Members puesmanana Napisano 30 Czerwca 2022 Members Napisano 30 Czerwca 2022 Jaki i gdzie minox doustnie? Mam już dość tego psikania, mam wątpliwości, czy to się dobrze wchłania, w które miejsca to faktycznie wcierać. Wysusza mi włosy, przód jest w tak słabej kondycji przez to, że wydaje mi się, iż jeszcze bardziej wypadają :/ Cytuj
Members Szym_ek Napisano 26 Lipca 2022 Members Napisano 26 Lipca 2022 Ma ktoś jakiś sprawdzony namiar na sklep z minoxen bez glikolu? Niesyty te apteczne strasznie wysuszają mi skórę. Cytuj
Members Grzegorz641 Napisano 24 Sierpnia 2022 Members Napisano 24 Sierpnia 2022 W dniu 2.08.2020 o 05:26, MACIEKKRK napisał: Senność itp Przynajmniej lepszy ubok jak uciążliwa bezsenność na ducie Cytuj
Members kuba197 Napisano 25 Sierpnia 2022 Members Napisano 25 Sierpnia 2022 Używa ktoś minoxa doustnie? Macie tabletki czy pijecie loxon ? Co raz więcej badań dotyczących skuteczności i braku uboków ostatnimi laty Cytuj
Members styks Napisano 28 Sierpnia 2022 Members Napisano 28 Sierpnia 2022 Mam dość Mino w sprayu, robi zaczerwienienie, polecicie jakiś w piance? Czy można 5% kupić bez recepty online gdzieś? Dz Cytuj
Members mic33 Napisano 12 Listopada 2022 Members Napisano 12 Listopada 2022 Cześć Czy ktoś używa minox poprzez rozpylanie na włosy za pomocą atomizera? Dermatolog zaproponował mi zakup alopexy, który zresztą taki atomizer od razu posiada w pakiecie. Niestety rozpylanie tego na włosy powoduje ku mojemu zdziwieniu pozostawianie białego osadu na włosach (osad wygląda jak bardzo intensywny łupież albo nawet siwiejące włosy, nie schodzi to w 100% nawet po umyciu głowy). Na czarnych włosach bardzo to widać. W taki sam sposób aplikuję też dermovate (kortykosteroid) i nie ma problemu, po wyschnięciu nic nie widać. Czy ktoś stosuje minox (w podobny sposób aplikując) i używa czegoś, co nie pozostawia osadów? Cytuj
Members Matt87 Napisano 15 Listopada 2022 Members Napisano 15 Listopada 2022 ja uzywam pipety, i czasem po nalozeniu minoxia czekam 30min i wlosy lekko woda zwilzam potem recznikiem wycieram, tak pare razy, nie ma osadu a minox na skorze jest czyli tak jak trzeba, pamietaj tylko ze dlonie maja byc zwilzone woda nie cale mokre az z nich kapie hehe. co do pianki to lepiej sie ja zmywa, foligain 5% jest do kupna bez problemu Cytuj
Members Pabelo Napisano 5 Kwietnia 2023 Members Napisano 5 Kwietnia 2023 Witam mam pytanie, czy powrót do minoksidylu może powodować powtórne linienie? Stosowałem go 1,5 roku, a później przestałem go regularnie stosować bo bardzo podrażniał skórę. Między czasie wskoczyłem na finasteryd 1mg. Teraz od początku marca wróciłem do stosowania loxonu 5% i zauważyłem straszne linienie, które trwa do teraz. Czy przyczyną może być minoksidyl? Cytuj
Members antydhtor Napisano 22 Listopada 2024 Members Napisano 22 Listopada 2024 Nie chcę zakładać odrębnego tematu więc pytam tutaj. Czy ten np. Loxon sprzedawany na allegro to nie jest jakiś podrabiany szajs ? Pytam, bo allegro to nie apteka (choć w aptekach teraz jest i tak bez recepty), a można tam taniej kupić niż w aptekach stacjonarnych. Cytuj Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów! Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. Kokos & ''Łómnisz herlajn''
Members antydhtor Napisano 24 Stycznia Members Napisano 24 Stycznia Mała zachęta do leczenia wszelkiego łysienia minoxidilem. I warto też dodać, że w czasach obecnych coraz częściej minox topical jest używany także przez niełysiejących ludzi w celu podrasowania włosów i linii włosów, gdyż coraz częściej jest dostępny bez recepty dla każdego. Cytuj Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów! Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. Kokos & ''Łómnisz herlajn''
Members Dewo Napisano 27 Kwietnia Members Napisano 27 Kwietnia Witam, czy jest sens brania minoxa w stężeniach nawet powyżej 10% ? Są jakieś badania potwierdzające skuteczność wyższych dawek lub potencjalne skutki uboczne ? Na necie do kupienia są nawet preparaty z w stężeniu 16% i zastanawiam się czy ma to jakieś przełożenie na lepsze dzialanie Cytuj
