Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam

Chciałbym rozpocząć leczenie dutasterydem. Przeczytałem już porównanie duta z fina i zdecydowałem się właśnie na dutasteryd.

Problem w tym że nie wiem jakie dawkowanie sobie zaaplikować.

Nigdy wcześniej nie brałem tego ani fina, dlatego prosiłbym o jakąś poradę jaką dawkę sobie brać i czy lepiej codziennie czy raz na tydzień.

Jeszcze prosiłbym jakiej firmy zaopatrzyć się w to duta i czy możecie polecić jeszcze jakieś środki przy tej terapi.

Z góry dzieki !:)

• Members
Napisano

Jeśli chodzi o dutasteryd to mając na myśli leki oryginalne to zbyt dużego wyboru raczej nie masz. Bowiem istnieje tylko lek o nazwie AVODART. Natomiast jeśli mowa ogólne o ducie to jest oprócz tego kilka generyków avodartu pod nazwami: np. DUTAS, DUPROST, DUTAGEN, DUTASTERIDE, RIVA, VELTRIDE, URODART, DUGEN, DUTAPROST, itp.

To chyba zależy co najtańsze będzie i łatwiejsze w zdobyciu jeśli ma być bez recepty. W ogóle dziwne to jest pytanie ''jaki dutasteryd''... osobiście to spotkałem się nawet z tym że oprócz formalnych leków sprowadzali sobie duta w formie proszku z Chin jako substancje laboratoryjną albo pod postacią płynną np. do wcierek, z USA.

A dawkowanie to już zależy od Ciebie osobiście, czy będziesz sobie brał raz na tydzień, co kilka dni, czy normalnie codziennie tak jak zalecane na BPH (oraz na łysienie w Japonii).

Zależy czy chcesz zbijać DHT jak najefektywniej czy iść na kompromis pod względem efektywność a ryzyko uboków/ew. uboki, lub finansowy bo dutasteryd nie należy do najtańszych leków.

To też chyba jest wszystko oczywiste i nie wiem w sumie po co takie pytanie.

Standardowa dawka duta to 0,5 mg raz dziennie, ale niektórzy bardzo odbiegają od tego i to w obydwie strony.

Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów!

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

Kokos & ''Łómnisz herlajn''

Smart Hair - 3D Hair & Beard System | Character Creator

• Members
Napisano

Wiesz pytam bo spotkałem się właśnie z różnymi odmianami tego avodartu , a skoro odmiana to sklad nie do końca taki sam więc może ktoś bierze właśnie coś innego i jest bardziej zadowolony z działania. A co do dawkowania jak pisałem będę brał to pierwszy raz więc chciałem się zapytać bardziej doświadczonych osób kruszy to biora jaka dawka jest optymalna. Ogólnie to chce zacząć ta kurację bo chce się przygotować Do przeszczepu dlatego chce zahamować wypadanie.

• Members
Napisano
Wiesz pytam bo spotkałem się właśnie z różnymi odmianami tego avodartu , a skoro odmiana to sklad nie do końca taki sam więc może ktoś bierze właśnie coś innego i jest bardziej zadowolony z działania. A co do dawkowania jak pisałem będę brał to pierwszy raz więc chciałem się zapytać bardziej doświadczonych osób kruszy to biora jaka dawka jest optymalna. Ogólnie to chce zacząć ta kurację bo chce się przygotować Do przeszczepu dlatego chce zahamować wypadanie.

Każdy generyk leku avodart zawiera tę samą substancje czynną czyli dutasteryd i to w tej samej dawce. Podejrzewam że składy w większości też są te same czy bardzo zbliżone jeśli chodzi o substancje pomocnicze. A jeśli nawet skład by odbiegał bardzo od składu oryginału to nie ma to aż tak dużego znaczenia, ponad to zawsze i łatwo można sprawdzić oba składy i porównać ze sobą w razie wątpliwości. Nawet jak nie posiadasz jeszcze leku avodart to ulotka tego leku jest dostępna w sieci.

Co do dawki optymalnej to każdy będzie twierdził po swojemu, zgodnie ze swoimi przekonaniami oraz ze swoim dawkowaniem do którego będzie przekonywał - i tyle w temacie.

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

• Members
Napisano
A cos do tego polecasz jeszcze??

Nic nikomu nie polecam. Nikogo do niczego nie zmuszam. Nikomu też niczego nie zabraniam.

Każdy ma swój łeb. Ja mówię tylko jak jest.

Czytaj forum szerzej to dowiesz się a także sam rozważysz co ew. do tego. Zazwyczaj do blokera ludzie używają stymulatora czyli minoxidil miejscowo na skórę głowy.

Napisano
Wiesz pytam bo spotkałem się właśnie z różnymi odmianami tego avodartu , a skoro odmiana to sklad nie do końca taki sam więc może ktoś bierze właśnie coś innego i jest bardziej zadowolony z działania.

Wszystko to jest ten sam dutasteryd, a różnice w nazwie wynikają z różnych producentów.

Nazwa ma znaczenie tylko handlowe, natomiast dla nas ważna jest substancja czynna.

Optymalna dawka to 0,1 mg dziennie (lub 0,5 mg raz na 5 do 7 dni). Taka dawka jest mniej więcej równoważna skutecznością Propecii.

Napisano

Avodart to nie firma tylko nazwa leku, którego producentem jest firma GlaxoSmithKline.

I tak jak pisałem, to nie ma znaczenia. Dutasteryd to dutasteryd.

Ja stosowałem Dutas, znam też takich co stosowali Veltride.

Nigdy nie spotkałem się jednak, żeby leki różnych producentów miały różne działanie. Finasteryd, Dutasteryd, Spironolakton, Flutamid - miałem różnych producentów i wszystkie miały te same właściwości (działanie, uboki, nawet zapach w przypadku spiro).