Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Witam wszystkich:) Jestem nowym użytkownikiem forum i choć od jakiegos czasu tu zaglądam to do tej pory nie zdecydowałem się na przedstawienie swojego problemu:) Chyba w obawie przed Waszą diagnozą:) Nie chciałem zostać zdołowany, ale po przeanalizowaniu wielu wątków spostrzegłem, że niektórzy dużo młodsi mają większy problem:) A więc do rzeczy;

- mój wiek to prawie 35 lat.

-problem tonsura.

-początek problemu 11 lat tj ok 2004r.

-postępowanie łysienia - bardzo wolne.

-ojciec po 60-tce włosy gęste, jeden z dziadków -brak łysienia, drugi powiedzmy, że pół na pół

-tryb życia; dużo sportu, dużo snu, stresu niewiele, papierosy 0%, alkohol w skali roku śmiało mogę powiedzieć że max 0,5l wódki i max 10 piw:) Także "prawie" abstynent:) Dieta, którą raczej można zaliczyć do zdrowego trybu życia.

-inne problemy zdrowotne, choroby, dolegliwości: suchość skóry głównie dłonie ( od dziecka ) , umiarkowana alergia i to wszystko:) Leków nie przyjmuje:)

- leczenie, które stosuje to Loxon 5%, vitapil, dermena men, raz w tyg odżywka Wax od czasu do czasu Alplicort E lub na przemian; rano Loxon 5% wieczorem Alplicort.

Poprawy raczej brak, ale też nie widzę postępów w łysieniu. Góra, grzywka i boki w mojej ocenie w porządku tzn mnie satysfakcjonują ale to subiektywne odczucie:) Bardzo zależy mi na uzupełnieniu tonsury. Fakt, faktem jestem wysoki i mało kto ją widzi, ale mi przeszkadza jak cholera i mnie krępuje.

Domyślam się, że jedyną opcją jest transplantacja. Zaraz spotkam się z krytyką ale byłem nawet na konsultacji w Medical Hair. Zabieg oszacowano na ok 1500 transplantów cena chyba ok 12tys zł. Metoda FUE.

Koledzy co radzicie, czy jest szansa na odrost? Dalsze zapobieganie? Profilaktyka? Ogólnie rzecz biorąc - co robić aby problem znikł Zamieszczam zdjęcia i z góry dziękuje za wszelkie porady, sugestie

20151208_172038.thumb.jpg.451eca3af3535202f287d2d70865d3a9.jpg

20151208_172004.thumb.jpg.dc947c67e3872f6121962a745ae64147.jpg

20151208_172412.jpg.128dd6b9c288b37efac469c1a3ec3653.jpg

Napisano

Fina / duta nie chcesz stosowac? W tym wieku spokojnie powinienes sprobowac, moze akurat troche to zagesci i poprawic jakosc wlosow powinien:)

Dut 0.5 mg E4D

CB-03-01 2% 1ml ED

Witaminy:Biotyna,Cynk,Żelazo,Wapń,Magnez,D3

Zoxin Med

• Members
Napisano

Dziekuje za pierwszą odpowiedz....nie znam za bardzo skrótów, którymi sie posługujecie....domyslam się ze chodzi o Finasteryd ale skrót "duta" czy "ru" nic mi nie mówi:) Bardzo proszę o pełne nazwy i ewentualne miejsca gdzie mozna to kupić. Co sądzicie oprócz leczenia o maskowaniu problemu np nanogenem lub mikrowłókna ecobell ??? Które lepsze?

• Members
Napisano

Skróty to dutasteryd i Ru54881. Możesz spróbować maskować to mikrowłóknami. Myślę, że efekt może być fajny. Ecobell nie polecam. Słabo się trzyma i jest ogólnie gorszej jakości niż niewiele droższy toppik. Nanogen ma dobre opinie, ale osobiście nie próbowałem. A co do przeszczepu, to za kasę rzędu 12 tys możesz zrobić minimum 2500 graftów w Turcji, np w Getfue, które nie jest może mistrzostwem świata, ale i tak znacznie lepszym wyborem niż Medical Hair.

