Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Nie wiem, czy była już dyskusja na ten temat, czy nie. W wyszukiwarce nie znalazłem, dlatego postanowiłem zapytać, jak bardzo trzeba się stosować do terminu przydatności fina ? Postanowiłem wrócić do kuracji nim, i zobaczyłem że mam jeszcze spory zapas proscaru do 02.16. Zamierzam zażywać, do puki nie zdobędę nowego, ale zastanawiam się, czy może nie warto w ogóle wyrzucać, tylko zużyć i już ?

Napisano

Generalnie z tego co pamiętam to czytałem, że terminy leków na etykietach bywają nawet o lata krótsze od rzeczywistych.

Częściowo to przezorność firm (nie mają one wpływu na jakość przechowywania leku przez pacjenta), a częściowo wyrachowanie (lepiej żeby pacjent kupił nowe opakowanie niż używał starego).

Finasteryd jest stabilną substancją i jeśli był rozsądnie przechowywany to nic mu nie będzie jeszcze długo.

A gdybyś nawet go kiedyś przeterminował, co dziś na 100% nie ma miejsca, to po prostu osłabi się jego skuteczność - tylko i aż.

Sam stosowałem dutasteryd na długo po terminie i zawsze działał tak samo.

• Members
Napisano

Podzielam zdanie Liona w 100%, nie chciałem się wypowiadać jako pierwszy bo być może później ktoś bluzgałby na mnie.

Faktem jest też to że nieraz lek może mieć jeszcze długą datę ważności ale jak nie był właściwie przechowywany to może być z*ebany. Np. był długo przechowywany w zbyt gorącej temperaturze albo/i gdy bezpośrednio leżał w miescu gdzie padały na niego promienie słoneczne. Większość leków dostaje po dupie gdy są przechowywane w wyskoich temperatutach np. w nagrzanym samochodzie, lub w szafce gtdzieś w kuchni gdzie ciągle ciepło a na dodatek być może pada słońce na szafkę w której jest lek. Wiadomo tez że miesiąc po terminie ważności to nie rok czy kilka lat. Niektóre z koleji niszczy niska temperatura (poniżej 15 stopni a o mrozie nie wspomnę).

Nie mniej jednak stosując nadal lek po upływie terminu ważności robisz to na własne ryzyko i na pewno wbrew prawu farmaceutycznemu oraz wbrew jakby to powiedzieli etyce medycznej.

Moje zdanie jest takie że fin kosztuje grosze i to dupy nie rozrywa żeby kupić następne opakowanie i mieć niejako ''czyste sumienie'' że lek nie jest przeterminowany, nawet jeśli ten przeterminowany jest jeszcze dobry i zdatny do użytku. Co innego może jakby to był jakiś bardzo drogi lek.

Mnie osobiście kiedyś przysłali przeterminowany o 3 miesiące. Nie użuwałem bo się bałem że już jest do dupy i że może nastąpiły jakieś reakcje niewłaściwe, ale to akurat dotyczyło czegoś co powinno być przechowywane w lodówce i nawet transportowane w lodzie.

Decyzje musisz podjąć sam i żeby nie było że ktoś doradza w tej kwestji. Według zasad medycznych nie wolo przyjmować leków po upływie terminu ważności.

Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów!

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

Kokos & ''Łómnisz herlajn''

Smart Hair - 3D Hair & Beard System | Character Creator