Skocz do zawartości
bbh_blocked_dnftl

Rekomendowane odpowiedzi

• Members
Napisano

Krem można zostawić dłużej na skórze i czerpać z jego właściwości antyandrogennych (Ketokonazol doustnie jest dość silnym antyandrogennem) podczas gdy szampon działa głównie antygrzybiczne i przeciwłupieżowo. 

Tutaj przykład mikrobadania, ewidentnie mieli odrost po samym ketokonazolu: 

https://www.semanticscholar.org/paper/Reversal-of-androgenetic-alopecia-by-topical-of-Inui-Itami/3d76a2b5a09e802c3592e460a395206a7b23c218

• Members
Napisano
W dniu 13.12.2023 o 14:36, emptybox napisał:

Skutków ubocznych finasterydu nie zauważyłem. 

Ja właśnie jestem kilka dni po USG klatki pod kątem podejrzenia gyno (po finie, ~4 m-ce stosowania, 1mg oral), byłem pewien że dostanę diagnozę odstawić ale jednak nie, wszystko to tkanka tłuszczowa.

Co nie zmienia faktu że po HT przechodzę na topical fin, to jest zbytnia ingerencja w organizm.

• Members
Napisano
W dniu 15.12.2023 o 12:40, astronix napisał:

@emptybox na jak długo zostawiasz nizoral na skórze? Mam też problemy z ŁZS, więc w sumie może nie byłoby złym dodatkiem

Zdarza mi się zostawić na całą noc i umyć rano włosy. Nie zauważyłem by powodowało to jakieś problemy poza lekkim wysuszeniem włosów ale to można zniwelować stosując maski do włosów. 

• Members
Napisano
12 minut temu, roosvelt1984 napisał:

Ja właśnie jestem kilka dni po USG klatki pod kątem podejrzenia gyno (po finie, ~4 m-ce stosowania, 1mg oral), byłem pewien że dostanę diagnozę odstawić ale jednak nie, wszystko to tkanka tłuszczowa.

Co nie zmienia faktu że po HT przechodzę na topical fin, to jest zbytnia ingerencja w organizm.

Też myślałem w 2020tym że mam gino od fina ale to było chyba nocebo, bo teraz biorę od ponad 2 lat bez problemów. 

Topical też często wnika do krwi (w ilości zależnej od: dawki, użytego pojazdu, indywidualnych właściwości skóry itp.).

• Members
Napisano
W dniu 17.12.2023 o 22:38, emptybox napisał:

Topical też często wnika do krwi (w ilości zależnej od: dawki, użytego pojazdu, indywidualnych właściwości skóry itp.).

Wiem, i właśnie myślę intensywnie jak odstawić fina w ogóle i pogodzić to z HT który miałem 4 dni temu 🤕 Myślę że raczej topical na początek, obserwacja uboków i kontynuacja tylko jeśli spadną do minimum (mam w rodzinie farmaceutkę więc robienie samemu powinno być ok).

• 3 weeks later...
  • Members
Napisano

Wróciłem do topical minoxa ponieważ biorę lek na inną przypadłość który mógłby powodować razem z minoxem doustnym problemy z sercem. Nie mogę zrezygnować z tamtego leku gdyż bardzo mi pomaga na problem jeszcze ważniejszy niż włosy. 

M.in. Dr. Rakowska przepisuje minoxa doustnie. 

• 2 months later...
  • Members
Napisano

Znalazłem zdjęcia sprzed jakiejkolwiek kuracji i to był dramat, bardzo agresywnie łysiałem jak na tamten wiek.

2017 i 2019 (21 i 23 lata). Miałem krótkie włosy ale jednak coś się poprawiło.

20240417_085251.jpg

20240417_085524.jpg

• Members
Napisano

Możesz napisać dlaczego nie myślisz o HT aby choć trochę zrobić zakola, skoro stan jest ustabilizowany od kilku lat, bierzesz jednak fina, i masz już na liczniku 28 lat ?

Ruch wyzwolenia mieszków włosowych spod okupacji androgenów!

Post Balding Syndrome. Post ''Mature Hairline'' Syndrome. Post ''Male Hairline'' Syndrome. Post Dermatologists Syndrome. Post Some Hair Transplant - Doctors Syndrome. 

Kokos & ''Łómnisz herlajn''

Smart Hair - 3D Hair & Beard System | Character Creator