Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Hej! Jakie badania polecacie zrobić przy wypadaniu włosów? Chciałabym mieć jakiś punkt wyjścia, bo mam już dość próbowania różnych szamponów i wcierek.

• Members
Napisano

Sprawdź sprawdzając poziom żelaza, ferrytyny czy TSH w celu wykluczenia problemów z tarczycą. Łysienie może być też efektem niedoboru określonych składników odżywczych (np. żelaza) lub chorób skóry. Ale przede wszystkim, to zacznij leczenie pod kierunkiem specjalisty, on najlepiej oceni wyniki.

• 3 months later...
  • Members
Napisano

Najlepiej byłoby skorzystać z podpowiedzi trychologa, jeśli akurat przyjmuje u was w mieście. Mi pomogły zrobienie badan krwi, tych podstawowych i RSH. Par rzeczy sie wyjaśniło. Ja na swoje wypadające włosy brałam Biotebal prze dwa miesiące i u mnie wypadanie włosów się zatrzymało.

Napisano
Hej! Jakie badania polecacie zrobić przy wypadaniu włosów? Chciałabym mieć jakiś punkt wyjścia, bo mam już dość próbowania różnych szamponów i wcierek.

1. Przede wszystkim zrób hormony, w tym hormony tarczycy. U kobiet, jak pamiętam z forów, często problemem była tarczyca lub zespół policystycznych jajników (PCOS).

Inne badania to np trichogram, żelazo oraz ferrytyna (robi się te 2 zawsze razem), czy niedobór/nadmiar innych składników mineralnych - szczegóły tutaj Badania pomocne w ustaleniu przyczyny łysienia

2. Żadne ziółka i szampony nie pomogą - to jest strata pieniędzy i jeden wielki oszukańczy rynek.

3. Trycholog nie jest lekarzem, a tym samym nie ma dostępu do prawdziwych leków (np antyandrogenów).

• 2 weeks later...
  • Members
Napisano

Witam odswiezam watek:) Przede wszystkim robimy badania takie jak: hormony tarczycy(TSH,FT3, FT4), antyTPO, antyTG,LH,FSH,Testosteron,Kortyzol,Androstendion,Progesteron,DHEAs,Mg,Fe,FerrytynaB12,kwas foliowy i wit.D