Members wicherowski Napisano 27 Października 2023 Members Napisano 27 Października 2023 Cześć, pytanie o wpływ alkoholu na łysienie. Czy ktoś się orientuje w temacie? Spotkałem się ostatnio z teorią, że picie kilku piw tygodniowo mocno wpływa na łysienie. Nie za bardzo mogę znaleźć materiały na ten temat w internecie. Może ktoś z Was wie więcej na ten temat? Jestem w stanie całkowicie rzucić picie, żeby zachować trochę więcej włosów.. Jestem już naprawdę zrozpaczony Cytuj
Members Patryk668 Napisano 27 Października 2023 Members Napisano 27 Października 2023 Nie byłbym taki przekonany, ogólnie alkohol nawet w najmniejszej ilości negatywnie wpływa na organizm i negatywne skutki z jego picia przewyższają skutki pozytywne w każdej ilości. Ale alkohol ma np działanie rozszerzające naczynia krwionośne, podobnie jak minoxidil. Cytuj Mam dostępne RU58841/ FIN topical t.me/haircarepatryk
Members palm_thief Napisano 25 Listopada 2023 Members Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Co prawda w porównaniu do "złej genetyki" negatywny wpływ alkoholu na włosy może nie jest jakiś porażający, jednak nadal jest to wpływ negatywny. Etanol m.in.: - zwiększa produkcję sebum/łoju, które nie pomagają a czasem mogą bardzo zaszkodzić włosom - jest stresorem pośrednim i bezpośrednim a stres jest jednym z większych sprzymierzeńców łysienia - z jednej strony powoduje nadmierne rozszerzanie naczyń krwionośnych ale późnej również nadprogramowe ich zwężanie przez co może działać w kierunku niedokrwienia mieszków(nie mówiąc już o negatywnym wpływie długoterminowym na stan naczyń krwionośnych) - spowalnia metabolizm co jeśli dzieje się nagminnie może sprzyjać różnym niedoborom, a że włosy dla naszego organizmu, łagodnie mówiąc priorytetowe nie są, to są jednymi z pierwszych struktur w ciele, które to odczują - wzmaga diurezę, a zwiększone oddawanie moczu wiąże się z nadmierną eliminacją minerałów i witamin + zaburza on wchłanianie witamin z grupy B - nie trzeba dodawać, że są to witaminy bardzo ważne jeśli nie kluczowe dla zdrowego wzrostu włosów. No i można dodać, że jak człowiek za często pije to i o siebie nie dba, gorzej się odżywia, zapomina brać leki/suple regularnie itp. co tylko napędza niektóre z powyższych. Edytowane 25 Listopada 2023 przez palm_thief Cytuj dietetyka, biochemia, farmakologia, farmakokinetyka, genetyka, biologia molekularna, gwałty na zlecenie(bez zlecenia zresztą też), amfetamina, produkcja, dystrybucja, masturbacja.
Members roosvelt1984 Napisano 25 Listopada 2023 Members Napisano 25 Listopada 2023 Alkohol osłabia Ci organizm, na niemal każdym poziomie. Gorszy sen, słabsza regeneracja itp. W grudniu jadę na przeszczep, na pewno kilka tygodni po bez alkoholu, żeby chociaż to jedno zoptymalizować. Cytuj
Members wicherowski Napisano 30 Listopada 2023 Autor Members Napisano 30 Listopada 2023 W dniu 25.11.2023 o 16:51, roosvelt1984 napisał: Alkohol osłabia Ci organizm, na niemal każdym poziomie. Gorszy sen, słabsza regeneracja itp. W grudniu jadę na przeszczep, na pewno kilka tygodni po bez alkoholu, żeby chociaż to jedno zoptymalizować. No tego się obawiam, nie wiem czy dużo piłem czy nie, ale wyłysiałem ostatni rok i zastanawiałem się czy androgenowe, czy alkohol i styl życia ma wpływ. Teraz już po przeszczepie wiec YOLO... 1 Cytuj
Members Andrew3 Napisano 19 Lutego 2024 Members Napisano 19 Lutego 2024 Sam alkohol na pewno nie powoduje łysienia, ale powoduje wiele innych niekorzystnych dla organizmu procesów, jak np. upośledzenie wchłaniania makro i mikroelementów, witamin. Aby włosy bezproblemowo sobie rosły organizm potrzebuje cynk, miedz, żelazo i oczywiście białko. Kiedy pijesz alkohol, wchłania się on do krwiobiegu. Powoduje to odwodnienie i niezdolność organizmu do wchłaniania kluczowych składników odżywczych dla wzrostu włosów. Dlatego warto sobie darować ostre picie. Spożywanie od czasu do czasu, nie może wpłynąć mocno negatywnie. Wszystko jest dla ludzi, ale problemy zaczynają się kiedy się coś ostro nadużywa. Cytuj
