Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano
5 minut temu, bartek0210 napisał:

Jakieś gówniane filtry sie nakładały… ahh ios automatycznie obrabia zdjęcia i coś mu się odwidziało nagle. To teraz nie wiem… chyba nie bylo tematu z tym kolorem :))))

xDD

A jak wygląda sytuacja ze skórą głowy? Jest sucha? Myjesz szamponami z sls , sles? Myjesz w letniej wodzie, czy gorącej?

• Members
Napisano

Ostatnio miałem łupież więc myłem head and shoulders, jak zaczęło się wypadanie i szukanie przyczyny to zmieniłem szampon na Altera nawilżający z SCS. Aktualnie używam szamponu Rituals z kofeiną, zawiera SLMI. Włosy myje w ciepłej wodzie. Dotykam ręcznikiem, nie trę i suszę zimnym powietrzem. 

• Members
Napisano
Godzinę temu, bartek0210 napisał:

Ostatnio miałem łupież więc myłem head and shoulders, jak zaczęło się wypadanie i szukanie przyczyny to zmieniłem szampon na Altera nawilżający z SCS. Aktualnie używam szamponu Rituals z kofeiną, zawiera SLMI. Włosy myje w ciepłej wodzie. Dotykam ręcznikiem, nie trę i suszę zimnym powietrzem. 

zainwestuj w jakiś lepszy delikatny szampon codzienny i do tego nizoral raz na jakis czas
co do koloru to również nie chcę straszyć ale miałem bardzo podobnie - włosy zaczęły jaśnieć  i potem wypadać jak szalone

• Members
Napisano
2 godziny temu, bartek0210 napisał:

Jak łupież to nizoral z ketokonazolem, jak pisze kolega @irk98. Scs też podrażnia, slmi to nawet nie wiem co to jest. Jako delikatny szampon polecam emolium 400 ml, jest ok, pamietam też że Anty pisał że używał emulsji ( zresztą ja też), nie pamiętam czy też używał szamponu, ale sobie chwalił. Woda nie powinna być za ciepła ( to zawsze kwestia trochę indywidualna percepcji temperatury), ale na tyle aby ułatwić zmycie sebum, a płukanie w wyraznie chłodnej ( niekoniecznie zimnej) wodzie- zamyka łuski włosa.Jak wyglądają kwestia z twardością wody?

53 minuty temu, irk98 napisał:

zainwestuj w jakiś lepszy delikatny szampon codzienny i do tego nizoral raz na jakis czas
co do koloru to również nie chcę straszyć ale miałem bardzo podobnie - włosy zaczęły jaśnieć  i potem wypadać jak szalone

Czy sytuacja się ustabilizowała i odrosło? Podejrzewasz co mogło być powodem?

• Members
Napisano
22 godziny temu, bartek0210 napisał:

Skórka nadal schodzi… z czoła oczywiście ale to najmniejszy problem.

Nie wiem, czy to jest najmniejszy problem i w jakim stopniu schodzi, ale u mnie kiedyś przez to, właściwie wszystko się posypało co wcześniej odrosło na tym obszarze.  I minęło trochę czasu zanim z tego wyszedłem. I nawet nawet porządne nawilżanie dawało słabe efekty, co widać na drugim zdjęciu. Tak tylko dla ciekawostki, bo sucha skóra to może nawet gorszy problem niż tłusta, a na pewno w skrajnych przypadkach. Zwyczajnie nie każda skóra znosi ciągłe traktowanie wcierkami z substancjami powodującymi wysuszanie i podrażnianie.

DSC04368.JPG

DSC04373.JPG

Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów!

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

Kokos & ''Łómnisz herlajn''

Smart Hair - 3D Hair & Beard System | Character Creator

• Members
Napisano
9 godzin temu, irk98 napisał:

nie chcę straszyć ale miałem bardzo podobnie - włosy zaczęły jaśnieć  i potem wypadać jak szalone

Odrosły ?

57 minut temu, antydhtor napisał:

Nie wiem, czy to jest najmniejszy problem

U mnie wyglądało to tak jak na zdjęciu poniżej. Wczoraj i dzisiaj nie nakładałem ru i skóra się nie łuszczy.

IMG_4580.jpeg

• Members
Napisano
9 godzin temu, irk98 napisał:

nie chcę straszyć ale miałem bardzo podobnie - włosy zaczęły jaśnieć  i potem wypadać jak szalone

Odrosły ?

Godzinę temu, antydhtor napisał:

Nie wiem, czy to jest najmniejszy problem

U mnie wyglądało to tak jak na zdjęciu poniżej. Wczoraj i dzisiaj nie nakładałem ru i skóra się nie łuszczy. Z reszta ru wcierałem w zakola a łuszczyło się pod zakolami… 

• Members
Napisano
1 godzinę temu, bartek0210 napisał:

U mnie wyglądało to tak jak na zdjęciu poniżej.

Na zdjęciu widać, że problem jest na całym zakolu i dalej w głąb, a być może też i w obszarze gniazda. 

