Members davidicke1 Napisano 2 Października 2024 Members Napisano 2 Października 2024 W dniu 5.07.2022 o 10:36, feegloo napisał: To forum i porady użytkowników na temat leczenia łysienia to jedno wielkie XD Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze do dyskusji, choć pewnie tego pożałuję 😄 Jedyni userzy, którzy przekopali internet i udzielali merytorycznych informacji, to slynny antydhtor (który był raczej szalonym geniuszem) który napisał świetny poradnik, oraz niejaki ziom1990. Po pierwsze, proponuję zamienić nazwę "pokonajlysienie.com" na "januszelysienia.pl". Nazwa adekwatna - w końcu obecny trend na forum to "leczenie" łysienia androgenowego za pomocą jednego giga-przeszczepu w Jack Strong Hair. Klient chce maksymalną ilość graftów, to tyle mu wsadzą. Pal licho, że wszyscy eksperci (HairLossShow), również na polskim podwórku (prof. Lidia Rudnicka i inni) mówią otwarcie, że przeszczep nie leczy łysienia. Przeszczep uzupełnia braki. Przeszczep można rozważyć po ustabilizowaniu łysienia (oficjalne podsumowanie długiego dokumentu-instrukcji wystosowanego przez polskich dermatologów). Oczywiście, każdy sobie może robić co chce, ale na litość boską, nie nazywajcie się ekspertami i nie udzielajcie takich porad, że "trucie chemią" i "dobry fachowiec pokryje całą głowę jednym przeszczepem" (chyba dr Zarev z niespotykanego donoru na 10000 graftów). To forum ma służyć świeżakom, którzy chcą mieć efekt jak każdy: tani, skuteczny i na długie lata. Dlatego najważniejsze jest znalezienie blokera DHT, który widać że działa i nie ma (lub ma minimalne) efekty uboczne. Straszenie finasterydem, bo ktoś połknął 1mg i ze stresu i efektów psychosomatycznych mu nie staje nie znaczy, że fin to całe zło. Fin nie obniża testosteronu tylko jest inhibitorem 5-alfa-reduktazy, co podbija testosteron o 10-15% (który może konwertować w estradiol) - można to sprawdzić empirycznie, ale nie ma sensu weryfikować w ten sposób nauki. Jest jeszcze: topical finasteride, topical dutasteride, Eucapil i inne blokery receptora androgenowego. Od biedy nawet palma sabałowa coś daje. Trzeba szukać tak długo aż się znajdzie, sam przerabiałem temat przez rok aż w końcu znalazłem stężenie topical dutasteride i rutynę, która u mnie działa i odpukać, mam 0 uboków. Po prostu to się dzisiaj najlepiej sprzedaje: zrób przeszczep w Turcji jak najtaniej, rozwiązałeś problem łysienia. Leki? A na co to komu, komu to potrzebne? A dlaczego? I nie, przeszczep nie jest wieczny. Teoria "donor dominance" niekoniecznie jest prawdziwa, choć u niektórych włosy mogę się trzymać długie lata. Dla zainteresowanych polecam obejrzeć załączony filmik. Coraz więcej chirurgów od przeszczepów mówi, że przeszczep bez fina (ale ogólnie bez robienia czegokolwiek w kierunku zatrzymania łysienia) może się przerzedzać. A nawet jak nie będzie się przerzedzał, to wystarczy użyć wyobraźni - zakola się trzymają, a za zakolami rośnie plama, co wygląda kompletnie nienaturalnie. Donor ~5500 który ma przeciętny człowiek, to efekt na 5 lat a potem zaczyna się zjazd. PS. W temacie HLC - bardzo dobra klinika, co prawda trochę droga, ale też nie rozmnożą graftów niczym Jezus ryby 😄 Napisałes dokładnie to, co mi samemu chodziło o głowie, amen! Ja też mam takie spostrzeżenia że kiedyś na tym forum dyskusje były prowadzone o wiele bardziej merytorycznie, dla dzisiaj to w większości jakies z dupy wzięte puste slogany od ludzi, którzy nie maja zielonego pojęcia w temacie procesu łysienia androgenowego. Nie mówiąc już o tym na jakiej zasadzie działa na system hormonalny fin. Swoją drogą jakiego stężenia topical dut uzywasz i co to za rutyna:) ? I gdzie go nabywasz, od farmacia andorra? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi