Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Rozumiem ze duasteryd zatrzyma nadmierne wypadanie wlosow spowodowane kreatyna i treningiem silowym ? jak wtedy sytuacja wyglada z wątrobą . Czy branie duta i kreatyny jest bardzo duzym obciazeniem dla watroby ?

• Members
Napisano

Uwierz, że ilości kreatyny przez ciebie spożywane (5g dziennie?) nie mogą wywołać łysienia, niby jakieś badania były ale na większych dawkach. Skoro łysiejesz to nie szukaj powodu w treningu czy suplementacji, no chyba, że jesteś na bombie to już zmienia postać rzeczy.

3500 graft

Minoxidil 5%

Avodart 0,5mg eod

Zoxin-med

• Members
Napisano

tzn ogolnie ja wiem ze dut to zablokuje ale chodzi mi bardziej o korelacje duta z kreta czy to bardzo obciaza watrobe i czy nie niweluje w jakims stopniu efektow treningu , wydaje mi sie ze nie ; d ale jak zaczalem trening silowy tzn powrocilem do niego po 2 letniej przerwie mimo brania duta zauwazylem ze troszeczke wiecej tych wlosow wypada ale to sladowe ilosci ale mimo wszystko

• 3 weeks later...
  • Members
Napisano

Nie ma powodu, aby obawiać się o wątrobę ze strony kreatyny (co innego dutasteryd). Kreatyna jest jednym z lepiej przebadanych suplementów i stosowana w zalecanej dawce 5-10g/day nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.

Należy jednak jej unikać jeśli mamy problemy z nerkami, lub jesteśmy odwodnieni.

Reasumując, kreatyna u osób zdrowych, w zalecanych dawkach, nie wywołuje żadnych skutków ubocznych i nie jest szkodliwa dla zdrowia.