Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki jest mniej więcej stosunek tych składników i kolejność?

Chce sobie zrobić z 0,25g AHK-Cu, pojazd, do czasu przyjścia AHK Solution.

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Members
Napisano

Dzięki Nord.

Czyli skoro chce zrobić 3% AHK z 0,25g substancji, to jak to przeliczyć na proporcje, ile ml wody, alkoholu i PG?

Wychodzi mi skoro 3% AHK to 0,25g - to całość powinna miać 8g wagi

Więc 7,75g to woda, Alkohol i PG

Czyli w teorii:

3,875 g - Alkoholu - 50%

1,55 g - Woda - 20%

2,325 g - PG - 30%

Dobrze to liczę?

Woda rozumiem destylowana, a Alkohol to spirytus?

I jeszcze pytanie jak z kolejnością, obojętna?

• Members
Napisano

Dobrze że przyjąłeś sobie przeliczni wagowy, tak jest łatwiej

Na przykładzie 5g:

0,15g AHK

0,85 - 1,35g woda destylowana - w tym rozpuść AHK

1 - 1,5g PG/gliceryna

2,5g - alkohol

Tylko dobrze robić świeże mieszanki bo nie jest to pojazd używany w badanach i nie wiadomo jak AHK będzie w nim stabilne

• Members
Napisano

Dzięki Ziom, właśnie się za to biorę.

Najpierw rozpuścić w wodzie, a potem dodać resztę składników?

Dobrze liczę - 0,15g AHK + 0,85ml wody destylowanej(czyli 0,85g) + 0,79 ml (1g Gliceryny) + 1,95 ml Alko (2.5 g)

Zgodnie z przelicznikiem:

Gliceryna: 1,26g - 1ml

Woda 1g - 1ml

Alkohol 0,78g - 1ml

Napisano
Witam

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaki jest mniej więcej stosunek tych składników i kolejność?

W wielu badaniach używano: alkohol etylowy (etanol)/glikol propylenowy (PPG), w stosunku 50%/50% i bez dodatku wody.

Taka wcierka gwarantuje dobre wchłanianie, ale i bardzo podrażnia skórę.

Trzeba też brać pod uwagę, że nie wszystko rozpuszcza się w alkoholu - np. adenozyna rozpuszcza się w wodzie, ale jest praktycznie nierozpuszczalna w alkoholu.

Stąd ja używam wcierki: alkohol etylowy, glikol propylenowy , woda (oczyszczona lub destylowana), w stosunku 50%/20%/30%.

Taka mi dobrze służy - nie podrażnia tak skóry, a i składniki dobrze działają. Taka też była używana w wielu specyfikach z GenHair'u, które swego czasu kupowałem (m.in. spironolactone 2% lotion i flutamide 2% lotion). Chociaż teraz chyba zmienili skład.

Zerknij też na mój post tutaj, gdzie możesz zobaczyć standardowe stężenia we wcierkach z minoxidil'em.

Słowem: w alkoholu rozpuszcza się większość substancji aktywnych i transportuje on je wgłąb skóry.

Glikol zaś tworzy filtr na skórze, który to ułatwia (sam glikol nie wchłania się w skórę).

A woda też nieznacznie ułatwia wchłanianie i rozpuszcza niektóre substancje aktywne, ale przede wszystkim gwarantuje, że wcierka nie będzie aż tak podrażniała.

Dasz więcej spirytusu i glikolu, to będziesz miał większe wchłanianie. Dasz więcej wody, będziesz miał łagodniejszą wcierkę.

Co do źródeł:

Alkohol to spirytus z monopolowego, glikol jest z mazidel, a woda z apteki (oczyszczona, firmy prolab) lub ze stacji benzynowej (destylowana)

PS.

Użyj tego kalkulatora stężeń, jeśli nie masz wagi, bądź z innych powodów chcesz przelicznik wogowo/objętowościwy.

