Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam, zrobiłem sobie badania na nfz, bo tylko na to mi dał endokrynolog, wyszło mi DHEA-SO4 950, przy normie do 450, Hormony tarczycowe w normie, poszedłem za 2 tygodnie prywatnie zrobić dodatkowo testosteron wolny (30 z normą do 32), DHT 560 (norma do 990), estradiol 32 (norma poniżej 44), prolaktyna 14,63 (norma do 19,40), androstendion 2,13 (norma do 3,5), poziom żelaza 190 (norma do 175) i było przekroczone. Co jest przyczyna dwukrotnie przekroczonego DHEA-SO4  i w jaki sposób może to być powiązane z łysieniem, skoro DHT i wszystko inne jest w normie, oprócz niewielkiego podwyższenia poziomu żelaza?

• Members
Napisano

Nie patrz na normy DHT, każdy ma indywidualny próg. "Przyczyną takiego stanu rzeczy jest genetycznie uwarunkowana nadwrażliwość mieszków włosowych na działanie DHT." Osoby z łysieniem androgenowym zazwyczaj mają mocno obniżony próg wrażliwości mieszków włosowych na DHT przez co one wypadają.

• 1 month later...
  • Members
Napisano (edytowane)

Też mam podniesione DHEA-SO4 przyczyn może być wiele - jak masz wysoki testosteron to automatycznie wyższe będą wartości pochodnych w tym DHT. Ćwiczenia siłowe, suplementy diety w postaci kreatyny też mogą zwiększać DHT. Generalnie jeżeli nie masz problemu z wypadaniem włosów, to podwyższony poziom DHT czy testosteronu powinien być dla ciebie na plus ;)

Edytowane przez przemek89k
  • Members
Napisano
29 minut temu, przemek89k napisał:

Też mam podniesione DHEA-SO4 przyczyn może być wiele - jak masz wysoki testosteron to automatycznie wyższe będą wartości pochodnych w tym DHT. Ćwiczenia siłowe, suplementy diety w postaci kreatyny też mogą zwiększać DHT. Generalnie jeżeli nie masz problemu z wypadaniem włosów, to podwyższony poziom DHT czy testosteronu powinien być dla ciebie na plus ;)

Ja miałem ostro przekroczone, a teść i dht w normie, dht nawet nisko zdziwiło mnie to, generalnie finasteryd teraz biorę, ale będę badania powtarzał za jakiś czas i zobaczy się jak bardzo pozmieniał w organizmie.

• Members
Napisano

Wartości laboratoryjne, które podałeś, wskazują na podwyższone stężenie DHEA-SO4 (dehydroepiandrosteron siarczanu) w organizmie. DHEA-SO4 jest hormonem produkowanym głównie przez nadnercza. Jego podwyższone stężenie może być związane z różnymi przyczynami.

Jedną z możliwości jest nadczynność nadnerczy, czyli sytuacja, w której nadnercza wytwarzają zbyt dużo hormonów, w tym DHEA-SO4. Nadczynność nadnerczy może być spowodowana np. guzami nadnerczy lub chorobami autoimmunologicznymi. Jednak konieczne jest dalsze badanie, aby dokładnie ocenić przyczynę podwyższonego poziomu DHEA-SO4.

Jeśli chodzi o związek z łysieniem, DHEA-SO4 może być pośrednio związane z procesem łysienia. Wyższe poziomy DHEA-SO4 mogą wpływać na produkcję innych hormonów, takich jak DHT (dihydrotestosteron), który jest odpowiedzialny za łysienie typu męskiego. DHT jest metabolitem testosteronu, a jego nadmierne stężenie może prowadzić do przerzedzenia i wypadania włosów u mężczyzn.

Podwyższenie poziomu żelaza może być również związane z różnymi przyczynami, takimi jak nadmierna podaż żelaza w diecie, zaburzenia wchłaniania żelaza lub choroby związane z nadmiernym gromadzeniem żelaza (np. hemochromatoza). Wysoki poziom żelaza nie jest bezpośrednio związany z podwyższonym DHEA-SO4.

