Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Czołem koledzy 🙂

Mam 25 lat. Włosy głównie straciłem około 2-3 lata temu, sam proces zaczął się od kiedy skończyłem 18. Powiedzmy od tych 2 lat nie widzę praktycznie żadnych zmian w kwestii wypadania włosów. 3/4 wypadły mi dosłownie w ciągu roku-dwóch a potem cisza.

Nie powiem, jest to bardzo nieprzyjemne kiedy idzie się do fryzjera i trzeba się albo na niego zdać, albo na krótko albo na łyso. Brak własnego wyboru. Ludzie też patrzą na łysiejącego inaczej, zwłaszcza w młodym wieku, dlatego podjąłem decyzję o przeszczepie.

Jestem dosyć nietypowym według mnie przypadkiem, bo posiadam na oko bardzo dużo testosteronu - praktycznie na całym ciele mam długie i gęste włosy oprócz boków tułowia, pleców no i miejsc głowy oczywiście. Na klacie i nogach długość to średnio 3-4 cm ma włos. Z tego powodu zastanawiam się - czy jest możliwość zrobienia przeszczepu z nieco innych miejsc i mieć dzięki temu gęste włosy bez leczenia finasterydem? Czy jednak po jakimś czasie i tak by wypadły?

Jeżeli leczenie finasterydem to od razu brać czy obserwować czy włosy wypadają i wtedy zacząć?

No i pytania główne dotyczące mojego wątku - ile graftów? Myślałem nad około 4000. ~3000 z potylicy i 1000 z brody/czegoś innego.

Nie powiem, wolałbym nie pakować 50 tys. zł bo z moimi zarobkami zapracowałbym na tę operację dopiero za dwa lata, ale mimo to jeżeli macie dobre kliniki za takie pieniądze to chętnie zobaczę.

Na tą chwilę myślałem o czymś bardziej pod mój budżet - do 25-30 tys. Głównie patrzyłem na flymedica (jest trochę dla mnie podejrzana ze względu na to, że dosłownie nie znalazłem na jej temat żadnej negatywnej opinii, są same 5 gwiazdkowe) i meditravel (tutaj widziałem, że wiele ludzi narzeka, że włosy są wszczepiane byle jak, zostają blizny, a sama klinika to scam).

Tutaj moje zdjęcia głowy + poglądowo zdjęcie mojej nogi jak długie i gęste są moje włosy na innych częściach ciała.

6.jpg

5.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

• Members
Napisano

idziesz na nw6, zakres przeszczepu będzie duży, bez leków na twoim miejscu bym tego nie robił.

na oko testosteronu to połowa tego forum ma górną granicę, a za owłosienie na nogach i rękach odpowiada dht, które odpowiada też za to że lecą ci włosy na głowie. Redukująć DHT finasterydem możesz odbudować część włosów i zacząć myśleć o przeszczepie, w innym przypadku będziesz miał później problem.

• Members
Napisano
30 minut temu, komandos2137 napisał:

idziesz na nw6, zakres przeszczepu będzie duży, bez leków na twoim miejscu bym tego nie robił.

na oko testosteronu to połowa tego forum ma górną granicę, a za owłosienie na nogach i rękach odpowiada dht, które odpowiada też za to że lecą ci włosy na głowie. Redukująć DHT finasterydem możesz odbudować część włosów i zacząć myśleć o przeszczepie, w innym przypadku będziesz miał później problem.

Wiesz może czy da radę miejscowy finasteryd w sprayu albo mniejsze dawki? Czytałem że wielu osobom po czasie zmniejszają się efekty jeżeli biorą tę samą dawkę przez jakiś czas, a jak zbyt duża dawka to analogicznie efekty uboboczne większe

• Members
Napisano

to raczej nie spray, tylko atomizer i psikasz jak perfumiami. Znam osoby które na topical finasterydzie mają całkiem dobre efekty, więc możesz spróbować, daj sobie czas żeby sprawdzić jak na to regaujesz i dopiero wtedy mysl o chirurgu, uwierz mi że warto to zrobić odpowiedzialnie i na spokojnie a nie na rympał

co do dawkowania finasterydu doustnie no to tutaj każdy organizm reaguje inaczej, ja biorę 1mg co drugi dzień bo przy 1mg codziennie miałem problemy z erekcją, i ta dawka jest dla mnie ok + łysienie jak narazie też jest trzymane w ryzach, jestem na finasterydzie już 3 lata.

• Members
Napisano

Okej. A ma ktoś opinie na temat tych klinik które podałem, albo poleciłby jakieś w podanym budżecie? Czy czekać te 2 lata i nazbierac 50 tys.+ i zrobić w lepszej (Np. W Belgii)?

• Members
Napisano
4 godziny temu, michalex123 napisał:

Okej. A ma ktoś opinie na temat tych klinik które podałem, albo poleciłby jakieś w podanym budżecie? Czy czekać te 2 lata i nazbierac 50 tys.+ i zrobić w lepszej (Np. W Belgii)?

Przejrzyj relacje z przeszczepów dostępne na tym forum jak i hairrestorationnetwork. Masz tam mnóstwo relacji z różnych klinik. Decyzje musisz podjąć sam. Ja osobiście nie wydałbym 50tys na przeszczep wolałbym chyba golić się na łyso. Dlatego wybrałem Turcję i przeszczep w Aestepool bo kwota 2500 euro za poprawę jakości życia wydaję mi się do zaakceptowania.

Kuracja : Proscar 1/4 tabletki dziennie

Zabieg : Aestepool 4500 graftów 3.10.2023