Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano (edytowane)

Planuję przeszczep od dłuższego czasu, ale teraz dojrzałem do decyzji. Jestem dzieckiem lat 70-tych, więc jeżeli nie teraz, to kiedy. Zastanawiam się nad kliniką. Wstępny wybór padł na Aestepool, ale proszę o ewentualne porady. Termin zaplanowany na grudzień, ale po obejrzeniu zdjęć nie wiem, czy nie przyspieszę. Proszę o porady i ocenę stanu głowy, możliwości i wyboru kliniki.

front.jpg

lewy bok.jpg

prawy bok.jpg

456696722_1982404505527066_2633029042882543085_n.jpg

456810260_1594832307730810_6239546314565850794_n.jpg

Edytowane przez Paulo999
  • Members
Napisano
W dniu 9.09.2024 o 13:52, pacjent0 napisał:

W tym budżecie Aestepool to bardzo dobry wybór, dużo spoko relacji na tym forum. Jeśli szukasz czegoś "więcej" no to będzie też drożej.

A co znaczy to " więcej "?

• 1 month later...
  • Members
Napisano

W przyszłym tygodniu wylatuję do Aestepool. 8.11.2024 mam zabieg.  Mam kilka pytań niezwiązanych bezpośrednio z samym zabiegiem. 

- czy w Stambule można swobodnie spacerować wieczorem, czy jest niebezpiecznie ?

- zażywam kilka suplementów ziołowych, nic szczególnego- kapsułki z allegro, Czy mam spodziewać się kłopotów na granicy ? Czy ktoś to w ogóle ogląda w bagażu?

- gdzie najlepiej kupić jakieś przyzwoite podróby? Lecę z dzieciakiem, chciał przywieźć sobie jakieś najki :-) Grand bazar ponoć jest drogi.

- gdzie dobrze i w niewygórowanej cenie zjeść lokalną kuchnię ?

• Members
Napisano
2 godziny temu, Paulo999 napisał:

czy w Stambule można swobodnie spacerować wieczorem, czy jest niebezpiecznie ?

Tak, jest bezpiecznie. Rzekłbym,. że nawet bardzo :)

zażywam kilka suplementów ziołowych, nic szczególnego- kapsułki z allegro, Czy mam spodziewać się kłopotów na granicy ? Czy ktoś to w ogóle ogląda w bagażu?

Nie. Nawet jak ktos ci zajrzy - nikogo nie interesuje czy to tabletki na erekcje czy grypę. Są rzeczy zakazane, sa limity płynów i tyle.

gdzie najlepiej kupić jakieś przyzwoite podróby? Lecę z dzieciakiem, chciał przywieźć sobie jakieś najki :-) Grand bazar ponoć jest drogi.

Aliexpress :D

gdzie dobrze i w niewygórowanej cenie zjeść lokalną kuchnię ?

U Turka na rogu :) Jak będzeisz na miesjcu to poszukaj :) Stmbuł ma 15 milionów ludzi i pewnie z 5k km ^2 ...

Powodzenia ;)

• Members
Napisano
12 godzin temu, Paulo999 napisał:

W przyszłym tygodniu wylatuję do Aestepool. 8.11.2024 mam zabieg.  Mam kilka pytań niezwiązanych bezpośrednio z samym zabiegiem. 

- czy w Stambule można swobodnie spacerować wieczorem, czy jest niebezpiecznie ?

- zażywam kilka suplementów ziołowych, nic szczególnego- kapsułki z allegro, Czy mam spodziewać się kłopotów na granicy ? Czy ktoś to w ogóle ogląda w bagażu?

- gdzie najlepiej kupić jakieś przyzwoite podróby? Lecę z dzieciakiem, chciał przywieźć sobie jakieś najki :-) Grand bazar ponoć jest drogi.

- gdzie dobrze i w niewygórowanej cenie zjeść lokalną kuchnię ?

Stambuł jest bezpieczny, tylko miej na uwadze że hotel w którym śpisz (jeżeli to jest ten sam) znajduje się około godzinę drogi od centrum Stambułu. Ja szedłem około 10-15 min do metra i metrem z dwoma przesiadkami jechałem do centrum żeby pozwiedzać :D Zaraz obok grand bazaru masz inne stoiska i tam będzie taniej, jeżeli chodzi o jedzenie to wszędzie gdzie siedzą lokalsi no i najlepiej zrób to przed zabiegiem, bo potem to tylko siedzenie w hotelu

• Members
Napisano
3 minuty temu, Rafal77 napisał:

Powiedz mi na ile graftów dr Altan oszacował Twoją koronę? Mam podobny stan i zabieg zaplanowany na ok 13stycznia 2025.

Prawdopodobnie nie da się zrobić korony, tylko przód. Na koronę musi byc drugi zabieg.

• Members
Napisano
W dniu 31.10.2024 o 19:56, Rafal77 napisał:

Aha. Rozumiem. Częsta praktyka nie tylko dr Altana. Ale ile graftów na przód.masz zaplanowane?

Chyba 2500- 3000. Zdaję sie w tej kwestii na dr. Altana. Opiszę dokładnie po zabiegu.

• Members
Napisano

Nie ma w kantorach tureckiej liry. Co brać?  Euro czy dolary ? Wymiana na miejscu niekłopotliwa i  po normalnym kursie ? Czy kierowcy i w hotelu wypada dawać napiwki ?

