Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

17alpha estradiol inaczej alfatradiol (będą posługiwał się tą nazwą).

----------------------

Produkty:

Występuje w produkatach:

Ell-Cranell Alpha (NIemcy)

Pantostin (Niemcy)

Avixis (Meksyk)

Alfatradiol stosowany w postaci etanolowego roztworu do stosowania miejscowego na skórę głowy. Lek należy stosować w sposób ciągły aby zachować skuteczność. We wszystkich tych produktach stężenie alfatradiolu wynosi 0.025%. Reszta to etanol. We wszystkich tych produktach w ulotce efekty uboczne nie występują lub jedynym negatywnym objawem to podrażnienia skóry. Produkt ma bardzo świeży zapach, nie skleja włosów i bardzo szybko się wchłania. Dlatego poranne stosowanie nie stanowi problemu. Zastosowany aplikator niestety nie należy do najwygodniejszych jednak jest dość ciekawym rozwiązaniem. Ma on formę grzebienia o trzech kolcach, a w każdym z nich znajduje się otwór. Butelkę z założonym aplikatorem należy prowadzić wzdłuż powierzchni głowy, prostopadle do powierzchni ziemi. Substancja jest uwalniania w momencie ściskania butelki. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeżeli stosujemy alfatradiol tylko na przód to lepiej zastosować aplikator z Loxonu, natomiast jeżeli na "całą głowę" to używajmy aplikatora oryginalnego.

----------------------

Koszt kuracji:

Cena kuracji 3-6 miesięcznej (aplikacja od 3ml do 1.5ml dziennie) wynosi po przeliczeniu na złotówki 63 złote (3 ml dziennie) lub 32 złote (1.5ml dziennie). Po 6 miesiącach według producenta produkt należy stosować co drugi dzień, wtedy koszt należy podzielić przez dwa. Koszt uwzględnia zakup 3 opakowań Pantostinu (3x100ml) co 3 miesiące wraz z kosztem przesyłki z Niemiec. Wynika z tego, że stosując alfatradiol tylko na przód koszt kuracji (po 6 miesiącach) wynosi około 16 złotych miesięcznie. Strona z której ja zamawiałem:

apo-discounter

----------------------

Działanie:

Jest Inhibitorem 5alpha reduktazy używanym miejscowo. Badania wykazują iż alfatradiol może hamować przemianę testosteronu w dihydrotestosteron. Może być stosowany przez mężczyzn i kobiety.

----------------------

Badania:

1. Badanie na 223 pacjentach

German trial of alfatradiol (Ell-Cranell)

Niestety nie znalazłem linku bezpośrednio do badania.

Po 7.5 miesiącach kuracji u kobiet zwiększyła się liczba włosów w fazie anagenu z 69% do 77% natomiast u mężczyzn z 56% do 65%. Szczegóły w powyższym linku.

2. Badanie porównawcze pomiędzy minoxidilem a alfatradiolem pod względem skuteczności i występowania skutków ubocznych u kobiet:

Comparison of the efficacy and safety of topical minoxidil and topical alfatradiol in the treatment of androgenetic alopecia in womem - PDF

Comparison of the efficacy and safety of topical minoxidil and topical alfatradiol in the treatment of androgenetic alopecia in womem - PubMed

W badaniu uczestniczyły dwie grupy osób. Pierwsza grupa 52 osób stosowała 2% stężenie minoxidilu przez 12 miesięcy natomiast druga grupa 51 osób stosowała przez okres pierwszych 6 miesięcy alfatradiol, a przez kolejne 6 miesięcy minoxidil 2%.

Z badań wyraźnie wynika iż alfatradiol w stężeniu 0.025% może jedynie spowolnić miniaturyzację mieszków włosowych. Jednocześnie obrazuje skuteczność terapii samym minoxidilem gdzie wyraźnie widać miażdżącą przewagę na alfatradiolem. Szczegóły w powyższym linku. Wniosek jest taki iż alfatradiol w stężeniu 0.025% może działać jedynie wspomagająco i nie może to być główna broń w walce z łysieniem androgenowym.

