Members ziom1990 Napisano 31 Maja 2015 Members Napisano 31 Maja 2015 Zajmuje się ktoś wędkarstwem - ostatnio rozmawiałem z kumplem i pokazywał mi jego kolekcję sprzętu i muszę przyznać, ze fajnie to wygląda. Sam pewnie jakbym miał powędkować to też bym szedł w kierunku takich nowinek i jako fajny sport - ktoś się tu jeszcze zajmuje tym powiedzmy "na taką skalę" ? Cytuj
Members Marcin1609 Napisano 23 Lipca 2015 Members Napisano 23 Lipca 2015 ja łowie i coś tam wiem co chcesz wiedzieć to pytaj Cytuj
Members ziom1990 Napisano 24 Lipca 2015 Autor Members Napisano 24 Lipca 2015 ja łowie i coś tam wiem co chcesz wiedzieć to pytaj Jaki jest podstawowy sprzęt potrzebny do takiego powiedzmy amatorsko-zaawansowanego wędkowania. Jakbyś mógł wypisać wraz z przybliżoną ceną : ) Cytuj
Members Marcin1609 Napisano 24 Lipca 2015 Members Napisano 24 Lipca 2015 ziom zależy jaką metodą chcesz wękować: spławikową ,spinngową, muchową z gruntu albo może morską tu Ci mogę powiedzieć co i jak , czy masz kasę na lepszy sprzęt , czy chcesz wyrabiać kartę wędkarską, temat "rzeka: ? -- 24 lip 2015, 19:01 -- Trzeba rozbujać temat Troć ryba cięzka do złowienia , jest rodzaj morskiej troci i jeziorowej Cytuj
Members Radek Napisano 24 Lipca 2015 Members Napisano 24 Lipca 2015 Ja kilka razy łowiłem okonie w górskiej rzece Cytuj Fin
Members Marcin1609 Napisano 24 Lipca 2015 Members Napisano 24 Lipca 2015 okonie to nawet w stawie złowisz... Cytuj
Members Marcin1609 Napisano 25 Lipca 2015 Members Napisano 25 Lipca 2015 akurat ta ryba , to jest wzdręga, a ona nie żyje w morzu Cytuj
Gość Napisano 25 Lipca 2015 Napisano 25 Lipca 2015 Szczecin nie leży nad morzem:) Już miałem Cię pochwalić za znajomość ryb , ale myślę a nóż łobuz się pomylił - sprawdzę go:). I wyszło syntax error: Wzdręga: A to jest niejaka Świnka: Pożniej zadałem sobie pytanie. Z jakich ryb robi się paprykarz? I doszedłem do mega ciekawego opisu na wikipedii - polecam:) "Paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. XX w. przez pracowników laboratorium PPUDiR Gryf ze Szczecina na zlecenie szefa produkcji Wojciecha Jakackiego. Paprykarz szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Pierwowzorem paprykarza szczecińskiego była afrykańska potrawa czop-czop, którą na początku lat 60. skosztowali i zachwycili się jej smakiem technolodzy z polskich statków-chłodni do połowów dalekomorskich podczas pobytu w portach u wybrzeży Afryki Zachodniej. Poza mięsem (uzyskiwanym ze ścinków powstałych przy krojeniu zamrożonych bloków rybnych w kostki) w ilości 50% zawartości puszki konserwowej z różnych gatunków afrykańskich ryb (m.in. gowik i pagrus), w pierwotnym oryginalnym paprykarzu szczecińskim była pulpa pomidorowa sprowadzana z Bułgarii i Węgier, ostra afrykańska papryczka pima, warzywa i przyprawy. Pierwsze puszki paprykarza zeszły z taśmy produkcyjnej Gryfa w 1967 r. 1 grudnia 1968 r. szczecińska puszka paprykarza otrzymała znak jakości Q. Puszki z paprykarzem szczecińskim w brytyjskim sklepiePaprykarz szczeciński eksportowano do 32 krajów. W Kolumbii podrobiono paprykarz szczeciński i produkowano podobny wyrób, m.in. również na eksport do krajów sąsiednich. Po utracie przez Polskę łowisk afrykańskich, do paprykarza trafiał atlantycki mintaj i miruna, a w latach 80. falklandzki błękitek (niechętnie przyjmowany wśród konsumentów ze względu na znaczne i powszechne skażenie tej ryby pasożytem Kudoa alliaria występującym w mięśniach, a przypominającym ziarna ryżu, które są w paprykarzach). Podczas kryzysu gospodarczego w Polsce Ludowej paprykarz często nie spełniał wymogu pierwotnej normy zawartości 50% mięsa rybiego, a poza mięsem rybim trafiały do niego odpady: łuski, fragmenty płetw, ości, głowy i kręgosłupy rybie. Istniała również wersja paprykarza z kaszą pęczak zamiast ryżu. Obecnie (od początku lat 90.) paprykarz szczeciński nie jest produkowany w Szczecinie. Ponieważ nazwa „paprykarz szczeciński” nie była zastrzeżona, podobne wyroby rybne pod tą nazwą produkuje wiele różnych firm na terenie kraju. Pod koniec lipca 2010 marszałek województwa zachodniopomorskiego zwrócił się do Ministerstwa Rolnictwa o wpisanie paprykarza szczecińskiego na listę produktów tradycyjnych i tym samym pojawiła się szansa na zakończenie długiej batalii o odzyskanie przez Szczecin praw do kultowej puszki. 22 grudnia 2010 paprykarz oficjalnie stał się produktem tradycyjnym." Takie gówno - a taka ciekawa historia. Ciekawa sprawa jest również z Zatoka Szczecinską- której nie da się sklasyfikowac jako teren słodkowody lub słonowody - poprostu to mix - i prawdopodobnie znajdziesz tu ryby obu środowisk. Cytuj
Members Marcin1609 Napisano 25 Lipca 2015 Members Napisano 25 Lipca 2015 -- 25 lip 2015, 14:30 -- "Już miałem Cię pochwalić za znajomość ryb , ale myślę a nóż łobuz się pomylił " nie kumam -- 25 lip 2015, 14:38 -- sprawdziłem jest niskie zasolenie i wzdręga tam nie będzie Cytuj
Gość Napisano 25 Lipca 2015 Napisano 25 Lipca 2015 Marcin to nie jest wzdręga:) To jest ryba o nazwie Swinka - masz tam porównanie obu na rysunkach. Pozatym jak , jeśli przeczytałeś o paprykarzu, jego się nie robi z polskich ryb:) szczeciński - bo tam go produkowano z ryb afrykańskich Cytuj
Members user01 Napisano 12 Sierpnia 2015 Members Napisano 12 Sierpnia 2015 Szczecin nie leży nad morzem:) Już miałem Cię pochwalić za znajomość ryb , ale myślę a nóż łobuz się pomylił - sprawdzę go:). I wyszło syntax error: Nie żebym się czepiał, ale nóż to masz na stole, a tutaj zdanie miało ukazać nadzieję, że coś się może wydarzyć, a wtedy to jest nuż, a nie nóż. Taki off. Cytuj Aktualna kuracja:Polaris Lab 10Pantostin Minovivax 5%Ketoxin forteNIZORAL 2% KremPURITAN'S PRIDE Włosy, skóra i paznokcie
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.