Members Esaroth Napisano 18 Sierpnia 2024 Members Napisano 18 Sierpnia 2024 Cześć wszystkim, mam kilka pytań które kieruje do osób będących już po przeszczepie w Turcji 1. Jak wyglądała u was sprawa z L4 - po zabiegu jechaliście w Polsce do lekarza i bez problemu wystawiał? 2. Dawaliście tipy w hotelu/kierowcy? Jeżeli tak to ile mniej więcej? (mało podróżuję, nie śmiejcie się..) 3. Kupowaliście sobie jakiś luźny kapelusz żeby założyć w samolocie? Czy raczej normalnie bez tego z gołą głową? 4. Pytanie łączące się z poprzednim: po zabiegu wieczorem jeszcze gdzieś wychodziliście coś zjeść/pozwiedzać? Powinno się unikać słońca i pyłów i tutaj właśnie by się ta czapka przydała, ale niektóre kliniki je odradzają 4. W trakcie zabiegu można mieć słuchawki? Czy raczej leżysz i słuchasz tego co się na sali dzieje 5. Przelewaliście szampon do butelek 100ml czy nie było z tym problemu na lotnisku i przepuszczali z większymi? Nie ma też problemu z przewiezieniem tabletek które dostaje się po zabiegu? Dzięki z góry za odpowiedzi Cytuj
Members ad7 Napisano 18 Sierpnia 2024 Members Napisano 18 Sierpnia 2024 4 godziny temu, Esaroth napisał: Cześć wszystkim, mam kilka pytań które kieruje do osób będących już po przeszczepie w Turcji 1. Jak wyglądała u was sprawa z L4 - po zabiegu jechaliście w Polsce do lekarza i bez problemu wystawiał? 2. Dawaliście tipy w hotelu/kierowcy? Jeżeli tak to ile mniej więcej? (mało podróżuję, nie śmiejcie się..) 3. Kupowaliście sobie jakiś luźny kapelusz żeby założyć w samolocie? Czy raczej normalnie bez tego z gołą głową? 4. Pytanie łączące się z poprzednim: po zabiegu wieczorem jeszcze gdzieś wychodziliście coś zjeść/pozwiedzać? Powinno się unikać słońca i pyłów i tutaj właśnie by się ta czapka przydała, ale niektóre kliniki je odradzają 4. W trakcie zabiegu można mieć słuchawki? Czy raczej leżysz i słuchasz tego co się na sali dzieje 5. Przelewaliście szampon do butelek 100ml czy nie było z tym problemu na lotnisku i przepuszczali z większymi? Nie ma też problemu z przewiezieniem tabletek które dostaje się po zabiegu? Dzięki z góry za odpowiedzi 1- // 2- Tak, warto zostawić jakiegoś grosza. 2-3 EUR dla bellboya przy check-in, ja dawałem 5. W hotelu w zupełności 5 EUR wystarczy na koniec pobytu dla sprzątaczek. Do tego jeśli korzystasz z hotelowej restauracji to również warto dać jakiś napiwek dla kelnerów. W turystycznej praktyce dobrym gestem jest zostawiać 10% wartości rachunku. Kierowcy nic nie dawałem, ale to dlatego, że skończyło mi się już EUR na koniec, a lokalnej nie używałem. 3- nie i ja nie polecam nosić czegokolwiek na głowie przez co najmniej tydzień po zabiegu, nawet jeśli jest to luźne, Raz żeby nic sobie nie uszkodzić, dwa niech skóra głowy oddycha po takim zabiegu. Przeszczep włosów to nie jest wizyta u kosmetyczki. 4- po zabiegu będziesz tak wymęczony, że nie będziesz miał ochoty na nic innego niż wziąć prysznic, położyć się do łóżka i odpocząć. Po zabiegu będziesz mieć "kokon" z tyłu głowy i pełno pozasychanej krwi na głowie. Doba po zabiegu to dość krytyczny moment, gdzie trzeba bardzo uważać na głowę. To naprawdę nie jest odpowiedni moment na zwiedzanie czegokolwiek... no może najwyżej prócz hotelowej restauracji co by dostarczyć organizmowi nieco energii po ciężkim dniu. 4 - w trakcie zabiegu wydawane są różne komendy, padają pytania itd., choć nie uważam by słuchawki miałyby być zakazane na niektórych etapach tu się musisz dopytać u pośrednika o to 5- Na lotnisku w IST idź do skanerów nowej generacji, są one większe od tych starego typu, a do tego wyraźnie oznaczone naklejkami o braku obowiązku wyciągania czegokolwiek z plecaka/torby. W takich skanerach limity płynów nie obowiązują i nic nie musisz przelewać do 100ml. Nie myl tylko skanerów kontroli bezpieczeństwa ze skanerem na wejściu do lotniska. Przy wejściu masz taki pierwszy skan ogólny. Miej też na uwadze, że jeśli masz gdzieś przesiadkę to z racji, że Turcja jest poza Schengen, przechodzisz paszporty i kontrolę bezpieczeństwa raz jeszcze na lotnisku transferowym. Tam niekoniecznie musisz natrafić na skanery nowej generacji. Z kolei z tabletkami nie ma żadnego problemu. 1 Cytuj
Members pacjent0 Napisano 20 Sierpnia 2024 Members Napisano 20 Sierpnia 2024 (edytowane) 2. Boy hotelowy upomni się o napiwek przy odprowadzeniu do pokoju 3. Połowa samolotu powrotnego będzie po przeszczepie włosów a druga połowa ze zrobionymi nosami i cyckami, nie ma sie czego wstydzić. Weź tylko coś pod kark, np rogala żeby chronić tył głowy przed dotknieciem zagłowka w samolocie. 4. Ja miałem słuchawkę tylko w jednym uchu. 5. Tamtejsze lotnisko jest bardzo tolerancyjne, nawet jak cię przyłapią na >100ml ,to powiedz że jest ci to potrzebne po przeszczepie i cię przepuszczą. Edytowane 20 Sierpnia 2024 przez pacjent0 1 Cytuj
Members m123456 Napisano 26 Sierpnia 2024 Members Napisano 26 Sierpnia 2024 1. Nie byłem na L4 2. Nie 3. Też jestem zdania, że lepiej nic nie nosić i niech głowa oddycha 4. Pierwszy czas po zabiegu jest najważniejszy więc zostałem w pokoju by nic się nieszczęśliwego po drodze nie wydarzyło 4. Można ale byłem tak zainteresowany przebiegiem całego procesu, że nie myślałem o tym by słuchać muzyki 5. Przelewałem szampon. Nikt się nie czepiał na pantenol czy tabletki przepuszczają na luzie 1 Cytuj Kuracja : Proscar 1/4 tabletki dziennie Zabieg : Aestepool 4500 graftów 3.10.2023
Rekomendowane odpowiedzi