Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Cześć wszystkim!

Po obejrzeniu jednego z dokumentów na Netflixie zapoznałem się z tematem apiterapii. Polega ona na leczeniu łysienia jadem pszczelim. Jakkolwiek niedorzecznie to brzmi postawiłem zgłębić temat i znalazłem artykuły na pubmed które o tym mówią. Okazuje się, że jad pszczeli hamuje ekspresję genu SRD5AD, który koduje enzym 5-alfa reduktazy, co zapobiega obkurczeniu mieszków włosowych i ich wypadaniu. Mnie osobiście terapia ta wydaje się bardzo abstrakcyjna. Ciężko mi sobie wyobrazić aby ktoś umyślnie dał się żądlić w głowę. Jest to jednak ciekawy temat i pomyślałem, że warto się nim podzielić.

Oto link do jednego z artykułów: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27040904/

• Members
Napisano

Ciekawe, a czy są gdzieś jakieś przykłady działania tej terapii ?

Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów!

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

Kokos & ''Łómnisz herlajn''

Smart Hair - 3D Hair & Beard System | Character Creator

• Members
Napisano

Jedyne co znalazłem to badanie na myszach, gdzie wykazano silniejszy efekt jadu niż minoxidilu w stężeniu 2%. Myśle, ze randomizowamych testów na ludziach nie było.