Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Cześć,

no więc ja bym chciał się przywitać.

Krótka historia: zawsze miałem dłuższe włosy (z grzywką) i przez to nie zauważyłem początków formujących się zakoli. W wieku 21 lat (teraz mam 22) postanowiłem, że zmienię uczesanie na grzywkę uniesioną do góry, ale wtedy nawet nie podejrzewałem, że może mnie dotknąć proces starzenia/łysienia. Wtedy te zakola (patrząc na archiwalne zdjęcia) również nie były zbyt widoczne.

Rok później na innych zdjęciach jednak zauważyłem, że "coś jest nie tak" - nawet nie wiedziałem, że to są zakola - po prostu wcześniej się tematem nie interesowałem. Jednak pogooglowałem i okazało się że mam coś pomiędzy NW1/NW2 (foty wkleję wkrótce). Duży stres i kolejne googlowania, co z tym można zrobić - ale bez większego pośpiechu.

Niestety ok. maja, a później czerwca 2016 zaczęły mi bardzo wypadać włosy - ok. 80 podczas jednego mycia.

Wizyta, a nawet dwie u dermatologa (przy okazji innych chorób u jeszcze dwóch innych) - po wykonaniu badań (wszystko ok poza witaminą D) - diagnoza u wszystkich ta sama: wczesna faza łysienia androgenowego. Minaturyzacja w zakolach, lekka na szczycie, ale widoczna tylko dla dermatologa.

Zalecenia: finasteryd 1mg, minox pianka 5% 1xdziennie, wid. D.

Oczywiście długo czytałem o finie i niestety odłożyłem tę decyzję o parę tygodni, zrobiłem mnóstwo dodatkowych badań: trichoskopia, testo, wolne testo, dht, hormony żeńskie itp.

Aż wreszcie podjąłem decyzję o kuracji... 0,5mg finasterydu.

Skutki uboczne: raczej brak (o których wiem) - libido podobne lub 10% mniejsze (przez pierwsze dni oczywiście zaniżone ze względu na panikę), może trochę mniej ejakulatu - chyba bym nie brał, gdybym miał na horyzoncie płodzenie dzieci.

Pozytywy: biorę od miesiąca i zahamowane wypadanie włosów (teraz max. 10 podczas mycia). Lepsze samopoczucie, że coś robię. Poza tym brak żadnych bólów jąder, sutków, brak osłabienia.

Wyniki badań (zdjęcia włosów i trichoskopia w kolejnym poście):

5I9ria0.png

Na zielono moment rozpoczęcia kuracji.

Jak widać 03.08 i 06.08 byłem w doskonałej formie - T w normie, a DHT idealnie podręcznikowo stanowiło 10% T.

Po miesiącu 0,5mg fina - testo wzrosło mocno - aż o 37% (organizm próbuje kompensować brak DHT). DHT spadło o 58%, zgodnie z oczekiwaniami (nie mylić z DHT w skórze głowy). Wolne T spadło o połowę (nie wiem jaka interpretacja).

Teraz pytanie - czy wskakiwać na 1mg, skoro wypadanie zostało zahamowane, DHT spadło istotnie - ale co ważne - na szczęście jest w zakresie referncyjnym? Zastanawiam się, jak bardzo mi obniży 1mg DHT - nie powinno bardziej niż o dodatkowe 5 pp.

W przyszłym tygodniu kupuję pianę minox 5%, ale też nie wiem, czy jeszcze stosować.

Co polecacie jeszcze? Biotyna 5000mcg?

Dzięki i mam nadzieję, że chociaż ten wykres jest ciekawy.

Moje rady i opinie należy traktować, jako pierwszej przypadkowej osoby z internetu i nie podejmować na jej podstawie decyzji dot. leczenia.

Napisano
Po miesiącu 0,5mg fina - testo wzrosło mocno - aż o 37% (organizm próbuje kompensować brak DHT).

Nobel za zdanie w nawiasie

Zastanawiam się, jak bardzo mi obniży 1mg DHT - nie powinno bardziej niż o dodatkowe 5 pp.

Po co się zastanawiasz- zmierzysz. Wg teorii nie powinno być istotnych zmian.

Dzięki i mam nadzieję, że chociaż ten wykres jest ciekawy.

No ciekawy - pomarańczowy, błękitny, zielony. Prezentacja na wykresie 3 danych pomiarowych to jakiś żart.

PS

Fajnie , że tak analitycznie podchodzisz do tematu. Mniej własnych interpretacji, zbieraj dane.