Wczoraj i dzisiaj nie nakładałem ru i skóra się nie łuszczy. 

Jednak to świadczy o tym o czym pisałem wcześniej, nie każda skóra dobrze znosi wcierki.

Z reszta ru wcierałem w zakola a łuszczyło się pod zakolami… 

I tak samo może być co do gniazda, gdzie widać regres.

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

• Members
Napisano
W dniu 18.07.2025 o 00:04, styers2 napisał:

Czy sytuacja się ustabilizowała i odrosło? Podejrzewasz co mogło być powodem?

Powodem był testosteron, który powodował łysienie androgenowe.
Odrosło - bo zacząłem brać cyproteron
Który likwiduje testosteron ;)

• Like 1
  • Members
Napisano
7 godzin temu, irk98 napisał:

Powodem był testosteron, który powodował łysienie androgenowe.
Odrosło - bo zacząłem brać cyproteron
Który likwiduje testosteron ;)

Zjebiaszcze teksty dajesz ha ha, ale niestety taka prawda, i choć żaden androgen sam z siebie w normalnych warunkach (które na tym forum się nie zdarzają, a nawet ''nie łysieć androgenowo'' z natury to jest uznawane tutaj za coś nienormalnego...) tego nie powoduje, to w przypadku czynnika genetycznego łysienia, wszystkie androgeny przyczyniają się do tego, a nie tylko DHT, i to właśnie dlatego AGA/MPB jest uważane za niemożliwe do wyleczenia, bo ponoć bez T nie da się żyć - tak samo jak np. bez serca, nerek, wątroby, płuc, głowy, mózgu czy czego tam jeszcze.

- Fakt faktem da się żyć bez androgenów (i są przypadki potwierdzające to), ale to nie lek i sposób i nie droga dla każdego, skoro są tacy co nawet bez DHT żyć nie mogą i wszystkie funkcje życiowe im zamierają na finie/ducie, a nie tylko te seksualne.

Napisano
W dniu 18.07.2025 o 12:29, bartek0210 napisał:

No i jeszcze wyślę kilka zdjęć robionych różnymi telefonami.

IMG_4590.jpeg

image000000.jpeg

IMG_6907.jpeg

Ale ładnie Ci sie stan poprawił. Gratki! Na suchą skórę może warto dodać emu oil. Tylko w Polsce mega ciężko o dobry emu oil z certyfikatem AEA. Kiedyś ziom sprowadzał emu i mieliśmy dostęp na forum. Teraz ciężko o jakieś źródło... Na pewno na suchą skórę to mega dodatek. Ale stan elegancki. Na piękną linię raczej bez przeszczepu to nie licz. Myślę, ze ten czubek to kuracją możesz jeszcze totalnie zagęścić, zeby nie było żadnych prześwitów. Czas pokaze. Co aktualnie stosujesz ?

• Like 1

Aktualna Kuracja (data rozpoczęcia)

RU 5% w KB 2 ml dziennie ( 9.08.12)

Biotyna 10 mg (22.01.14)

MSM 1.5g (15.01.18)

• Members
Napisano
20 godzin temu, fighter napisał:

Co aktualnie stosujesz ?

Minoxidil oral 5mg
Finasteryd 1,25mg
Dutasteryd 1mg
Witamina D
Cynk
Suplement naturell silica biotyna max

• Members
Napisano

Dutasteryd 1mg

Bierzesz 1mg duta na raz czy po 0,5 mg dwa razy dziennie?

Suplement naturell silica biotyna max

Jaką dawkę zawiera ten ''max'' ?

• Members
Napisano

Przepraszam, dutasteryd przyjmuję w dawce 0,5mg dziennie. Marka to dutafin a finasteryd apofina. 

jeżeli chodzi o ten suplement to zawiera 2,5mg biotyny. Wcześniej brałem 10mg, więc to nie jest taki max… zależało mi bardziej na suplemencie który zawiera lizynę, bo kilka razy przewinęła się przez forum 

• 4 weeks later...
  • Members
Napisano

Witam po przerwie
Sprawa wygląda tak... Duże przerzedzenia, włosy lecą od końca lipca. Wcześniej było tak, że co trzy/cztery tygodnie włosy wypadały w dużej ilości i po tym wypadanie ustępowało. Jednak ta sytuacja występuje codziennie. Wstępnie przeszczep mam mieć w grudniu ale boje się, że mogę wrócić do stanu początkowego. Z żadnych leków nie zrezygnowałem. Cały czas fin 1,25mg, dut 0.5mg,minox 5, wit. d 4000 i cynk co drugi dzień. Dołożyłem nizoral daily care na początku sierpnia. Teraz dziewczyna mi odradza stosowania tego nizoralu bo to wg. niej jest rypacz i twierdzi że przez to wypadają włosy. I radzi mi nie myć włosów codziennie a co drugi dzień. Ciężko mi czasami wytrzymać dwa dni bez mycia włosów bo jak rano nie umyję włosów to w pracy mnie głowa swędzi.