3. Badanie kontrolowane z zastosowanie losowej podwójnie ślepej próby:

Local therapy of androgenetic alopecia with 17 alpha-estradiol. A controlled, randomized double-blind study - PubMed

W badaniu nad skutecznością alfatradiolu w stężeniu 0.025% brało udział 51 osób przez okres 6 miesięcy. Wyniki: przy użyciu alaftradiolu u 11% osób zauważono zwiększenie liczby włosów w fazie telogenowej, natamiast przy użyciu placebo to samo zjawisko nastąpiło u 50%. W obydwu grupach nie zauważono wzrostu nowych włosów. Szczegóły w powyższym linku.

4. Badanie przeprowadzone przez firmę COSMO przy porównaniu skuteczności CB-03-01 i m.in. alfatradiolu w stężeniu 1%

Cosmo reports exciting results in P.O.C. alopecia study

40-krotnie zwiększone stężenie jak widać daje imponujące rezultaty.

5. Badanie wyjaśniające sposób oddziaływania na mieszki włosowe

17alpha-estradiol induces aromatase activity in intact human anagen hair follicles ex vivo

17alpha-Estradiol Induces Aromatase Activity in Isolated Human Hair Follicles

6. Ciekawostka. Badanie skuteczności 5% stężenia minoxidilu na pacjentach u których leczenie finasterydem lub alfatradiolem nie dało rezultatów.

MINOXIDIL 5% TOPICAL SOLUTION IS EFFECTIVE IN PATIENTS WITH PREVIOUS TREATMENT FAILURE OF FINASTERIDE OR 17-ALPHA ESTRADIOL

Należy zwrócić uwagę na zdanie w którym stwierdzono iż u 103 pacjentów leczonych finasterydem 37 nie odnotowała "wystarczającej skuteczności" w leczeniu łysienia androgenowego. Dla porównania w grupie 108 pacjentów leczonych alfatradiolem takich osób znalazło się 83. Nie mogę niestety znaleźć jakie dawki leków były stosowane.

----------------------

Podsumowanie:

Dostępne na rynku preparaty w stężeniu 0.025% mogą być jedynie wspomagaczami do kuracji. Prawdopodobnie dla mężczyzn leczonych finasterydem u których leczenie daje efekty (tj. spowolnienie lub zatrzymanie), alfatradiol powinien być stosowany na obszar NW1 i NW2 (przednia linia) która jest bardziej wrażliwy na androgeny. U kobiet stosujących minoxidil 2% alfatradiol powinien wyraźnie wspomóc kurację.

Bez odpowiedzi zostaje pytanie: Jakie efekty uboczne mieli mężczyźni stosujący alfatradiol w stężeniu 1% ?

• Members
Napisano

Dobry art, nawet jest on porównany z CB-03-01 w linku który wstawiłem (Ty też wstawiłeś tą tabelkę) i wyraźnie widać, ze w przypadku jego stosowania jest ok 70% szansy poprawy. Z tym że wydaje mi się iż może on powodować niezbyt przyjemne skutki uboczne

• 4 months later...
  • Members
Napisano

Kolego tu z przesyłką będziesz miał taniej:

Ell-Cranell Alpha

Jednak Pantostin w składzie to ten sam produkt, więc jak już to:

Pantostin

Jeżeli chodzi o opinie - to przeczytaj pierwszy post tego wątku. Generalnie alfatradiol w takim stężeniu jest za słaby aby sam mógł zauważalnie wpłynąć na leczenie "androgenówki".

• Members
Napisano

dzieki za linki:) Wiem,ze byc moze sam,jako podstawa kuracji bedzie zbyt slaby,ale mysle,zeby dodac go jako jeden z elementow mojej obecnej kuracji (spiro zewn oraz wewn,wcierka ekstraktowa oraz szampon clobex).chyba kupie i potestuje;p

• Members
Napisano

Kolego, proponuje abyś założył osobny temat dotyczący Twojej kuracji. Wydaje mi się, że trochę osób chciałoby się wypowiedzieć (w tym ja) w kwestii skuteczności i bezpieczeństwa stosowanie spiro wewnętrznie.

• 2 years later...
  • Members
Napisano

jakie skutki uboczne tego srodku moga wystepowac?

RU KB Solution 5% 1,2,5ml dziennie ( 21.11.13 ) zaczne w tym tyg spowrotem

Saba Gel Betha 1x dziennie przez miesiac codzien od 10.11.14

Olejek arganowy,olejek rycynowy,sawpalmetto

Szampon z keto 2-3 x w tyg w dni bez saba