• Members
Napisano

Fin - Finasteryd - bloker do wewnętrznego stosowania

Dut - Dutasteryd - bloker do wewnętrznego stosowania

RU - bloker do zewnętrznego stosowania,

niedostępny w aptekach, dostępny np. w forumowym sklepiku. Poczytaj sobie o RU, sporo tego na forum.

Ogólnie, każdy Ci powie, że bloker to podstawa wszelkich podstaw. Chcesz spróbować się mierzyć z odrostami? Ogarnij koniecznie bloker. Nanogen / mikrowłókna, ok, ale moim zdaniem lepiej byłoby nie zużywać coraz większych ilości, więc znowu bloker. Loxon (minoxidil) bez blokera? Wielu popełniło ten błąd nieświadomie i później żałowali (w tym ja).

• Members
Napisano

Dziekuje bardzo za rozjaśnienie tematu i przepraszam, ze nie od razu odpisuje. Jeśli wolałbym uniknąć skutków ubocznych jakie mogą być po preparatach do stosowania wewnętrznego czy wystraczy ten RU? Czy można go stosować z Loxonem i nie będzie żadnych interakcji? Jeśli mogłbym prosić o jakąś wstępną farmakoterapie, która polecasie wraz z dawkowaniem byłbym wdzięczny. Dodam, ze u dermatologa byłem...i polecił Alplicort E, Vitalip i dermena...myslę, że Wy jesteście w stanie bardziej mi pomóc i lepiej doradzić:)

-- 10 gru 2015, 15:52 --

A jeśli chodzi o transplantacje to niestety z wielu względów choćby takich jak bariera językowa musze wykluczyć wyjazd zagraniczny. Muszę się odezwać do Medical Hair bo mieli mi przesłać fotki "naprawy" tonsur takich jak u mnie... oczywiście proszę mnie nie zlinczować za wspominanie o Medical Hair... na razie tylko rozważam myślę:)

• Members
Napisano

Koledzy po wertowaniu forum zdecydowałem się na Dutasteryd do stosowania wewnętrznego oraz Ru do stosowania zewnętrznego.....ale jakie są ceny? Z receptą nie będę miał problemu, ale gdzie mogę nabyć Ru i jak to stosować:)

P.s dzieki waszym poradom nabyłem Nanogen - efekt super 98% zagęszczenia

-- 13 gru 2015, 10:52 --

Poproszę również o jakiś link, żebym mógł poczytać o Ru.... Nie idą na łatwiznę ale po wpisaniu w wyszukiwarkę nic nie znalazłem...

• 3 weeks later...
  • Members
Napisano

Witam,

Jestem nowy na forum .Prześledziłem historie Pawła ,gdyż mam podobny problem ,tyle samo lat,taki sam rodzaj łysienia i co najważniejsze dość bezczynności.Jeżeli chodzi o nanogen-używam od 3 lat.Efekt systematycznie spada,po drugie jak się ktoś przypatrzy ,wygląda to jak "parch".

Jak poprzednicy zauważyli ,a co ja również zbadałem-W POLSCE NIE MA KLINIK ,KTÓRE ZROBIĄ TO TAK JAK SIĘ SPODZIEWAMY.

Kolasińskiekie,medical hairy etc. widziałem skutki-beczka śmiechu.Jaki kraj ,takie transplantacje,można by rzec.

Z tego co się dowiedziałem w Europie jest jakas dobra klinika w Belgii .Proszę o sugestie gdzie się wybrać licząc na najlepsze efekty,jakie są ceny i dostępność terminów.Z góry dziękuje za pomoc.... Nie raz tak się zastanawiam ,dlaczego mi się to przytrafiło:(,dół na maksa

• Members
Napisano
Witam,

Jestem nowy na forum .Prześledziłem historie Pawła ,gdyż mam podobny problem ,tyle samo lat,taki sam rodzaj łysienia i co najważniejsze dość bezczynności.Jeżeli chodzi o nanogen-używam od 3 lat.Efekt systematycznie spada,po drugie jak się ktoś przypatrzy ,wygląda to jak "parch".