Regres na całej głowie, psychicznie też to odczuwam. 
Boje się że przeszczep będzie zbędny bo i tak wyłysieje. Zaczekam jeszcze jakiś czas i zobaczymy co z tym wypadaniem. Mam nadzieje że to przez RU, które odstawiłem równo miesiąc temu.

• Members
Napisano

Wstaw fotki. Niech to ktoś postronny zweryfikuje, nie o to że nie wierzę, tylko ludzie sami sobie często oceniają gorzej niż jest. Zwyczajnie monitoruj cały czas robiąc co 2-3 miechy fotki. To może też być jakieś przejściowe wypadanie przed nowym odrostem. Nie wszystkie włosy są w tej samej fazie i o tym samym czasie, a każda seria każdego cyklu może też mieć znacznie różną liczbę włosów w danej fazie.

Fin i dut na pewno nie przestał działać jako taki lek i substancja czynna, tylko zwyczajnie z czasem narasta czułość receptorów androgenowych przy niedoborze DHT, co ma swoje przełożenie na takie skutki, i pamiętać trzeba, że T oraz wszystkie pozostałe słabe androgeny też biorą w tym udział, i dlatego oprócz blokowania 5AR (finy / duty) ważne jest blokowanie receptorów AR - z punku widzenia uboków najlepiej tylko w skalpie (w teorii RU/CB/ ew. flutamid/bikalutamid w stężeniu i ilości ''co kot napłakał''), dla odważniejszych i mających wymagania antyandrogeny w tabletkach (czyste i sterydowe) zostają. Nie ma żadnych innych mniej inwazyjnych i zarazem skuteczniejszych możliwości. Ale to już chyba wiesz.

• Members
Napisano

Przyszły badania. Średnia u dorosłego mężczyzny wynosi 250-990 pg/ml, ja mam 196. 

Czyli moje włosy są nadwrażliwe na dht albo rzeczywiście to wymiana włosów na nowe. 

IMG_4695.jpeg

• Members
Napisano
16 godzin temu, bartek0210 napisał:

Przyszły badania. Średnia u dorosłego mężczyzny wynosi 250-990 pg/ml, ja mam 196. 

Wynik jest bez znaczenia. W wielu przypadkach nawet przy niższym wyniku łysienie może postępować, bo przecież kobiety też czasami łysieją. To tylko w celach orientacyjnych. Poza tym to tylko zaledwie 54pg poniżej normy (w dodatku męskiej...) i nadal wysoko z punktu widzenia łysienia.

Czyli moje włosy są nadwrażliwe na dht 

Jakby nie były, to byś nie łysiał.

albo rzeczywiście to wymiana włosów na nowe. 

Czas to pokaże, jednak z pewnością łysienie będzie dawać się we znaki skoro w tak młodym wieku już miałeś przerzedzenia na NW6. No niestety nie ma się co czarować i trzeba mieć to na uwadze robiąc HT, a nie sięgając po leki kompetencyjnie wyżej stojące. Jeśli to RU nie da tutaj dobrych efektów, to przyszłość niestety nie rokuje dobrze. Up-regulacja organizmu z czasem, słabnące działanie minoxa, i same inhibitory 5AR mogą tutaj nie dać rady w dłuższej perspektywie. T w połowie normy, a nie jakoś wywalone w kosmos - gdzie przy wynikach z kosmosu można by tak silne łysienie bardziej ''wytłumaczyć''. Z drugiej zaś strony T nie jest też jakoś bardzo nisko czyli nie można powiedzieć, że jesteś też jakimś jednym z najgorszych przypadków, jak np niektóre łysiejące kobiety. Jednak oczywiście poza tym RU zewnętrznie, inne antyandrogeny to sprawa wysoce indywidualna, i nie tylko dyskusyjna ale i kontrowersyjna.

No nic walcz dalej. Może oprócz fina i duta wew warto też je dodać zew albo/i jako mezoterapia.

• Members
Napisano

A jeszcze pytanie czy znasz wyniki tych badań (czy w ogóle robiłeś jakieś) przed braniem jakichkolwiek leków ?

• Members
Napisano

Przepraszam z góry  za odpowiedz poza tematem ale poczułem odgórną potrzebę napisania tego już wcześniej. Jakkolwiek to zabrzmi chciałbym docenić wkład użytkownika antydhtor i jego zaangażowanie w temat łysienia także na tym forum. Z tego co zauważyłem (tak mi się zdaje) cześć osób ma tutaj tego pana za aroganckiego itp. ale widzę że z czasem i on łagodnieje – sądzę że w głębi nie jest taki zły 😊 to tylko taka skorupa jaką ma wielu z nas. Widzę jego hardkorową kurację i marzenia o bujnych włosach. Szkoda ze ta farmakologia pewnie niszczy organizm. Mam nadzieję że w najbliższych latach opracują lek powodujący regeneracje obumarłych / uśpionych  mieszków włosowych a w konsekwencji wzrost włosów tam gdzie ich już dawno nie ma. Tego nam wszystkim życzę. Wytrwałości i z Panem Bogiem

• Like 1