Members Caraos Napisano 21 Lutego 2024 Members Napisano 21 Lutego 2024 co ciekawe alko moze nawet zahamowac lysienie... jesli dojdzie do ciezkiego uszkodzenia watroby wowczas nie metabolizuje ona testo do DHT prawidlowo, a DHT wiadomo... Co ciekawe u alkoholikow ktorzy zaczeli pic wczesnie za mlodu, pozniej w wieku juz zaawansowanym wiaz kozna obserwowac bujne czupryny. Kiedys czytalem fajny artykul o tym ajko ciekawostka. Nie mniej ja bym radzil uratowac watrobe bo ja ciezej przeszczej niz wlosy Cytuj
Members Andrew3 Napisano 21 Lutego 2024 Members Napisano 21 Lutego 2024 9 godzin temu, Caraos napisał: jesli dojdzie do ciezkiego uszkodzenia watroby wowczas nie metabolizuje ona testo do DHT prawidlowo, a DHT wiadomo... Jak dojdzie do uszkodzenia wątroby, to nic się prawidłowo nie metabolizuje. 😄 Cytuj
Members Caraos Napisano 22 Lutego 2024 Members Napisano 22 Lutego 2024 watroba wciaz metabolizuje tylko w uposledzony sposob, w przypadku calkowitego stop dla metabolizmu przez watrobe to zgon zwycczajnie nastepuje 1 Cytuj
Members arkadiusz098 Napisano 22 Lutego 2024 Members Napisano 22 Lutego 2024 ja chlałem po przeszczepie i normalnie wyrosło tydzien po zdjeciu strupów Cytuj
Members maryann Napisano 25 Października 2024 Members Napisano 25 Października 2024 Alkohol może pośrednio wpływać na wypadanie włosów, ponieważ częste spożywanie prowadzi do obniżenia poziomu ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, cynk i kwas foliowy, które są niezbędne dla zdrowia włosów. Ponadto alkohol może nasilać stany zapalne, co negatywnie wpływa na kondycję skóry głowy, a tym samym na włosy. Bezpośredni związek między umiarkowanym spożyciem alkoholu a łysieniem nie jest potwierdzony, ale częste lub nadmierne spożycie może pogłębiać ten problem. Cytuj kosmetyki do włosów
Members bartoszzakole Napisano 25 Października 2024 Members Napisano 25 Października 2024 Niedobory witamin z grupy B czy cynku de facto nie występują w cywilizowanym, zachodnim świecie. Wystarczy kaloryka 2500 kcal i trudno o deficyty nawet unikając warzyw. Mój wujek jest alkoholikiem 5x 1 litr wódy tygodniowo i mimo 60 lat ma bardzo dobrą linię włosa. Mój ojciec nie wylewa za kołnierz a posypał się prawdopodobnie od papierosów. Nie zaszkodzi Ci na włosy alkohol aczkolwiek niestety postarza organizm i wygląd. Raz w tygodniu możesz wypić 2 piwa czy ćwiartkę ale nie radziłbym atakować więcej i częściej. Cytuj
Members mike22 Napisano 19 Grudnia 2024 Members Napisano 19 Grudnia 2024 Nie sądzę, że alkohol powoduje wypadanie włosów. Z własnego doświadczenia wiem, że pójście spać do późna powoduje wypadanie włosów. Cytuj Dentalzz.pl prowadzi sprzedaż internetową następujących produktów: unit dentystyczny, końcówki stomatologiczne
Members antydhtor Napisano 19 Grudnia 2024 Members Napisano 19 Grudnia 2024 4 godziny temu, mike22 napisał: Z własnego doświadczenia wiem, że pójście spać do późna powoduje wypadanie włosów. Serio...? To może mi się tak kuhwa ciągle sypie nieustannie od lat właśnie z tego powodu.... Bo zawsze byłem człowiekiem gatunku ''sowa'' a nie ''ranny ptak'', a niestety parszywość tego świata, sprawia, że wszelkie gnidy zmuszają człowieka do wstawania z wyra jak jest nie tylko ciemnio ale i zimno... Ale pierwsze słyszę o tym jak przeglądam te fora od lat wielu. Cytuj Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów! ''Łómnisz herlajn''
Members Andrew3 Napisano 19 Grudnia 2024 Members Napisano 19 Grudnia 2024 2 godziny temu, antydhtor napisał: Serio...? Daj spokój on tutaj przylazł, aby wkleić te swoje dwa linki dentystyczne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi