fighter Napisano 2 Lipca 2015 Napisano 2 Lipca 2015 Cześć, piszę do Was z prośbą o pomoc. Wszedłem właśnie w wakacyjny okres i moim postanowieniem na miesiąc lipiec jest zrobienie czegoś z moją sylwetką. Czy mógłby ktoś mi pomóc z dobraniem diety i ćwiczeń? Jestem w tym kompletnie zielony. Wydaje mi się, że sporo osób tutaj się tym interesuje. Jaki jest mój cel? Otóż największy problem to mała waga w stosunku do wzrostu. Mam 180/181cm i ważę ok. 67/68 kg (teraz nawet 66, ale to przez stres związany z sesją, myślę, że za tydzień wrócę do mojej stałej wagi). Chciałbym ważyć tak mniej więcej 72/73 kg , co mogę zrobić? Pamiętam, że już raz bardzo pragnąłem przytyć i żarłem ile wlezie (mam świetny metabolizm) i udało mi się dobić do 69,7 kg- tylko że wszystko poszło w brzuch, a chciałbym, żeby to się jakoś rozłożyło na ręce i barki- na męską sylwetkę Co do ćwiczeń to nie chce jakichś super ciężkich. Nie mogę sobie nadwyrężyć rąk, ponieważ używam ich do pracy. Chciałbym jednak lekko zarysować mięśnie na klatce piersiowej.Pomożecie? Cytuj Aktualna Kuracja (data rozpoczęcia) RU 5% w KB 2 ml dziennie ( 9.08.12) Biotyna 10 mg (22.01.14)MSM 1.5g (15.01.18)
Members adas Napisano 3 Lipca 2015 Members Napisano 3 Lipca 2015 Jak masz kase to idź na siłownię i poćwicz z dobrym trenerem, podstawa to prawidłowe wykonywanie ćwiczeń, a nie wyciskanie jak najwięcej. Crossfit z grupą też jest jakąś opcją. Cytuj
Gość Napisano 3 Lipca 2015 Napisano 3 Lipca 2015 Podstawa w lapaniu masy to nie ćwiczenia tylko dobra dieta plus suple (o opcjach "profi" nie wspominam), a pozniej cwiczenia. Crossfitem masy się nie robi, tylko na siłowni. Crossfit jest dobry dla grubasów, ktorzy chcą schudnąć do w miare zmasowanej sylwetki. Opcja z trenerem na start jest dobra - podczas 2h powinien rozpisać Ci dobry plan i dobrą dietę. Możesz też sam zdobywać wiedzę, ale może to się okazać droższe (inwestycja czasu) i popełnisz więcej błędów po drodze. Cytuj
Members rzoohfa Napisano 3 Lipca 2015 Members Napisano 3 Lipca 2015 Samo ułożenie diety przy byciu ektomorfikiem (a tak zakładam przy 181cm/68kg i szybkim metabolizmie) musi sie opierać przede wszystkim na nadwyżce kalorycznej, bez tego nawet jak będziesz jadł zdrowe silowniowe jedzenie to nic nie pójdzie ci z waga do przodu - znam to z autopsji. Podstawowe systemy ćwiczeń rozłożone na 3dni treningowe w tyg można spokojnie znaleźć w internecie, na siłowni poprosić trenera zeby pokazał technikę ( najważniejsze), jesli rozpisze przy okazji dietę to juz super ale można to tez ułożyć samemu, bazujesz w większości na tych samych produktach cały czas (drób, wołowina, ryby, zdrowe węglowodany - kasze, ryż, pieczone ziemniaki + duzo warzyw + ew gainer (węglowodany same albo z dodatkiem białka), ktory pomoże dobić kalorie do wymaganego poziomu - czasami juz nie da rady więcej wepchnąć w siebie jedzenia, pijesz gainer)). Jesli dopiero zaczynasz z siłownia i dobrze przyłożysz sie do diety to szybko zobaczysz efekty, ktore dodatkowo cie zmotywują do działania - siłownia wciąga Jesli sie wkrecisz sie w ten temat to stopniowo zgłębisz większość podstawowej wiedzy apropo żywienia (70% sukcesu) i samych ćwiczeń (30%) i bedzie na pewno łatwiej, powodzenia Cytuj
Members sugaar Napisano 3 Lipca 2015 Members Napisano 3 Lipca 2015 Co do ćwiczeń to nie chce jakichś super ciężkich. Nie mogę sobie nadwyrężyć rąk, ponieważ używam ich do pracy. Chciałbym jednak lekko zarysować mięśnie na klatce piersiowej.Pomożecie? A jak chcesz zrobić masę na klacie bez ciężkich ćwiczeń ?Masę robi się na dużych ciężarach i małej liczbie powtórzeń w serii . . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi