Members Adriano Napisano 24 Stycznia 2022 Members Napisano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Mam pytanie do tych najbardziej wtajemniczonych w temat łysienia oraz tych, którzy biorą minoksa wewnętrznie już jakiś czas. Czy faktycznie przyspiesza proces starzenia się skóry hamując syntezę kolagenu?? Troszkę mnie to zaniepokoiło, bo skórę twarzy mam ładną i bez zmarszczek choć mam już prawie czterdziestkę, a minoksa w tabl. biorę od jakiegoś miesiąca.... Edytowane 24 Stycznia 2022 przez Adriano Cytuj
Members kamiloo Napisano 28 Stycznia 2022 Members Napisano 28 Stycznia 2022 To stwierdzenie że blokuje syntezę kolagenu to ludzie wzieli na podstawie badań w probówce gdzie podano ogromne iloścu minoxidilu i zobaczono żę minoxidil zmniejsza aktywność JEDNEGO Z KILKU enzymów w produkcji kolgaenu. Patrząc na to badanie i porównując jakie stężenia osiąga się biorąc minoxidil doustnie nawet w dużych dawakach ten efekt jest prawie znikomy jeśli w ogóle występuje. Poza tym są badania na minoxidilu i w o wiele większych dawkach na ludziach z nadciśnieniem gdzie przeważnie bierze się 10-40 mg i badania niektóre trwały nawet 5 lat. Nikt tam nie zgłaszał skutków ubocznych "związanych" z obniżoną produkcją kolagenu, a jeśli by tak było, że minoxidil odniża syntezę kolagenu to ludzie w tych badaniach powinni zauważać starzenie się skóry, pogorszenie się stawów, osteoporozę czy np krwawienie z dziąseł (jak to jest w szkorbucie gdzie brakuje witaminy c która jest potrzebna do dokładnie tego samego enzymu w produkcji kolagenu co minoxidil podobno blokuje) ale żadnych takich skutków ubocznych nie zgłaszano. Jak chcesz zachować ładną skórę to warto użwać krem przeciwsłoneczny, czasem do jakiegos dermatologa/kosmetyczki na peeling się wybrać i tyle Cytuj
Members Adriano Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Members Napisano 29 Stycznia 2022 W dniu 28.01.2022 o 14:14, kamiloo napisał: To stwierdzenie że blokuje syntezę kolagenu to ludzie wzieli na podstawie badań w probówce gdzie podano ogromne iloścu minoxidilu i zobaczono żę minoxidil zmniejsza aktywność JEDNEGO Z KILKU enzymów w produkcji kolgaenu. Patrząc na to badanie i porównując jakie stężenia osiąga się biorąc minoxidil doustnie nawet w dużych dawakach ten efekt jest prawie znikomy jeśli w ogóle występuje. Poza tym są badania na minoxidilu i w o wiele większych dawkach na ludziach z nadciśnieniem gdzie przeważnie bierze się 10-40 mg i badania niektóre trwały nawet 5 lat. Nikt tam nie zgłaszał skutków ubocznych "związanych" z obniżoną produkcją kolagenu, a jeśli by tak było, że minoxidil odniża syntezę kolagenu to ludzie w tych badaniach powinni zauważać starzenie się skóry, pogorszenie się stawów, osteoporozę czy np krwawienie z dziąseł (jak to jest w szkorbucie gdzie brakuje witaminy c która jest potrzebna do dokładnie tego samego enzymu w produkcji kolagenu co minoxidil podobno blokuje) ale żadnych takich skutków ubocznych nie zgłaszano. Jak chcesz zachować ładną skórę to warto użwać krem przeciwsłoneczny, czasem do jakiegos dermatologa/kosmetyczki na peeling się wybrać i tyle Dzięki za tak szczegółową odpowiedź . Twoje argumenty mnie przekonały i odsunęły ode mnie nieuzasadnione obawy . I tak właśnie robię. Stosuję na noc retinoidy, nawilżam skórę i w miarę możliwości unikam słońca;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi