Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano (edytowane)

Czy ktoś z was spotkał się z przypadkiem by po przeszczepie (ale nie bezpośrednio tylko po ponad miesiącu) mieć guzka/uwypuklenie w miejscu biorczym ?

Mi się zrobił właśnie po ponad miesiącu po zabiegu, na samym środku miejsca biorczego, i mam go już tak 2 tygodnie ( w nic się nie uderzyłam). Jest niewielki ale jednak...trochę się martwie...już nawet nie tyle tym, że tym miejscu miałyby włosy nie urosnąć co tym czy przeszczep nie wywołał czegoś onkologicznego...

Poszperałam też trochę na forach anglojęzycznych i coś tam piszą, że może się po przeszczepie zrobić taki torbiel, cysta....ale jest to bardzo rzadkie...ale mam szczęście :/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3221213/ <- wychodzi na to, że mam ten problem

Edytowane przez Gość
  • Members
Napisano

obiecałam sobie, że po zobaczeniu pierwszych widoczniejszych efektów napiszę gdzie robiłam i czy polecam klinikę czy nie. Mogę napisać, że nie robiłam w Polsce a jednej z "polecanych zagranicznych klinik" właśnie.

Trochę poczytałam teraz o tym i wcale nie jest to takie rzadkie powikłanie.

Z tym, że to może mieć onkologiczny charakter trochę oczywiście przegięłam (taką mam naturę panikary)...ale coś takiego niestety jest powikłaniem.

"Cysts are very common side effects of hair transplantation procedure and can arise almost immediately after the surgery. Areas of the scalp where the new hair has been grafted can be prone to infection. The neighboring hair follicles where the new hair have been transplanted can get harmed resulting in the formation of cysts. In some rare instances, people have suffered when the new hair follicles implanted have penetrated the skin much more than required. This condition doesn’t usually last more than a fortnight and is very easily treatable. It is recommended that patients consult a doctor since each and every case exhibits different symptoms and needs specialized advise. Medication is usually used to fix the problem but, in some rare cases, the doctor can resort to surgical intervention to remove the cysts resulting in a little bleeding. It’s not very expensive to treat and can be very easily cured."

pod skórą zrobił mi się taki torbielik właśnie...czekam na info z kliniki jak się zachować.

Może to być jakiś błąd przy samym zabiegu, albo gdy komuś mocno przetłuszcza się skóra (no ja może nie mam mega matowej skóry ale też nie ma jakiejś masakry, żeby czegoś takiego się spodziewać).

• Members
Napisano

Mogłabyś dać zdjęcie tego czegoś. Jesli to jest niewielkie to przebywał bym to tylko spirytusem salicylowym i tyle. Jak to jest spore to faktycznie klinika musi ci cos poradzić bo przeciez to ich wina skoro ewidentnie powstało to na skutek zabiegu