Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam.

Jakiś czas temu na lysienie.info ktoś pytał o ten preparat. Sam nie testowałem bo zawiera PG a moja skóra źle na to reaguje. Chciałbym jednak zasięgnąć info. co o tym sądzicie. W testach in vitro azelaic acid wypada dobrze, jednak nie widziałem jakichś przekonywujących testów in vivo. No a w testach in vitro to i sam cynk blokuje 5-AR w wysokim stopniu, lecz jako dodatek do szamponów już nie działa tak spektakularnie, dlatego pytam, czy ktoś stosował preparat na bazie tego kwasu i z jakim rezultatem

• Members
Napisano

kwas azelainowy jest stosowany najczęściej jako dodatek do minoksidilu. Sam w sobie z tego co pamiętam ma dobre właściwości blokujące AR I, dlatego jest to zdecydowanie dobry dodatek do kuracji Jeśli ktoś nie stosuje niczego na noc to może spróbować używać po minoksie i zobaczyć reakcje organizmu, z tym że stężenie w kremie "Acne derm" jest zdecydowanie zbyt wysokie - 20%. Osobiście trzymałbym się stężeń 5-10%.

Miałem kiedyś zamiar kupić ten krem i wymieszać z minoxidilem w proporcji 1:3 i używać na noc, widziałem że lata temu ktoś już wcześniej próbował takiego rozwiązania i chwalił je sobie

• Members
Napisano

ja mam zamiar zacząć stosować od wakacji kwas azelainowy, ale myślałem żeby kupić formę sproszkowaną i dodać do minoxa plus jeszcze piperyna, także miałbym środek stymulujący i blokujący. do tego spiro, keto i jakaś wcierka na bazie emu. tylko muszę jeszcze doczytać o tym kwasie, bo natknąłem się na informacje że blokuje 5 AR I typu, czyli tak jak saw palmetto, a za AA odpowiada głównie 5 AR II typu.

sproszkowaną formę znalazłem na ebayu, chociaż pewnie gdzieś z laboratorium można by kupić taniej

http://www.ebay.pl/itm/10-grams-Azelaic ... 27c0fd6faf

• Members
Napisano

odrostów po tym nie będzie, bo to blokery, ale myślę, że powinno wyraźnie spowolnić łysienie. warto też dodać do tego jakieś substancję skoro piperyna zwiększa zdolność penetracyjną i przyswajalność, zwłaszcza polifenole (w szczególności EGCG)

a miesza się z alkoholem/PG/wodą destylowaną w proporcji 5/2/3