Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Czy posiada ktoś jakąś wiedze odnośnie topical finasterydu i dutasterydu?

1. Odnośnie topical fina to widziałem trochę wypowiedzi, że działa ale zastanawia mnie, czy można byłoby go nakładać tylko wieczorem i myć głowę rano? czy jednak po umyciu głowy tracimy całą ochrone przed dht?

2. Na HLT jest duży temat odnośnie topical dutasterydu. Ludzie piszą, że używa się go tylko raz w tygodniu bo bardzo długo utrzymuje się w skórze głowy ale też jest potrzebny odpowiedni pojazd ponieważ masa cząsteczkowa (chyba dobrze to nazwałem) wynosi ponad 500 i dutasteryd ma problem z przenikaniem skóry głowy.

Gdyby rzeczywiście to działało i można by tego używać raz w tygodniu to byłby po prostu cud, tylko osobiście mam spore obawy, że to jest akcja marketingowa i reklama apteki, która przyrządza i sprzedaje topical duta. 

Ma ktoś jakaś opinie lub doświadczenie w tym temacie?

• Members
Napisano

co do topical fina to ja uzywam co drugi dzien, na umyta sucha skore glowy, rano myje wlosy ukladam, ide do pracy. O ile nie myjesz szamponem z ketokonazolem (i nie trzymasz piany na glowie dluzej - 4 do 6 min) to nie wypluczesz. Ja uzywam juz dobrych pare lat , jestem zadowolony.

• Members
Napisano
W dniu 20.06.2021 o 12:11, Caraos napisał:

co do topical fina to ja uzywam co drugi dzien, na umyta sucha skore glowy, rano myje wlosy ukladam, ide do pracy. O ile nie myjesz szamponem z ketokonazolem (i nie trzymasz piany na glowie dluzej - 4 do 6 min) to nie wypluczesz. Ja uzywam juz dobrych pare lat , jestem zadowolony.

Można wiedzieć jakie steżenie tego fina i z czego jest cały pojazd? 

I bezapelacyjnie efekty są dobre? bo dużo osób ma wątpliwości odnośnie topical fina.

• Members
Napisano

obecnie uzywam stezenia 1%, to jest fin apteczny, robiony na zamowinie (wloska firma farmaceutyczna). Efekty mam lepsze nz milaem na tabsach, mysle ze opinia o topical finie wynika z tego ze 99 % osob probuje robic topical fina chaupniczo z tabletek a robienie lekow hormonalnych samemu w domu...  wg mnie to pomysl na starcie spisany na niepowodzenie. Mysle ze efektywnosc domowej mieszanki bedzie zawsze daleka od leku zrobionego przez firme farmaceutyczna.

• Members
Napisano
5 godzin temu, Caraos napisał:

obecnie uzywam stezenia 1%, to jest fin apteczny, robiony na zamowinie (wloska firma farmaceutyczna). Efekty mam lepsze nz milaem na tabsach, mysle ze opinia o topical finie wynika z tego ze 99 % osob probuje robic topical fina chaupniczo z tabletek a robienie lekow hormonalnych samemu w domu...  wg mnie to pomysl na starcie spisany na niepowodzenie. Mysle ze efektywnosc domowej mieszanki bedzie zawsze daleka od leku zrobionego przez firme farmaceutyczna.

jak można takiego fina dostać?

• Members
Napisano
5 godzin temu, Caraos napisał:

A można wiedzieć coś więcej?

Koszt, skład, źródło do tej apteki.

Zresztą jakim cudem niby używasz stężenia aż 1%? Przecież to jest chyba za duża dawka. Wychodzi 10mg Fina na 1 ml topical Fina.

Ja czytałem o dawkach 0.06% lub 0.1% ale że aż 1%.

• Members
Napisano

hej,

To teraz sie trzymaj krzesla- ja uzywalem tez 2.5 % do niedawna :) (maksymalne stezenie jakie robia). Trzeba pamietac ze prtzy topicalu jest inaczej niz przy tabsach - w tabsach wszystko idzie przez krwioobieg , w topicalu wiekszosc fina zatrzymuje sie w skorze glowy, absorbcja do krwi jest nieduza. 

• Members
Napisano
Godzinę temu, Caraos napisał:

hej,

To teraz sie trzymaj krzesla- ja uzywalem tez 2.5 % do niedawna :) (maksymalne stezenie jakie robia). Trzeba pamietac ze prtzy topicalu jest inaczej niz przy tabsach - w tabsach wszystko idzie przez krwioobieg , w topicalu wiekszosc fina zatrzymuje sie w skorze glowy, absorbcja do krwi jest nieduza. 

Dobra a możesz podać link do sklepu? chciałbym zobaczyc cene, skład itp

• Members
Napisano

Ponizej sklad. Oni robia to na zamowienie, nie maja w ofercie w sprzedazy (to lek na zmowienie robiony). Musiszmiec recepte ze wskazaneim stezenia fina jakie ma byc , wysylasz im skan recepty, placisz a oni CI robia i wysylaja. Koszt to ok 230 pln za tubke (starcza na 1,5 do 2 m-cy)

Finsasteride %

Aqua

Peg-8 Dimethicone

Polymethylsilsesquioxane

Hydrogenated Lecithin

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer

Glyceryl Caprylate

Caprylyl Glycol

Ethylexyglycerin

Aminomethylpropanol

Phenooxyethanol