Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

mam pytanko: jestem kobietą, włosy wypadają mi od paru lat tzn. wypadałyby swobodnie gdyby nie to, że stosuję minoxidil. Od pewnego czasu wydaje mi się jednak, że 2% to za mało i zastanawiam się nad zintensyfikowaniem kuracji, wypatrzyłam w necie coś takiego ino że wszędzie piszą o tym preparacie w kontekście łysienia męskiego, myślicie że płeć ma tu coś do rzeczy?

Napisano
ino że wszędzie piszą o tym preparacie w kontekście łysienia męskiego, myślicie że płeć ma tu coś do rzeczy?

Płeć nie ma tu nic do rzeczy w sensie samych włosów. Problem polega na tym, że u kobiet przy minoxidilu 5% zaobserwowano wzrost włosów także w miejscach w których kobiety ich mieć nie powinny (np. bokobrody).

U mężczyzn, nawet jeśli nastąpią tego typu efekty uboczne, to często pozostaną one wogóle niezauważone.

eryk nr-07 ma inne składniki oprócz minoxidilu i używa bardziej zaawansowanego sposób transportu. Chociaż według mnie jest i tak za drogi

Mimo wszystko uważam, że to nie jest aż tak ważne. Nie każdy specyfik wymaga zaawansowanego transportu, żeby przedostać się wgłąb skóry. Minoxidil na standardowym pojeździe (glikol-woda-alkohol) działa wystarczająco dobrze i wchłania się, o ile sobie dobrze przypominam, w czasie nie dłuższym niż 2 godziny.

A jeśli ktoś już chcę pomóc to polecam Atrederm lub Retin-A albo Dermaroller, które pozwalają zwiększyć przenikalność wierzchnich warstw skóry.

Co do powolnego uwalniania natomiast, to pamiętajmy, że jest to tylko twierdzenie producenta - bez dowodu.

Każdy scamer twierdzi, że ma jakiś tam zaawansowany system - producenci szamponów również (i nawet przedstawiają rysunki i szkice rzekomego działania i uwalniania składników). Pomimo, iż jak tutaj wiemy, szampony wogóle nie działają.

• Members
Napisano

@Lion dzięki, o to mi chodziło, no cóż, bokobrody - faktycznie lepiej ich uniknąć z drugiej strony jeśli tylko tym grozi używanie mocniejszego minoxidilu (i to pewnie nie zawsze) może potraktuję to jako ew. opcję, na później

Napisano

W różnych miejscach może (ale nie musi) nastąpić niekontrolowany wzrost włosów - nie ma reguły.

Może będą rosły tylko na głowie i nigdzie więcej, a czasem mogą bardziej rosnąć także brwi, czasem urosną nieliczne, dodatkowe włosy przed skroniami (widziałem zdjęcia takiej osoby i nie wyglądało to najlepiej), a czasem w okolicach zarostu.

Chodzi generalnie o to, że minoxidil zawsze jakoś tam przenika do krwiobiegu i może stymulować wzrost włosów w innych miejscach niż w miejscu stosowania, a mieszki włosowe mamy przecież niemal wszędzie (są zminiaturyzowane, produkujące prawie niewidoczne włosy, ale są i to także na czole czy twarzy).

Oczywiście co do zasady, nie jest to trwałe, bo i działanie minoxidilu nie jest trwała podobnie jak każdego innego farmakologicznego środka.