Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Cześć!

To mój pierwszy post na forum, także się przywitam. :)

Tym postem chciałem przedstawić to czego używam oraz zapytać czy znacie jakieś lepsze alternatywy oraz czy dodatkowo coś używacie oprócz tego co opisałem poniżej.

Od wielu lat zmagam się z wypadaniem włosów, w zasadzie zaczęło się poniżej 20 roku życia, obecnie mam trochę powyżej 35.

Coś robić z tym zacząłem może z 10 lat temu, kiedy już miałem zakola.

Używałem trochę środków, do dziś używam, jednak nie każdy jest dobry. To jednak zależy jak na to patrzeć. 

Używałem:

• finasteryd na receptę - używałem, bardzo dobre efekty, ale pojawiły się problemy z potencją
  • olej musztardowy - próbowałem używać, ale nie byłem w stanie wytrzymać smrodu który dawał
  • mezoterapia z osocza - dobre rezultaty, ale cena bardzo drogie w dłuższej perspektywie

Używam:

• monoxidil (Loxon 5%) (na skórę) - cały czas daje umiarkowane efekty
  • szampon Dermena for Men (na skórę) - do mycia
  • biotyna Biotebal Max (doustnie)
  • cynk Zincas (doustnie)
  • Witamina B2 Forte Naturell (doustnie)
  • kolagen: 2 typy: rano Sundose 10 gram / wieczorem Olimp  Labs 5 gram (doustnie)

Chcę zacząć używać:

• Nizoral + Aplecin (na skórę) - do mycia zamiast Dermeny
  • żelazo (np. Ferrum Lek) - najpierw zrobię badania na poziom żelaza
  • dermapen (na skórę, 3 x w tygodniu 0,5 mm, 1 x w tygodniu 1 - 1,5 mm)
  • olej z pestek dyni (doustnie, 2 łyżki jako dodatek do jedzenia)
  • olej rozmarynowy lub palma sabałowa lub jakaś odżywka do włosów.
  • tripeptyd miedziowy GHK-cu (na skórę) Tołpa 300 ppm

Dodatkowo dieta:

• zacząć jeść ryby
  • więcej jajek
  • więcej orzechów
  • szpinak

Z powyższej listy które chce zacząć używać, wszystko pomógł mi znaleźć chatGPT i DeepSeek. Co do wielu rzeczy jednak nie jestem pewien.

Chciałem zadać pytania:

• czy używałeś czegoś z listy i jakie były twoje wrażenia?
  • czy jest coś czego nie ma na liście a warte jest rozważenia?
  • jeżeli używasz dermapen, to jakiej firmy? Myślałem nad Dr. Pen Ultima A6 lub Dr. Pen M8. Ktoś używał, albo może polecić coś innego?
  • jeżeli używasz jakiejś odżywki do włosów, która m.in. pomoże na wysuszoną głowę, włosy oraz oklapnięte włosy, to co byś polecił?
  • czy ktoś używał GHK-cu i jakie miał efekty?
  • co w diecie zmienić lub dodać by poprawić dobrostan włosów?
  • jakieś inne porady lub sugestie?

Mam na pewno jeszcze pytania o przeszczep włosów, szczególnie szukanie kliniki, więc niebawem napiszę oddzielny post i postaram się podlinkować.