Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, dopiero wczoraj zarejestrowałem się na forum. Przeglądając wątki w kategorii ,,Opowiedz swoją historię" zauważyłem, że dużo osób żali się na to, że nie ratowali swoich włosów w momencie początku łysienia.

Właśnie u mnie na 90% nastał ten czas. Włosy w tej chwili mam gęste a linie włosów mam prostą więc jest na czym działać. Nie wiem czy w ogóle jest sens zapisywać się do dermatologów bo z tego co czytałem część z nich nawet nie ma pojęcia co przepisuje i w jaki sposób zleca to dawkować. Coś o mnie mam 17 lat i myślę, że tydzień temu zauważyłem u siebie nadmierne wypadanie włosów podczas kąpieli, czesania wypada po 15 włosów naraz a nie rzadko za dotykiem wypada ich po 3.

Jeżeli chodzi o genetykę to w mojej rodzinie tylko ojciec ma zakola, dziadkowie mają normalne włosy zarówno po stronie matki jak i ojca. Jestem gotowy brać leki czy środki systematycznie do końca życia jeżeli będą one przynosić efekty.

Teraz pytanie do was co robić? ? Co w mojej sytuacji ma sens? Co wy byście zrobili na moim miejscu?

• Members
Napisano

to twoje zdrowie i twoja decyzja , Ja w wieku 17 lat bym nie zdecydowal sie brac finasterydu zeby zatrzymac lysienie , twoje cialo i organizm wciaz ,,rosnie'' . Co innego jak sie dochodzi do 30 -stki. Ale na forach sa przypadki ze ludzie zaczynali w twoim wieku i przez lata brali bez zadnych widocznych ubokow ,ale kazdy innaczej reaguje i nie ma co porownywac seibie do innych. Wiec nie ma jednoznacznej odpowiedzi , nikt ci jej nie da bo nie da sie przewidziec w zaden sposob jak twoj unikalny organizm na to zareaguje. To musi byc twoja decyzja.

• 3 weeks later...
  • Members
Napisano

przestań pitolić i obserwuj na razie. Jeśli już to idź do dermatologa, żeby potwierdził, czy jest to wypadanie androgenowe czy nie. Panikujesz, bo policzyłeś 15 włosów ;x Jak ci potwierdzi, że to androgenowe (na pewno nie przemówi do niego fakt, że za dużo włosów ci wypada), to możesz rozważyć bardzo małe dawki fina na początek. Skuteczność finasterydu w funkcji dawki jest odwrotnie wykładnicza, tzn. już bardzo małe dawki (np. 0,2mg) dają zauważalny efekt.