Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Zrobiłem sobie wyniki badań testosteronu i wyszedł on jakieś 15% powyżej górnej granicy

Zakres referencyjny jest od 8 do 30 a mi wyszło 35.79.

Czy podwyższony testosteron może mieć wpływ na łysienie? Jak można go obniżyć?

• Members
Napisano
Zrobiłem sobie wyniki badań testosteronu i wyszedł on jakieś 15% powyżej górnej granicy

Zakres referencyjny jest od 8 do 30 a mi wyszło 35.79.

Czy podwyższony testosteron może mieć wpływ na łysienie? Jak można go obniżyć?

Wykastrować się.

Dobra, a teraz poważnie. Owszem podwyższony T może niekorzystnie wpływać na łysienie to chyba oczywiste.

Jak można go obniżyć? - Nie można w sumie!!! Jeżeli ''ćpasz'' jakieś anabole to odstaw, jeżeli masz taki wysoki poziom z natury to nic z tym nie zrobisz nie ingerując poważnymi leki albo nie kastrując się - nie ma na to żadnej możliwości innej.

Jak bierzesz anabole to przestań, przestań też nap..lać giry na siłce. Niektóre chasze mogą ponoć nieznacznie go obniżać ale w żadnym znaczącym stopniu, zwałasza jak masz taki wysoki poziom. Starać się ograniczać adrenalinę bo adrenalina bierze udział w syntazie testosteronu. I wiecej nic się nie da zrobić bez leków.

A jeśli chodzi o leki to jedyny lek który potrafi nico obniżyć T (w niewielkim stopniu) to octan cyproteronu, niestety to też antygonadotrop i zatrzymanie spermatogenezy murowane. Oraz inne uboki związane z działaniem antyandrogennym bo jest to bloker receptorów dla T i DHT.

Można też obniżyć lekami do kastracji farmakologicznej (analogi GnRh lub antagoniści) ale metoda ta obniży za bardzo, czyli o przynajmniej 90%-95% czyli efekty podobne do kastracji prawdziwej (orchiektomi). Są jeszcze inne sposoby z użyciem chemi ale jeszcze bardziej dotkliwe w skutkach.

Nie ma takiej możliwości żeby obniżyć naturalny endogenny teść o np. 30%. Używanie inhibitorów 5AR jak fin i dut, obniży DHT ale podniesie jeszcze bardziej T. Jednak jeśli o łysienie androgenowe chodzi to inhibitory 5AR odgrywają zawsze kluczową i najważniejszą rolę, bez względu na różnorodność i intensywność reszty kuracji (wyjątek gdy są stosowane jeszcze mocniejsze leki o innym mechaniźmie działania).

Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów!

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

Kokos & ''Łómnisz herlajn''

Smart Hair - 3D Hair & Beard System | Character Creator