Members antydhtor Napisano 28 Kwietnia Members Napisano 28 Kwietnia (edytowane) W dniu 27.04.2025 o 11:58, Dewo napisał: Witam, czy jest sens brania minoxa w stężeniach nawet powyżej 10% ? Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na to pytanie. W dniu 27.04.2025 o 11:58, Dewo napisał: Są jakieś badania potwierdzające skuteczność wyższych dawek lub potencjalne skutki uboczne ? Czy są jakieś badania czy nie, to fakty są takie, że; - Stosowanie minoxidilu w leczeniu łysienia nie wzięło się z dupy, tylko z faktu, iż u leczonych tym lekiem na nadciśnienie (bo to lek na nadciśnienie - pierwotnie jak i obecnie w innych krajach) przypadkowo zauważono porost włosów i występowanie (gdy nie było takiego) lub/i potęgowanie (istniejącego) nadmiernego owłosienia ciała, w tym także u ludzi z łysieniem androgenowym poprawę stanu ich włosów na głowie. - Dawki na nadciśnienie (dające powyżej wymienione zauważalne efekty) zależne od przypadku to: 30-40, 60-80 do nawet 100 mg. - Stężenie 16% preparatu do użytku miejscowego to 160mg na ml, a 1ml jest zalecany jako jednorazowa dawka. - Przenikalność przez skórę i wchłanianie minoxidilu jest bardzo słabe i oscyluje w zależności od indywidualnego przypadku od ZALEDWIE 0,3% do max 4,5% dawki podanej na skórę. - Źródło - https://www.mp.pl/pacjent/leki/subst.html?id=570 Zatem: - Co do stężenia 16% - 160mg / 100 = 1,6mg =1%. A więc: 1,6mg * 4,5 (przy założeniu maksymalnego możliwego wchłaniania co rzadko się zdarza) = 7,2 mg co w porównaniu do minimalnej dawki na nadciśnienie od 20 mg nie jest nawet tego połową... A 1,6 * 0,3 = 0,48 mg - nawet nie 0,5 mg... - przy stężeniu 16%. Natomiast przy stężeniu ''standardowym'' 5% - jest to 50mg na ml co daje wyniki: 0,5 mg równy 1% i 0,5 mg * 0,3 (przy minimalnym wchłanianiu) = TYLKO 0,15 mg... 0,5 * 4,5 (założenie max wchłaniania) = 2,25 mg - przy stosowaniu 1ml dziennie w stężeniu 5%. Natomiast przy preparatach w stężeniach 2% - najczęściej wciskanych przez lekarzy i aptekarzy, to już w ogóle parodia jakaś (a raczej pewnie kpina): 0,2 mg * 0,3 = 0,06 mg - dawka, która to rzekomo ma być skuteczna... ale przecież o to chodzi aby nie wyleczyć tylko ciągle leczyć i pieniądze brać! EDIT: A średnie wchłanianie przez skórę (jakby ktoś potrzebował średniej) to nawet nie stanowi 3%, ale nawet zaokrąglając je i podnosząc do 3% łatwo wyliczyć jaka będzie dawka dla dowolnego stężenia preparatu i ilości stosowanej na skórę (2x dziennie to razy 2 dawkę), i zrobić porównanie do dawek przy których kiedyś zaobserwowano skuteczność i odkryto to działanie minoxa. W dniu 27.04.2025 o 11:58, Dewo napisał: Na necie do kupienia są nawet preparaty z w stężeniu 16% i zastanawiam się czy ma to jakieś przełożenie na lepsze dzialanie W USA są dostępne nawet stężenia 30% (o czym wiele razy kiedyś pisałem), a jakie ma to przełożenie na działanie to odpowiedz sobie sam biorąc pod uwagę dane ze stosowania tego leku na nadciśnienie i zauważenie przy tym efektów porostu włosów, i uwzględniając najważniejsze - dane kliniczne odnośnie przenikalności skórnej, oraz wyniki algebraiczne - a matematyka nie kłamie. Więc wnioski niech każdy sobie sam wyciągnie i policzy to co go interesuje, aby poznać skuteczność danego preparatu przy danym jakiś tam stosowaniu, i sam odpowie na te nurtujące pytania. Na podstawie tych danych można sobie zrobić porównanie faktycznych dawek przenikających przez skórę, konkretnych stężeń i stosowanych konkretnych ilościach na skórę, do dawek stosowanych też doustnie - zarówno tych z przepisu lekarza na łysienie, jak i do tych na nadciśnienie, żeby wszystko było jasne. Edytowane 28 Kwietnia przez antydhtor Literówki, interpunkcja i wywód wartości średniej. Cytuj Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów! Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. Kokos & ''Łómnisz herlajn''
Rekomendowane odpowiedzi