Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • Members
Napisano

Czy stosuje ktoś jakąś sprawdzoną mieszankę z topical finem?

Chciałbym zacząć stosować a nie bardzo wiem jak dobrać składniki.

• 7 months later...
  • Members
Napisano

Najprościej to weź tabletki które już pewnie bierzesz, obierz z zewnętrznej powłoczki, rozetrzyj na proszek, wsyp do minoxa, wymieszaj aż się dobrze rozpuści, odczekaj dobę aż wypełniacz z tabletki opadnie na dno i złej znad osadu. No i można używać. Dawkę musisz dobrać sam. Zależnie czy chcesz uzupełnić przyjmowany doustnie czy go zastąpić. 

Tutaj przykładowy artykuł ze strony która sprzedaje gotowe mikstury https://www.minoxidilmax.com/topical-finasteride#howtomake

• Thanks 1
  • Members
Napisano

Finasteryd miejscowy od pewnej dawki ma sporą absorpcję systemową.

Trzeba użyć małej dawki, może rzędu 0,02-0,025 % by faktycznie była różnica między DHT na skalpie bez rozwalania tak mocno DHT w całym organizmie ale i tak będzie pewnie z 30-40 % zjazdu w DHT we krwi. Myślę że dutasteryd miejscowy ma lepszy potencjał, bo ma wysoką masę molową.

• Thanks 2
  • 10 months later...
  • Members
Napisano

A jak nakładany jest taki miejscowy, zewnętrzny środek z finasterydem? Wystarczy na noc, a potem rano zmyć szamponem? 
Po drugie czy to nie jest pewien problem? Jednak pokrywając głowę, można robić to mniej dokładnie. A jak rozumiem wypadałoby pokryć każde miejsce na skórze głowy gdzie wyrasta włos. 

• Moderators
Napisano
W dniu 17.12.2021 o 14:19, Grzegorz641 napisał:

Polecam w trichosolu Fina 

Możesz rozwinąć? 

Obecnie biorę finastetyd doustnie, ale mam wrażenie, że mimo wszystko zmniejsza mi strasznie libido. 

-------------------------------

Mój temat:Klik

Kuracja:

Nezyr: 0,5mg/dz (start 05.08.2016) zwiększone do 1mg

1 HT: 2407 graftów (front i zakola,2-3.06.2016, dwa dni zabiegu)

2 HT: 1002 grafty (12.01.2018 - poprawa lini prawego zakola i dogęszczenie przodu)

• Moderators
Napisano
W dniu 25.01.2021 o 17:32, emptybox napisał:

Finasteryd miejscowy od pewnej dawki ma sporą absorpcję systemową.

Trzeba użyć małej dawki, może rzędu 0,02-0,025 % by faktycznie była różnica między DHT na skalpie bez rozwalania tak mocno DHT w całym organizmie ale i tak będzie pewnie z 30-40 % zjazdu w DHT we krwi. Myślę że dutasteryd miejscowy ma lepszy potencjał, bo ma wysoką masę molową.

A są dostępne gdzieś gotowe topical dutasterydy? 

-------------------------------

Mój temat:Klik

Kuracja:

Nezyr: 0,5mg/dz (start 05.08.2016) zwiększone do 1mg

1 HT: 2407 graftów (front i zakola,2-3.06.2016, dwa dni zabiegu)

2 HT: 1002 grafty (12.01.2018 - poprawa lini prawego zakola i dogęszczenie przodu)

• 3 weeks later...
  • Members
Napisano (edytowane)

Na mnie topical fin jeden raz dziennie 0.1% z minoxem działal lepiej niż fin w tabsach 3 x na tydz plus o wiele lepiej sie czułem.  Topical działa lepiej z tego powodu, że scalp dht reduction jest o wiele większy niż przy tabletkach gdzie przede wszystkim spada serum dht. Najtańszy jest indyjski Morr F ale on jest na glikolu i po paru miesiącach zalepił mi całą głowę ponieważ finasteryd też się wytraca  z czasem i zostaje na powierzchni głowy tworząc z glikolem coś na  kształt zaschniętej skorupy.  Rozkruszone tabletki też nie do końca są dobrym rozwiązaniem ponieważ nigdy w 100% się nie rozpuszczą i z czasem zostawiają na głowie osad. Najlepiej jest ogarnąć coś dobrej firmy bez glikolu z jakimi dodatkami typu kwas, retinol palma lub zlecić firmie farmaceutycznej

Edytowane przez piotr1281
  • Members
Napisano

A co do nakładania - dlatego zaleca się stosowanie 2 x dziennie żeby pokryć jak najdokładniej wszystkie miejsca- i tu trzeba wyważyć koncentrację. W takim przypadku lepiej użyć stęzenia 0.05% i mieć pewność że nie będzie nadmiernej absorbcji.

Dlatego topical dutasteryd jest lepszy moim zdaniem - można go stosować rzadziej i dziala o wiele lepiej.

• 3 weeks later...
  • Members
Napisano
W dniu 10.01.2022 o 07:55, piotr1281 napisał:

Na mnie topical fin jeden raz dziennie 0.1% z minoxem działal lepiej niż fin w tabsach 3 x na tydz plus o wiele lepiej sie czułem.  Topical działa lepiej z tego powodu, że scalp dht reduction jest o wiele większy niż przy tabletkach gdzie przede wszystkim spada serum dht. Najtańszy jest indyjski Morr F ale on jest na glikolu i po paru miesiącach zalepił mi całą głowę ponieważ finasteryd też się wytraca  z czasem i zostaje na powierzchni głowy tworząc z glikolem coś na  kształt zaschniętej skorupy.  Rozkruszone tabletki też nie do końca są dobrym rozwiązaniem ponieważ nigdy w 100% się nie rozpuszczą i z czasem zostawiają na głowie osad. Najlepiej jest ogarnąć coś dobrej firmy bez glikolu z jakimi dodatkami typu kwas, retinol palma lub zlecić firmie farmaceutycznej

No a mamy gdzieś jakieś sprawdzone strony gdzie możemy kupić taki topical fin nie na glikolu i z dodatkowymi kwasami typu retinol?