Ważne jest, aby skonsultować wyniki badań z lekarzem specjalistą, takim jak endokrynolog. On będzie w stanie dokładnie ocenić Twoje wyniki, wykonać dodatkowe badania, jeśli będzie to konieczne, i postawić trafną diagnozę. Jest to szczególnie ważne, ponieważ różne czynniki mogą wpływać na poziomy hormonów, a dokładne zrozumienie przyczyny jest kluczowe dla odpowiedniego leczenia.

• Like 1
  • Members
Napisano
2 godziny temu, naszasprawa napisał:

Wartości laboratoryjne, które podałeś, wskazują na podwyższone stężenie DHEA-SO4 (dehydroepiandrosteron siarczanu) w organizmie. DHEA-SO4 jest hormonem produkowanym głównie przez nadnercza. Jego podwyższone stężenie może być związane z różnymi przyczynami.

Jedną z możliwości jest nadczynność nadnerczy, czyli sytuacja, w której nadnercza wytwarzają zbyt dużo hormonów, w tym DHEA-SO4. Nadczynność nadnerczy może być spowodowana np. guzami nadnerczy lub chorobami autoimmunologicznymi. Jednak konieczne jest dalsze badanie, aby dokładnie ocenić przyczynę podwyższonego poziomu DHEA-SO4.

Jeśli chodzi o związek z łysieniem, DHEA-SO4 może być pośrednio związane z procesem łysienia. Wyższe poziomy DHEA-SO4 mogą wpływać na produkcję innych hormonów, takich jak DHT (dihydrotestosteron), który jest odpowiedzialny za łysienie typu męskiego. DHT jest metabolitem testosteronu, a jego nadmierne stężenie może prowadzić do przerzedzenia i wypadania włosów u mężczyzn.

Podwyższenie poziomu żelaza może być również związane z różnymi przyczynami, takimi jak nadmierna podaż żelaza w diecie, zaburzenia wchłaniania żelaza lub choroby związane z nadmiernym gromadzeniem żelaza (np. hemochromatoza). Wysoki poziom żelaza nie jest bezpośrednio związany z podwyższonym DHEA-SO4.

Ważne jest, aby skonsultować wyniki badań z lekarzem specjalistą, takim jak endokrynolog. On będzie w stanie dokładnie ocenić Twoje wyniki, wykonać dodatkowe badania, jeśli będzie to konieczne, i postawić trafną diagnozę. Jest to szczególnie ważne, ponieważ różne czynniki mogą wpływać na poziomy hormonów, a dokładne zrozumienie przyczyny jest kluczowe dla odpowiedniego leczenia.

Chciałem dalej w tym kierunku się badać, ale endokrynolog powiedział, że taka moja uroda widocznie i on też łysieje, a nie jest to jakoś mocno przekroczone wcale by się martwić i szukać przyczyny.

• Members
Napisano

Ja jak byłem u endokrynologa z wynikami to też babka powiedziała, że generalnie jak jest wysoki testosteron to inne hormony pochodne też siłą rzeczy będą wyższe i mówi, że to normalne, że przekroczenia nie są duże. Mówi, że generalnie mam się cieszyć bo ludzie przychodzą bardziej z odwrotną proporcją, że np. testosteron mają bardzo niski i chcą go podnieść ;)

• Members
Napisano

Dzisiaj odebrałem wyniki badań, tym razem testosteron całkowity, zamiast wolnego (bo taniej) i dht po 2 miesiącach brania finasterydu. DHT 490 (-30% przy dawkach 1,25 codziennie), testosteron 660 przy normach do 870 (poprzednio nie robiony). Słabo trochę ten finasteryd działa, trochę na granicy błędu statystycznego (mogłem się gorzej wyspać, mniej i gorzej zjeść czy mniej/za dużo się poruszać i też by były takie różnice). Może kogoś to zainteresuje - ja no cóż, nic już zmieniać nie zamierzam by mocniej ingerować w hormony.