Jak poprzednicy zauważyli ,a co ja również zbadałem-W POLSCE NIE MA KLINIK ,KTÓRE ZROBIĄ TO TAK JAK SIĘ SPODZIEWAMY.

Kolasińskiekie,medical hairy etc. widziałem skutki-beczka śmiechu.Jaki kraj ,takie transplantacje,można by rzec.

Z tego co się dowiedziałem w Europie jest jakas dobra klinika w Belgii .Proszę o sugestie gdzie się wybrać licząc na najlepsze efekty,jakie są ceny i dostępność terminów.Z góry dziękuje za pomoc.... Nie raz tak się zastanawiam ,dlaczego mi się to przytrafiło:(,dół na maksa

Zapewne chodzi Ci o BHR na w/w pytania odpowie Ci polski konsultant BHRu jan@bhrclinic.com pozdro

• 1 month later...
  • Members
Napisano

Witam ponownie.

Koledzy nabyłem właśnie avodart 0,5mg oczywiście mimo wertowania wielu wątków w tej kwestii mam wiele obaw odnośnie uboków. Powiedzcie mi czy zanim zaczne przyjmować ten bloker nie lepiej najpierw oznaczyć poziom testosteronu czy DHT ??? Czy jesli poziom tych hormonów jest w normie można spodziewać się innej przyczyny łysienia? Mam zamiar stosować dwa blokery zewnętrzny Loxon 5%, oraz wyżej wymieniony bloker wewnętrzny. Stosuję również szampon dermena i vitapil. O czym jeszcze mogę pomysleć? Jak często przyjmować avodart. Niektórzy przyjmują co 3 inni co 4 dni...- od czego to zleży. Po jakim czasie można spodziewać się pierwszych efektów? Jesli nie mam na głowie żadnych problemów skórnych typu łojotok, upierz, swędzenie i in czy stosować jakieś olejki nawilżające czy szampony p/upierzowe? Przepraszam za słowotok pytaniowy ale chciałbym jak najszybciej zacząc kuracje i te informacje rozwieją moje wątpliwości.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuje

• Members
Napisano
Witam ponownie.

Koledzy nabyłem właśnie avodart 0,5mg oczywiście mimo wertowania wielu wątków w tej kwestii mam wiele obaw odnośnie uboków. Powiedzcie mi czy zanim zaczne przyjmować ten bloker nie lepiej najpierw oznaczyć poziom testosteronu czy DHT ??? Czy jesli poziom tych hormonów jest w normie można spodziewać się innej przyczyny łysienia? Mam zamiar stosować dwa blokery zewnętrzny Loxon 5%, oraz wyżej wymieniony bloker wewnętrzny. Stosuję również szampon dermena i vitapil. O czym jeszcze mogę pomysleć? Jak często przyjmować avodart. Niektórzy przyjmują co 3 inni co 4 dni...- od czego to zleży. Po jakim czasie można spodziewać się pierwszych efektów? Jesli nie mam na głowie żadnych problemów skórnych typu łojotok, upierz, swędzenie i in czy stosować jakieś olejki nawilżające czy szampony p/upierzowe? Przepraszam za słowotok pytaniowy ale chciałbym jak najszybciej zacząc kuracje i te informacje rozwieją moje wątpliwości.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuje

Nawet jesli jest w normie to i tak jest to lysienie androgenowe. Loxon to nie bloker tylko sttmulator. Blokerem jest avodart. Przyjmuj wg uznania - jesli zobaczysz ze lysienie zaczyna stopowac przy braniu co 4 dni to bierz co 4 dni ... musissz sam sobie ustalic dawke, chyba ze pojawia sie uboki to wtedy koryguj.

