Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam,

Od niedawna zacząłem stosować topical fina 0.1% z Andorry i niestety pojawiły się problemy ze snem.

Na początku stosowałem codziennie 1ml, a teraz stosuję 1ml co drugi dzień. Kurację zacząłem jakieś 3 tygodnie temu.

W dzień, w którym psikam rano fina, to potem w nocy mam problemy ze snem, zaś w dzień w który nie psikam śpię lepiej.

Moje pytanie jest takie, czy ciągnąć taką kurację dalej, licząc że skutki uboczne w postaci problemów ze snem się zmniejszą?

Wcześniej przez ponad rok stosowałem topical fina 0.025% i nic się nie działo.

Pozdrawiam

• Members
Napisano (edytowane)

topical 0,1% nie opłaca się, bo jak widać na poniższej grafice (przy codziennym stosowaniu) między 0,1% a 0,025% jest niewielka różnica w spadku DHT w skórze głowy (około ~50% dla obu stężeń)

Natomiast przy 0,1% obniżenie DHT we krwi (Plasma DHT reduction) wynosi 47.7% -  prawie 2x więcej niż 24.4% dla 0,025% , co jest oczywiście niekorzystne, zależy nam jak najmniejszym spadku DHT we krwi aby zminimalizować efekty uboczne

A finasteryd doustny 1mg obniża DHT we krwi o około 65% (co ciekawe - w skórze głowy DHT też spada o około 50%)

BA70035C-6589-4702-9B6B-F9C3660C5FFC.jpeg.6410258a563c12c0e187c948f9966244.jpeg

Edytowane przez feegloo