Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Cześć,

Przygotowuje się do przeszczepu włosów, natomiast staram się do tego podejść rzetelnie i odpowiedzialnie stąd kilka moich pytań odnośnie farmakologii, jak to u Was wygląda.

Mam 28 lat i wielkość zabiegu została oszacowana na 2000-2500 graftów na zakola. Korona głowy jest w dobrym stanie,

Byłem już na dwóch konsultacjach w klinice Aestepool, również na konsultacji u samego doktora Altana, nie ma żadnych przeciwskazań do zabiegu. 

Mam zakola bardzo podobne do mojego ojca w wieku ~50 lat oraz brata w wieku 34 lat, więc patrząc na rodzinę, nie powinny się ono dużo bardziej powiększać. Mając to na uwadze, poniżej mam parę pytań odnośnie farmakologi pozabiegowej:

1. Jestem świadomy, że powinienem przyjmować finasterd bądź dudasteryd aby mieć pewność, że wypadanie włosów nie będzie postępować. Wiem również, że u 1-3% badanych występują skutki uboczne. Czy zatem rozsądne jest aby zobaczyć przed zabiegiem czy będą one u mnie występować?
  2. Czy jeśli nie zdecyduje się na finasteryd/dudasteryd (lub zdecyduje się np. tylko na parę lat po zabiegu), czy na regularnych wizyty u lekarza/trychologa mogę sprawdzić zagęszczenie włosów (szczególnie korona głowy) i monitorować ich gęstość? Wtedy jeżeli zobaczę nagły spadek gęstości to ewentualnie wrócić do brania leków lub zacząć to robić?
  3. Czy te leki są na receptę, jeśli tak, kto je wypisuje? (lekarz dermatolog? trycholog, mimo, że nie jest lekarzem?)
  4. Jakie są ceny i dawkowanie?
  5. Jako dodatkowy suplement myślałem o doustnym minoxidilu. Ponownie, czy jest on na receptę? (chodzi mi konkretnie o doustny, nie np. Loxon w sprayu).
  6. Czy doustny minoxidil pomoże mi również trochę dogęścić zarost, tak jak ten w płynie?
  7. Czy możecie polecić konkretne nazwy leków zawierające fina/duda oraz doustnego minoxidilu, z których korzystacie?

Jeżeli się zdecyduje to oczywiście wszystko udokumentuje na forum!

Dziękuję za odpowiedzi :D

• Members
Napisano (edytowane)

1. Byloby to rozsadne, natomiast bardzo zaogniona jest dyskusja na temat tego, czy uboki zwiazane z przyjmowaniem blokerow DHT to placebo czy naprawde zagrozenie. Wedlug mnie, o ile nie mialbys jakiegos gigapecha, nie powinienes sie potencjalnymi skutkami ubocznymi przejmowac. 

2. Mozesz, natomiast wedlug mnie jest to troche strata pieniedzy, bo takie rzeczy mozesz sam monitorowac np gdzies w ostrym swietle i robiac zdjecia co jakis czas (btw nie wiem skad sie wzielo to, zeby brac fin/dut "przez kilka lat po przeszczepie", poniewaz zaprzestanie uzywania blokera dht na 99% powoduje dalsza utrate wlosow)

3. To sa leki na recepte, ktore kazdy praktycznie sciaga przez jakis receptomat. Oczywiscie lekarzem ktory to wypisuje jest najczesciej dermatolog. 

4. Cena finasterydu 5mg 30 tabletek, ktore pokroisz w 4 kawalki, to smiech na sali w skali roku. 

5. Doustny minoxidil jest na recepte

6. Tak, pomoze

7. Nazwa lekow nie ma zadnego znaczenia, kup ten dut/fin/minox ktory jest najtanszy

Edytowane przez kiriku3
  • Thanks 1
  • Members
Napisano
20 godzin temu, kiriku3 napisał:

4. Cena finasterydu 5mg 30 tabletek, ktore pokroisz w 4 kawalki, to smiech na sali w skali roku. 

Proszę powiedz mi czemu dzielimy finasteryd na 4.
Rozumiem, że 1 tabletka schodzi w 4 dni, ale dlaczego tak robimy?

• Members
Napisano
2 godziny temu, blue napisał:

Proszę powiedz mi czemu dzielimy finasteryd na 4.
Rozumiem, że 1 tabletka schodzi w 4 dni, ale dlaczego tak robimy?

no jak to dlaczego?

albo kupujesz fina 1mg (to dawka dzienna) po 60 PLN na miesiąć (finapil itp) albo nezyr (100 PLN) albo propecia (200 pln)

albo kupujesz TO SAMO w dawce 5mg (proscar) co sie przypisuje na prostate za 30 PLN za 150? mg

czyli jak podzielisz 5mg na 4 da ci 1,25 czyli dawke dzienną. Za 10 x mniej $$.

• Thanks 1
  • Members
Napisano

Ważna uwaga, o której mówili mi lekarze. Jeśli tabletka nie ma wstępnego nacięcia, by ją łatwo rozłamać, to oznacza, że zawartość substancji czynnej nie musi być równo rozprowadzona po całej jej objętości. Więc przekrawając, możesz brać dziennie różne dawki fina.

• Members
Napisano
13 godzin temu, Sado napisał:

Ważna uwaga, o której mówili mi lekarze. Jeśli tabletka nie ma wstępnego nacięcia, by ją łatwo rozłamać, to oznacza, że zawartość substancji czynnej nie musi być równo rozprowadzona po całej jej objętości. Więc przekrawając, możesz brać dziennie różne dawki fina.

Jest to prawda, natomiast w stosowaniu finasterydu dużo ważniejsze jest ciągłe stosowanie niż upewnienie się czy każdego dnia przyjmujemy dokładnie te 1.25 mg. 

• Like 1