• Members
Napisano
1 godzinę temu, Paulo999 napisał:

Czy kierowcy i w hotelu wypada dawać napiwki ?

J..ać napiwki :)

Oni sa od nich opłacenie wiec jak tam chcesz ..

1 godzinę temu, Paulo999 napisał:

Nie ma w kantorach tureckiej liry. Co brać?  Euro czy dolary ?

Wszystko w jednym masz na akżdej karcie wielowalutowej.

A w kazdym polkim kantorze masz turecka lirę.
Płacisz pewne gotówka - więc weż se w portelelu te 3-4k OJRO na przeszczep.
A na zakupy i inne wymien se w PL tyle ile chcesz i po sprawie ;)

PS
Bez spiny @Paulo999

• Members
Napisano
W dniu 2.11.2024 o 13:27, harrybobo napisał:

J..ać napiwki :)

Oni sa od nich opłacenie wiec jak tam chcesz ..

Wszystko w jednym masz na akżdej karcie wielowalutowej.

A w kazdym polkim kantorze masz turecka lirę.
Płacisz pewne gotówka - więc weż se w portelelu te 3-4k OJRO na przeszczep.
A na zakupy i inne wymien se w PL tyle ile chcesz i po sprawie ;)

PS
Bez spiny @Paulo999

Płacę kartą, ale za granicą dymają na kursie, więc wezmę cash.

• Members
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Paulo999 napisał:

Płacę kartą, ale za granicą dymają na kursie, więc wezmę cash.

No problem :)

Aczkolwiek chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co ja napisałem :)
Chodzi mi o kartę wielowalutową (np Alior Bank ma taką albo Revolut ...).
To "dymanie" o którym wspomniałeś nie występuje (no może 0,5-1%). Więcej "dymania" masz na wymianie w kantorze :) 

PS
Udanego wypadu i czupryny jak Wodecki ;)

Nie zapomnij relacjonować dla innych łysoli ;)

Edytowane przez harrybobo
.
  • Like 1
  • Members
Napisano
W dniu 2.11.2024 o 11:28, Paulo999 napisał:

Nie ma w kantorach tureckiej liry. Co brać?  Euro czy dolary ? Wymiana na miejscu niekłopotliwa i  po normalnym kursie ? Czy kierowcy i w hotelu wypada dawać napiwki ?

Ja dałem bellboyowi po zaprowadzeniu do pokoju, zawsze potem coś podpowiedział czy ogarnął jak było trzeba, załóż sobie revoluta tam możesz mieć kilka walut jednocześnie, a w Stambule i tak w większości miejsc zapłacisz kartą

• Members
Napisano

Prześlę i opiszę później. W samolocie uderzyłem głową o półkę na bagaże. Nie otarłem, tyłko prostopadle uderzyłem na około 1 cm ². Miał ktoś podobnie? Martwię się, że uszkodziłem i w tym miejscu nie urosną. 

• Members
Napisano

Tak już gdzieś ktoś to opisywał. Nie mniej był to dużo większy uraz tzn może nie jakiś uraz sam w sobie tylko uderzenie o dach pojazdu na dużym obszarze. Wiem, że stwierdzono wtedy, uszkodzenie 14 graftów. Także tym 1cm i to uderzonym prostopadle raczej się nie martw.

Czekamy na dalszą relacje fotograficzną.

• Members
Napisano
12 godzin temu, Paulo999 napisał:

Prześlę i opiszę później. W samolocie uderzyłem głową o półkę na bagaże. Nie otarłem, tyłko prostopadle uderzyłem na około 1 cm ². Miał ktoś podobnie? Martwię się, że uszkodziłem i w tym miejscu nie urosną. 

jeżeli nie spowodowało to krwawienia to jest ok, jak graft się uszkadza to leci krew

• Members
Napisano

Załączam dalsze zdjęcia. Pierwsze trzy w dniu zabiegu, pozostałe po tym uderzeniu głową w samolocie. Krwawienia raczej nie było, ale ślad owszem. Część graftów, które nie zostały użyte na na uzupełnienie przodu, wykorzystano na koronę, ale nie zmienia to faktu, że pokryto tylko niewielki fragment i dla właściwego efektu z tyłu potrzebny będzie drugi zabieg. Organizacyjnie wszystko na  wysokim poziomie.  Przyleciałem z dzieciakiem wcześniej, we wtorek 5.11. 2024, żeby pozwiedzać. Zabieg miałem w piątek 8.11.2024. Całość nie jest z pewnością relaksem, znieczulenie boli, ale nie jest to nic, czego nie dałoby się wytrzymać.  Linia włosów mi się podoba, byłem w szoku, jak ją pierwszy raz zobaczyłem. Jeżeli faktycznie tak wyrośnie, to będę happy. Samopoczucie po zabiegu ogólnie kiepskie, nie spałem, trzeba podkładać zwinięty ręcznik pod kark i uważać na głowę. Nie wiem, co jest ważne. Jeżeli ktoś ma pytania- chętnie odpowiem. 

462568622_468567469074028_5557301367022534220_n.jpg

462581615_537958549088863_4805944825922033356_n1.jpg

462568211_1608144746768248_160602464151359276_n2.jpg

462543503_445225918227267_2248547577630012228_n.jpg

462535760_915212036804256_2721211827317063146_n.jpg

462555819_1218476539439099_5062525361405362160_n.jpg

• Like 1