Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Chciałem się upewnić czy można brać fina co drugi dzień ? Wyczytałem na forum zagranicznym że przez to że działa 48 godzin można tak robić.

Napisano

Można tak robić, bo poziom 5-alfa-reduktazy (przynajmniej w teorii) odbudowuje się powoli po jej przyblokowaniu przy pomocy fina, który szybko redukuje jej poziom.

Z drugiej strony udowodniono, że blokada 5-alfa-reduktazy przy pomocy fina nie jest stabilna i mogą nastąpić wahania (5-alfa-reduktazy, a w konsekwencji DHT) nawet do 15%.

Różne są więc szkoły. Znam gościa co brał 2.5 mg co drugi dzień i był zadowolony - włosy się trzymały, na uboki też nie narzekał.

Ja jednak mimo wszystko zalecałbym mniejszą dawkę a codziennie, niż większe co 2 dni. Bo to drugie po prostu nie ma logicznego uzasadnienia. Ryzykujesz mniejszą stabilność (większe wahania poziomów hormonów), a nie zyskujesz nic w zamian (łykanie tabletek codziennie nie jest uciążliwe).

• 1 month later...
  • Members
Napisano

Ja już tak biorę 3 miesiąc tzn. około 1-1,25mg co drugi dzień i powiem szczerze włosy odżyły, gdzieniegdzie stały się grubsze i to już jest chyba wskaźnik że to działa. Uboków nie zauważyłem. Po pół roku zastanawiam się żeby zrobić przerwę z miesiąc lub dwa aby nie doprowadzić do upregulacji i PFS i znowu zacznę to samo.