• Members
Napisano

Dobrze liczę - 0,15g AHK + 0,85ml wody destylowanej(czyli 0,85g) + 0,79 ml (1g Gliceryny) + 1,95 ml Alko (2.5 g)

Woda 1g - 1ml

Alkohol 0,78g - 1ml

Czy ten przelicznik jest dobry bo:

0,15g : 4,35g = 3,44 %

0,15g : 3,5ml = 4,16 %

• Members
Napisano

Woda 1g - 1ml

Alkohol 0,78g - 1ml

Czy ten przelicznik jest dobry bo:

0,15g : 4,35g = 3,44 %

0,15g : 3,5ml = 4,16 %

No właśnie, stąd moje pytanie czy dobrze to policzyłem, z gramów przeliczyłem na ml.

Z drugiej strony nie można liczyć % z ml bo to są inne jednostki. Bo alkohol waży inaczej niż ma objętość.

• Members
Napisano

Propo podrażniania skóry przez alkohol jakie mogą być negatywne skutki w zakresie łysienia ? Bo to że skóra jest przez jakiś czas troszkę czerwona to akurat nie przeszkoda.

• Members
Napisano

łojotokowe zapalenie skóry, zapalenie mieszków włosowych, łupież, zła kondycja skóry...

Lionowi raczej chodziło i zawartość glikolu propylenowego, bo to on głownie może podrażniać... spirytus może przesuszać

• Members
Napisano (edytowane)

Czy jako alkohol może być - Spirytus Salicylowy?

Bo dzisiaj chciałem przyrządzić mieszankę...

Edytowane przez Gość
  • Members
Napisano
Czy jako alkohol może być - Spirytus Salicylowy?

A po co chcesz tak kombinować? Przecież zwykły spirytus dostaniesz w każdym sklepie z alkoholem. Poza tym nie zaleca się czegoś takiego

• Members
Napisano

Co mogło się stać z AHK, bo nagle z proszku zrobiła się maź... w sensie podzieliłem sobie tylko wrzuciłem na chwilę do papierka z apteki... kurde...

Ten z zamrażarki na razie jest proszkiem...

• Members
Napisano

nie wiem o co chodzi, mój jest w formie sproszkowanej trzymam w zamrażarce, żadnej mazi nie mam...

Sprawdź te papierki, może jakaś reakcja zaszła niechciana...

• Members
Napisano

Ziom on jest sproszkowany, tylko poszedłem odmierzyć go w aptece, dali mi nie do pudełeczka, a takiego papierka, włożyłem go do zamrażarki i chwilę tam poleżał, bo nie miałem czasu, włożyłem potem do lodówki na 30 min (żeby nie było szoku) i zamiast proszku mam maź (w zamrażarce w pudełku jest proszek), więc możliwe że wilgoć się dostała, lub tak jak mówisz jakaś reakcja chemiczna, ale cała reszta w zamrażalce ma formę proszku

No i kupuję wagę, wolę to robić w domu niż łazić z tym gdziekolwiek.

• Members
Napisano

Jestem prawie pewny że zaszła jakaś niechciana reakcja, np wyłożyły to w aptece na słońce lub ten papierek zwłaszcza że obecnie są straszne upały, dobrze ze reszta Ci się nie zepsuła... ja moje produkty trzymam w pudełkach próżniowych (wysysam całe powietrze pompką) - za radą Liona

Waga to jest podstawowy element, poza tym 0,01/200g kosztuje śmieszne pieniądze (20zł)

• Members
Napisano

Ja mam pytanie odnośnie tych przeliczeń ml na g na przykładzie Alkoholu tzn. czy prawidłowo jest gdy 1ml = 1,28g, a nie 1ml = 0,78g ?

• Members
Napisano

Woda 1g - 1ml

Alkohol 0,78g - 1ml

Ok, czyli te przeliczenia są błedne...

Chciałem tylko się upewnić