Ja osobiscie nie bralem nigdy dutasterydu - ale jestem mlodszy wiec nie wiem co bedzie zak ilka lat. Biore za to finasteryd, poczatkowo bralem codziennie - teraz biore co dwa dni - i łysienie poki co nie postępuje, wiec taką dawkę zamierzam narazie brac. Co do efektow - to po ok. kilku msc'y - do pol roku powinienes zauwazyc 1wsze efekty. Co do innych produktow ja stosowalem loxon przez jakis okres 6-8 lat, poczatkowo sam - jak zaczynalem "kuracje", dopiero pod koniec rownorzednie z finem - fina biore od ok roku. Odstawilem go ze wzgledu na lekkie kolatanie serca - jednak ja mam od zawsze podwyzszone tętno więc nic mi to nie dalo ale do loxonu juz nie powrcoielm a ubytkow nie zauwazylem - nie stosuję go juz jakies pol roku. Co do innych rzeczy to jedynie szampon z keta do tego biotyna msm i jakies witaminki i to wszystko. Olejki/oleje od zawsze dobrze dzialaja na skore glowy i na jakosc wlosow - jednak sam je stosowalem i przyznam szczerzre ze powątpiewam w skutecznie dzialanie olejow na łysienie androgenowe. Co do swędzenia - to jest to jakis stan zapalny. Ja np nigdy swędzenia nie odczuwalem na glowie dopoty dopoki nei zaczalem uzywac fina. Wydaje mi sie więc ze skora swędzi bo wlosy chcą wypasc, a nie mogą bo blokujesz je za pomoca fina/duta i pojawia sie jakis stan zapalny - podobno wg tutejszego forum SABA GEL jest dobry na zapobieganie swędzeniu - i sam zastanawiam sie nad zakupem saby do kuracji. To są moje spostrzezenia w przeciągu roku od brania fina.

Pzdr

• Members
Napisano
A gdzie w ogóle mozna oznaczyć DHT? Ile to badanie kosztuje?

Powiem Ci szczerze ze sam nigdy sie tyhm nie interesowalem, bo dla mnie to jest i tak nieistotne, kazdy lysiejacy - jesli nie ma lysienia plackowatego, a popatrzy na swoj ród i familie to w 99% przypadkow jest w stanie dostrzec za ma lysienie androgenowe - z tego wynika ze dodatkowe badania są niepotrzebne - strata czasu, pieniedzy, niepotrzebnych wizyt u lekarzy ktorych pojecie o lysieniu androgenowym jest na poziomie epoki kamienia. Oni tylko kasują i zparaszaja na kolejne wizyty w celu zobaczenia wspanialych efetkow. Oni są w stanie dostrzec ze nastapila u Cb poprawa nawet jesli 100% innych osob wlacznie z Tb tej poprawy nie widzi, więc po co to robią? Odp chyba jest prosta. Takze zostaw to DHT, obserwuj organizm i ew porob badania co do jakosci swoich malych przyjacieli, by porownac za x czasu, gdy zechesz miec np dzieci. Tyle w temacie.

Pzdr

• Members
Napisano

Rozumiem. Dziekuje za wyczerpującą odpowiedz:) Mam jeszcze pytanko jak przyjmujecie Avodart...rzno, wieczorem, w trakcie posiłku? Mam zamiar przyjmowac go raz na 5 dni.

• Members
Napisano

bartl100 nie uogólniaj.

DHT można zmierzyć w kilku punktach, np. w Warszawie w okolicach skrzyżowania Grójeckiej i Korotyńskiego CMP.

Kosztuje to 62 zł.

Przy kosztach całej terapii nie jest to dużo, ja zrobiłem sobie przed rozpoczęciem brania finasterydu.

Za jakis czas zrobie sobie drugie badanie i będę wiedział o ile mi zbiło DHT.

Mi wyszło 0,4, gdzie ref: 0.2 - 0.99 u(czegoś tam nie pamiętam).