Members pp321 Napisano 31 Grudnia 2024 Members Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Witam wszystkich! Planuję zrobić przeszczep włosów i zastanawiam się nad dwiema opcjami: kliniką Vatanmed w Gdyni oraz Estemoon w Turcji. W Estemoon na podstawie konsultacji przez WhatsApp i analizy zdjęć zaproponowano mi jeden zabieg, podczas którego miałoby zostać przeszczepione 4000–4500 graftów. Z kolei w Vatanmed, również na podstawie konsultacji przez WhatsApp i analizy zdjęć, zasugerowano dwa etapy: Pierwsza sesja: 4000 graftów, obejmująca przód i górę głowy. Druga sesja: 2500–3000 graftów, przeznaczona na czubek głowy. Propozycja dwóch sesji ze względu na ochronę "donora". Jednak nie jestem przekonany co do słuszności dwóch sesji, stąd moje pytanie czy to ma sens? Czy ktoś z Was miał doświadczenia z którąś z tych klinik? Którą byście polecili? A może macie jakieś inne sugestie? Czy wg. Was jestem dobrym kandydatem do HT? Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 31 Grudnia 2024 przez pp321 Cytuj
Members komandos2137 Napisano 31 Grudnia 2024 Members Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Propozycja z estemoon to mega mało graftów, nie da sie rozsądnie pokryć tego co masz na głowie taką iloscią Vatanmed: propozycja rozbicia tego na dwie sesje to akurat bardzo rozsądne podejście, bo megaprzeszczepy negatywnie wpływają zarówno na donor jak i na przeżywalność graftów. natomiast co do jakości samego zabiegu, to z relacji tutaj na forum, wypadają oni raczej na poziomie mocno średnim jesteś na jakichś lekach? Finasteryd/minox? Jeżeli nie, to rozważyłbym najpierw kuracje, i dopiero później myśli o przeszczepie, szczególnie że trochę włosów jeszcze masz, i coś tam możę odrosnąć, a tłukąć grafty w te miejsca zabijesz to co rośnie naturalnie. pozostaje też kwestia tego, że żadna klinika nie zaproponowała tego jak ma przebiegać linia, więc w sumie to nie wiadomo gdzie te grafty planują powsadzać Edytowane 31 Grudnia 2024 przez komandos2137 Cytuj
Members pp321 Napisano 31 Grudnia 2024 Autor Members Napisano 31 Grudnia 2024 3 minuty temu, komandos2137 napisał: Propozycja z estemoon to mega mało graftów, nie da sie rozsądnie pokryć tego co masz na głowie taką iloscią Vatanmed: propozycja rozbicia tego na dwie sesje to akurat bardzo rozsądne podejście, bo megaprzeszczepy negatywnie wpływają zarówno na donor jak i na przeżywalność graftów. natomiast co do jakości samego zabiegu, to z relacji tutaj na forum, wypadają oni raczej na poziomie mocno średnim jesteś na jakichś lekach? Finasteryd/minox? Jeżeli nie, to rozważyłbym najpierw kuracje, i dopiero później myśli o przeszczepie, szczególnie że trochę włosów jeszcze masz, i coś tam możę odrosnąć, a tłukąć grafty w te miejsca zabijesz to co rośnie naturalnie. Nie jestem na lekach, nie wiem czy jest sens wchodzenia na leki teraz i czekanie aż "może coś odrośnie". Chyba lepiej zdecydować się na zabieg już i dorzucić leki - jeśli to konieczne. Po prostu efekty będą szybciej niż branie leków przez powiedzmy rok - okaże się że nic nie odrośnie albo niewiele i przeszczep i tak będzie potrzebny. Może wypowie się ktoś kto miał zabieg w Vatanmed - bliżej mi do tej kliniki niż latanie do Turcji, tam niby większe doświadczenie itd. ale jednak to daleko i pewnie ciężko o jakąś opiekę pozabiegową. Cytuj
Members lysy dzban Napisano 1 Stycznia Members Napisano 1 Stycznia W dniu 31.12.2024 o 15:26, pp321 napisał: Nie jestem na lekach, nie wiem czy jest sens wchodzenia na leki teraz i czekanie aż "może coś odrośnie". Chyba lepiej zdecydować się na zabieg już i dorzucić leki - jeśli to konieczne. Po prostu efekty będą szybciej niż branie leków przez powiedzmy rok - okaże się że nic nie odrośnie albo niewiele i przeszczep i tak będzie potrzebny. Może wypowie się ktoś kto miał zabieg w Vatanmed - bliżej mi do tej kliniki niż latanie do Turcji, tam niby większe doświadczenie itd. ale jednak to daleko i pewnie ciężko o jakąś opiekę pozabiegową. masz jedną osobę z vatanmed na forum. Chyba jedyna osoba tutaj która może ci coś o nich powiedzieć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi