistniała po jej pojawieniu się i w końcu zniknęła. A ja nie mogłem tego już wogóle kupić w Polsce (wyłącznie w sklepach zagranicznych), więc nie kupowałem wcale.

Teraz braliśmy z zamówienia grupowego z zagranicy.

Natomiast czy można to teraz kupić w Polsce w detalu, to nie mam pojęcia. Poszukaj, ale nie zdziwię się jak będzie z tym problem, bo u nas z dobrymi produktami zawsze był problem.

• Members
Napisano
czy mozna kupic gdzies na polskiej stronie internetowej albo gdzies w aptece Emu Oil ? bardzo by mi sie przydał na tą chwile bo mam problem ze skora na glowie pozdrawiam

nie kupisz w polsce, w europie bardzo drogo. Jedynie z USA jest sens sciagac

• Members
Napisano

cos widzialem w jakiejs aptece internetowej 59 ml emu 94 zł . . . a cos podobnego w dzialaniu do emu co moge kupic ? zeby bylo rownie dobre moze nie tak samo ale tez dzialao w tym samym kierunku ?

• Members
Napisano (edytowane)
cos widzialem w jakiejs aptece internetowej 59 ml emu 94 zł . . . a cos podobnego w dzialaniu do emu co moge kupic ? zeby bylo rownie dobre moze nie tak samo ale tez dzialao w tym samym kierunku ?

Kolego pisałem z marekl91 i z tego co mi odpisał to jeżeli zbiorę odpowiednią liczbę osób chętnych to zorganizuje zamówienie także zapraszam zainteresowanych ponieważ odgrzewam kotleta

Edytowane przez Gość
  • Members
Napisano

okej to jest nas juz czterech dopisuj sie i jest juz 5